Back to top

Amitől Hévíz is bor nagyhatalommá válik

Ma Magyarországon utazni úgy, hogy bort ne kóstolna a vendég, szinte elképzelhetetlen. Hiszen a hazai gasztronómia, a bor ugyanúgy részei az izgalmaknak, mint maga a természeti környezte, vagy a történelem.

h1.jpg

Fotó: viniczai
Valaki úgy fogalmazott, Hévíz a magyar Bethesda, s nem véletlen. A világon  egyedülálló melegvizes tó számtalan országból vonzza a gyógyulni vagy csak a kikapcsolódni vágyókat. A bort és az egyedülálló melegvizes környezetet összekapcsolni pedig már nem kell túl élénk fantázia. Ráadásul  A fürdőváros sajátos arculatú és hangulatú városrésze Egregy. A vendégcsalogató borospincék és a szőlőhegy - az egregyi "grinzing" - tüzes boraival és magyaros ételeivel rendkívül kedvelt zöldvendéglő-övezet.

Ezért is fontos a település önkormányzata számára, hogy évről-évre kiválassza a város, azaz Hévíz borát. Fontosságát az is kiemeli, hogy a bor már önmagában is imázshordozó eszköz, jól megfogható üzenettel bír.

v3.jpg

Fotó: viniczai
Szerdán már rutinos szakemberek jelenlétében kezdtük meg a város borának kiválasztását, amelyre a település központjában található Rózsa étteremben került sor. Sokat mond el a megmérettetés komolyságáról, hogy három egyetemi tanár, illetve professzor emeritus és másik három gyakorló szakember végezte a zsűrizést.

v2.jpg

Fotó: viniczai
Az idei évben – rendhagyó módon – a tavalyi Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál első harminc aranyérmes fehérborai versengtek az idegenforgalomban előkelő helyen álló „város bora” címéért. Szakmai szemmel kicsit tamáskodtunk, vajon az ősszel,  újbornak benevezett tételek milyen arcukat mutatják mintegy háromnegyed év elteltével. Hiszen tudjuk, a primőr borok hosszú ideig elsősorban ökonómiai célokat szolgáltak, s fogyasztásukat néhány hónapra tervezték. Ehhez igazodott az a technológia, amely novemberre, már forgalmi tételek előállítását teszi lehetővé.

Szerencsére nem kellett csalódnunk, a borok 80 százaléka „hozta a formáját”, kiváló minőségű nedűket rejtettek a palackok.

A szakmai zsűri öt bort ajánlott a néhány órával később őket váltó társadalmi zsűri számára, amelyben az önkormányzat vezetői, helyi étteremtulajdonosok, gasztronómiai szakemberek ültek. Nagy örömünkre ebben a vakon bírált öt tételben kettő a szomszédos – Zala megyei – Kányaváry Borbirtokról származott. A füst még nem szállt fel, kíváncsian várjuk a végeredményt, 2020-ban ki viselheti Hévíz Város Bora címet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

A borturizmus az egyik legnépszerűbb a járvány ideje alatt

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából egy elemzőcsoport adatai alapján, idén jelentősen megnőtt hazánkban a borászati rendezvények iránti érdeklődés, egész pontosan 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat. Ez magyarázható azzal, hogy az őszi második vírushullám miatt a lakosság szemében felértékelődött a belföldi turizmus, ezen belül is a borturizmus.

A Monarchia régi-új borai

A kommunizmus 1989-es összeomlása felélesztette a közép-európai egység gondolatát. De vajon létezik-e közép-európai boridentitás is? Justin Keay írásában beszámol, hogy harminc évvel a kommunizmus összeomlása után úgy tűnik, a régi hagyományok újra életre kelnek a Habsburg Birodalom egykori nemzetállamaiban.

Október hosszú hétvégéjén irány: Tállya!

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évében végbement megújulásának egyik fontos bizonyítéka az az éves csúcstalálkozó, melyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg, tállyai borászatok közreműködésével.

Közgazdász pincekulccsal - szekszárdi generációváltó

Közgazdász diplomával, nemzetközi kitekintéssel a háta mögött állapodott meg a családi vállalkozásban ifj. Vida Péter. Nagy kérdés: mi az, ami a szőlész-borász irányba terelte, annak ellenére, hogy szülei sem erre a pályára szánták?

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

Biológiai alapok - amire építenünk kell

A szőlő szaporítóanyag-termelés az ágazat egyik legerősebb lába, hiszen ezzel kerül kapcsolatba a termelő. "Nagy kérdés, kell-e új fajtákat létrehozni, vagy a régiek között keresgélni” – fogalmazta meg Kocsis László, az MTA doktora –, a kérdésből pedig egyből adódik a másik kérdés, hogy mit teszteljünk, mit vírusmentesítsünk, a szaporítóanyag-előállításhoz milyen ültetvényeket kell létesíteni.

Agrármúlt - Régi magyar szőlőprések

Vincze István etnográfus történelmi borkultúránk két alapvető rétegét különböztette meg: a borkészítés préses és préstelen (taposó-zúzó) formáját. Felosztása a szőlőfeldolgozás e meghatározó szakaszára, a mustnyerés teljes munkafolyamatára vonatkozik. A lényerés során a tiszta mustot elválasztják a szőlőzúzaléktól, aminek különböző szőlőprések az eszközei.