Back to top

Kockázatos-e közvetlenül a dobozból inni a kólát?

Italok fogyasztása közvetlenül a dobozából olyan gyakori tevékenység, hogy végig sem gondoljuk, mi történhet velünk közben. Előbb vagy utóbb azonban rájövünk, hogy az ajkunkkal közvetlenül azt a felületet érintjük meg, amelyen különféle vírusok, baktériumok lehetnek.

Ez vonatkozhat minden olyan termékre, amit az ultra vékonyra hengerelt fémdobozokban árulnak, például üdítő italok, sör vagy energia ital.

A dobozokon különféle mikroorganizmusok lehetnek, például olyan emberek keze nyomán, akik korábban megérintették a dobozt, vagy pusztán abból a környezetből került rá valami ahol tárolták,  vagy az üzletben, esetleg szállítás közben.   

A koronavírus-járvány idején minden társadalom nagyobb figyelmet fordít a higiéniára. Az állandó kézmosás, a tárgyak felületének fertőtlenítésének fontossága a figyelmünk fókuszába került. Ez nemcsak a koronavírus átterjedésétől véd, hanem más baktériumoktól is, amelyek betegséget okozhatnak. Naponta fertőtlenítjük az ajtófogantyúkat, a korlátokat és az íróasztalokat, de mi van a dobozos italokkal, melyeket rendszeresen fogyasztunk?

Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy káros baktériumok lehetnek a dobozok felületén.

Számos eset fordulhat elő, például fennáll annak a veszélye, hogy valaki, aki nem mosott kezet a WC-ből való kilépés után, megérinti azt, ezzel E. coli baktériumokat vihet a doboz felületére. Azt sem tudjuk, hogy milyen körülmények között tárolták a dobozokat, rendkívül rossz esetekben, például patkány- vagy rovar-ürülékek maradhatnak rajtuk, mondta Dr. Amesh Adalia  a fertőző betegségek szakértője,  az amerikai  John Hopkins Egyetemi Egészségügyi Központ munkatársa.

Véleménye szerint a különféle baktériumok elsősorban az emésztőrendszerben okozhatnak betegségeket, különösen a E. coli baktériumok, de természetesen a megbetegedést nem kell biztosra venni.

Különösen azért nem, mert egyes mikrobák bizonyos hőmérsékletet nem élhetnek túl, például ha jól behűtötték a dobozos italt. A szakértő hangsúlyozta, hogy el kell fogadnunk azt a tényt, hogy különféle baktériumokkal teli környezetben élünk, és velük való kapcsolatba kerülés teljesen normális dolog. Ennek ellenére komoly egészségügyi problémákat előzhetünk meg, ha odafigyelünk a tisztaságra. Ha egészségesek vagyunk, akkor többnyire nem történik baj, hiszen már sokszor túléltük a mosatlan dobozból való közvetlen sörivást. Ha azonban valakinek károsodott az immunrendszere, vagy kétségei vannak az üzlet tisztaságával kapcsolatban, esetleg nagyon fél a betegségektől, akkor érdemes alaposan lemosni a doboz tetejét, vagy kiönteni az italt egy tiszta pohárba, esetleg szívószálat használni.

Forrás: 
haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Október végéig kell befizetni a tagdíjat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz.

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Emelkedő terményárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.

Csaknem 13 tonna húskészítményt vont ki a forgalomból a Nébih

Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...