Back to top

Amitől Hévíz is bor nagyhatalommá válik

Ma Magyarországon utazni úgy, hogy bort ne kóstolna a vendég, szinte elképzelhetetlen. Hiszen a hazai gasztronómia, a bor ugyanúgy részei az izgalmaknak, mint maga a természeti környezte, vagy a történelem.

Fotó: viniczai
Valaki úgy fogalmazott, Hévíz a magyar Bethesda, s nem véletlen. A világon  egyedülálló melegvizes tó számtalan országból vonzza a gyógyulni vagy csak a kikapcsolódni vágyókat. A bort és az egyedülálló melegvizes környezetet összekapcsolni pedig már nem kell túl élénk fantázia. Ráadásul  A fürdőváros sajátos arculatú és hangulatú városrésze Egregy. A vendégcsalogató borospincék és a szőlőhegy - az egregyi "grinzing" - tüzes boraival és magyaros ételeivel rendkívül kedvelt zöldvendéglő-övezet.

Ezért is fontos a település önkormányzata számára, hogy évről-évre kiválassza a város, azaz Hévíz borát. Fontosságát az is kiemeli, hogy a bor már önmagában is imázshordozó eszköz, jól megfogható üzenettel bír.

Fotó: viniczai
Szerdán már rutinos szakemberek jelenlétében kezdtük meg a város borának kiválasztását, amelyre a település központjában található Rózsa étteremben került sor. Sokat mond el a megmérettetés komolyságáról, hogy három egyetemi tanár, illetve professzor emeritus és másik három gyakorló szakember végezte a zsűrizést.

Fotó: viniczai
Az idei évben – rendhagyó módon – a tavalyi Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál első harminc aranyérmes fehérborai versengtek az idegenforgalomban előkelő helyen álló „város bora” címéért. Szakmai szemmel kicsit tamáskodtunk, vajon az ősszel,  újbornak benevezett tételek milyen arcukat mutatják mintegy háromnegyed év elteltével. Hiszen tudjuk, a primőr borok hosszú ideig elsősorban ökonómiai célokat szolgáltak, s fogyasztásukat néhány hónapra tervezték. Ehhez igazodott az a technológia, amely novemberre, már forgalmi tételek előállítását teszi lehetővé.

Szerencsére nem kellett csalódnunk, a borok 80 százaléka „hozta a formáját”, kiváló minőségű nedűket rejtettek a palackok.

A szakmai zsűri öt bort ajánlott a néhány órával később őket váltó társadalmi zsűri számára, amelyben az önkormányzat vezetői, helyi étteremtulajdonosok, gasztronómiai szakemberek ültek. Nagy örömünkre ebben a vakon bírált öt tételben kettő a szomszédos – Zala megyei – Kányaváry Borbirtokról származott. A füst még nem szállt fel, kíváncsian várjuk a végeredményt, 2020-ban ki viselheti Hévíz Város Bora címet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha megcsordul a Vince…

Január 22-én, Vince-napján a borásztársadalmon valami furcsa izgatottság lesz úrrá. Ezt a napot hagyományosan termésjósló ünnepnapnak tartják.

Alkoholok - A fogyasztók másképp gondolják

Minél jobban beleássa magát valaki az alkoholfogyasztással kapcsolatos statisztikai adatokba, annál jobban elbizonytalanodik. Abban viszonylag nagy az egyetértés, hogy az utóbbi évtizedekben enyhén csökken a hazai alkoholfogyasztás, és ez az irányzat nagyjából az egész kontinenst jellemzi. Érdekes kérdés, hogy az összes alkoholos italból milyen részarányt képviselnek az egyes italféleségek.

Elmarad a 2021-es ProWein a COVID-19 járvány miatt

A Covid-19-hez kapcsolódó korlátozások miatt a ProWein 2021-et - a világ vezető és legjelentősebb bor- és szeszesital-vásárát - nem tervezik megszervezni március 19-23 között. A következő ProWein kiállítást Düsseldorfban 2022. március 27-29 között tartják meg.

Uniós ellenérzés - marad az Uhudler?

Simone Schmiedtbauer és Christian Sagartz, az osztrák ÖVP EU parlamenti képviselői „furcsának” tartják az Uhudlerrel kapcsolatos aggodalmakat, mert „az Uhudler nincs veszélyben, a KAP-tól függetlenül gyümölcsborként forgalmazható” olvashatjuk a Blick ins Land hírportál közleményében.

Földönkívüli borospalackok közelednek a Föld felé

Kisebb-nagyobb sikerrel a közösségi médiának köszönhetően a világ számos pontján elterjedt a „száraz január” kihívás. Ennek a lényege, hogy a résztvevők januárban egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A Nemzetközi Űrállomáson dolgozókat pedig 12 üveg jó minőségű francia bor kisértette egy teljes éven keresztül.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Kósik Istvánra emlékezünk

Életének 93. évében elhunyt Kósik István nyugalmazott főkertész, szőlész-borász szakember, Gyöngyös díszpolgára.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Megduplázták a ragadozó halak tilalmi idejét a Balatonon

Február elsejétől új horgászrend lép életbe a Balaton, ami a ragadozó halak fogási tilalmi idejét megduplázza, a gyerekhorgászatban könnyítést hoz, a szemetelést viszont szigorúbban bünteti – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.