Back to top

A magyar bor egyre sikeresebb külföldön

A hazai borexport az első negyedévben kiugró teljesítményt nyújtott. Legalább is erre utalnak a KSH első negyedévi külkereskedelmi adatai. Emellett olvashatunk az új bortörvény-tervezetről, éréslassítás szőlészeti lehetőségeiről csakúgy, mint gyomszabályozásban alkalmazott alternatív megoldásokról a Borászati Füzetek idei, harmadik számában.

MMG - A magyar bor egyre sikeresebb külföldön

Miközben az ország gazdaságának egyes területeit a járvány drasztikusan visszavetette, addig az élelmiszergazdaság, legalábbis az év első negyedévében kevésbé szenvedte meg a korlátozásokat. Míg az ország ipari termelése drasztikusa zsugorodott, a turizmus, a vendéglátás pedig padlót fogott, addig a borexport az első negyedévben kiugró teljesítményt nyújtott. Legalább is erre utalnak a KSH első negyedévi külkereskedelmi adatai.

Az öt legjelentősebb exportpiacunk, a szlovák, a német, a cseh, a brit és a spanyol a kiviteli érték 62%-át kötötte le az év első három hónapjában, ami erőteljes piaci koncentrációra utal, jóllehet a magyar bor 72 országban talált fizetőképes keresletre.

Míg a két legjelentősebb külpiacunkon, a szlovák és a cseh piacon visszaesés, addig a harmadik legjelentősebb piacunkon, a német piacon mintegy 10%-os bővülés zajlott le, de jelentősen nőtt az osztrák, a spanyol és a francia piaci exportunk és több mint megduplázódott az USA-beli borkivitelünk is. Rendkívüli piaci növekmény jellemezte továbbá a litván exportunkat, miközben néhány korábban prosperáló piacunk kereslete visszaesett. Ilyennek bizonyult a brit, a lengyel és a kínai piac is.

Az export jelentős, egyharmadot meghaladó bővülésével szemben a borimport alig mozdult. Értékben mindössze 3,8%-kal nőtt, mennyiségben viszont megfeleződött. A legjelentősebb tételt kitevő olasz bor 18%-os csökkenést mutatott, a görög bor importja 15%-kal, a spanyol bor behozatali értéke pedig ennél is jobban, mintegy negyedével csökkent. Visszaesett a chilei bor behozatala is, de a legjelentősebb visszaesést az osztrák borimport mutatta, a behozatal 36%-ra zsugorodott az előző év azonos időszakához képest.

A szőlő-bor ágazatot a koronavírus miatti helyzet mellett az új bortörvény-tervezet is foglalkoztatja. A Borászati Füzetek idei, harmadik számában az illetékest, Feldman Zsoltot, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárát kérdeztük a jogszabályi változás részleteiről. Emellett olvashatunk az éréslassítás szőlészeti lehetőségeiről csakúgy, mint gyomszabályozásban alkalmazott alternatív megoldásokról.

Forrás: 
Borászati Füzetek

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesbe fordultak a KAP reform tárgyalásai Brüsszelben

A Tanács elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják a tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb fennmaradó vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.

Ingyenes borismereti képzéssorozatot indít a Magyar Turisztikai Ügynökség

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2020 őszén Bor a vendéglátásban címmel ingyenes borismereti képzéssorozatot indít, melynek célja a hazai vendéglátásban dolgozók borral kapcsolatos tudásanyagának bővítése.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.