Back to top

Családi gyümölcslé-üzemet adtak át Hatvanban

Kellenek azok az emberek, akik elöl mennek, mutatják az utat, hozzák az újdonságokat a gazdatársaik számára. Egy ilyen gyümölcstermesztő gazda, Simon Attila korszerű feldolgozóüzemét adták át Hatvanban. A családi gazdaság most átadott üzemében a 45 hektár dió termését lehet mosni, válogatni és szárítani, illetve gyümölcsleveket állítanak elő.

Jakab István, Feldman Zsolt, Ginzer Ildikó, Simon Attila és Szabó Zsolt adták át a létesítményt
Fotó: Horváth Csilla
Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára, Szabó Zsolt, a térség parlamenti képviselője, Ginzer Ildikó, az MKB vezérigazgató-helyettese, aki elmondta, hogy Simon Attila munkája révén jött létre az agrárvállalkozásokat hitelező MKB partner program. A köszöntőkben méltatták azt a példamutató és céltudatos munkát, amivel

a Simon család a piaci igényeknek megfelelő, magas hozzáadott értékű termékeket emelt be kínálatába, megteremtve hozzá a technikai-technológiai hátteret.

A magas szintű szaktudás, a megalapozott tervek mellé az Agrárminisztérium támogatást tud adni, mondta az államtitkár. A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari fejlesztései közt ehhez a gyümölcsfeldolgozó üzemhez 30 millió forinttal járult hozzá a szaktárca. Eddig több mint 900 projekt nyert, a támogatási összeg pedig meghaladja a 160 milliárd forintot. A kertészet fontos terület a szaktárca számára, hangsúlyozta Feldman Zsolt, az időjárásnak való erős kitettségét pedig éppen az ilyen és hasonló pályázatokkal lehet ellensúlyozni. Az idén újabb 30 milliárdos keret nyílik meg hűtőházak, növényházak építésének támogatására, valamint posztharveszt tevékenység indítására.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A Simon családi gazdaságban a saját gyümölcsösük legfinomabb, teljesen érett részéből készülnek a frissen préselt, pasztőrözött és bag-in-box dobozba csomagolt gyümölcslevek. Ehhez Kreuzmayr berendezéseket vásároltak. Simon Attila elmondta, hogy

Fotó: Horváth Csilla
hazánkban sok helyen lehet a termőhelyre jellemző, különleges minőségű termékeket készíteni, a francia terroir mintájára.

Hatvan környékén például mátrai eredetű, ásványos a talaj, ami visszaköszön a gyümölcsök ízében is. A kis üzemben naponta 1500-2000liter gyümölcslé készül. Saját termésük mellé csak ribiszkét és céklát vásárolnak, hogy sokféle ízkombinációban készíthessék a leveket Készült alma-ribiszke, alma-meggy, alma-homoktövis, alma-sárgarépa-cékla változat többek között.

A gazdálkodó várja az újabb pályázati lehetőségeket, mert szeretne olyan technológiát bevezetni, ami kiváltja a pasztőrözést a töltés előtt, így még frissebb, aromásabb gyümölcsleveket készíthet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Szombaton folytatódik az agrárcenzus

Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákat. Szombaton folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, amely során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Új, E-szám-mentes tejtermékcsaládot fejlesztettek

Új E-szám-mentes tejtermékeket – sajtot, joghurtot, vajkrémet – fejlesztett ki egy uniós támogatással megvalósult, kétmilliárd forintos projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. A termékek ez év végén, jövő év elején kerülnek piacra.

Az osztatlan közös tulajdon felszámolásáért folytatódik a földértékesítési program

2020. szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme. Az Agrárminisztérium célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása. A több mint 6300 db ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton, egészen október 21-ig.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.