Back to top

Lóról lóra: arculatváltás a Rád-Vin Kft-nél

Hosszú ideig szinte csak a dél-balatoni és somogyi borkedvelők körében volt ismert a Rád-Vin Kft. rádpusztai szőlőbirtoka. Mára kiléptek az országos színtérre, regionális és országos borversenyen elért eredményeikkel hívták fel magukra a fogyasztók figyelmét.

A céget 11 – korábban a Balatonboglári Kombinátnál dolgozó - szőlész-borász alapította, s ma már összesen 88 hektár szőlőterületen gazdálkodnak. Mint Nikl Olga, a cég borásza elmondta, az ültetvények nagyobbik része a kiváló fekvésű Balatonlelle-Rádpusztán, kisebb része a szomszédos Balatonszemesen találhatók. Míg korábban csak szőlőtermesztéssel foglalkoztak, mára a borkészítésbe is belevágtak.

A megújult épület
Fotó: viniczai

Nagy esemény volt a cég életében a 2018-as év. Ebben az évben a szüretet már az új, korszerű rádpusztai telephelyen kezdték meg. Új helyre költözött a borházuk is, mégpedig az 1800-as években Rádpusztán felépített Festetics majorsági birtok megújított gazdasági épületeibe. A szemet gyönyörködtető, több mint 180 éves gerendák, a szépen ívelő boltívek, az egy méter vastag ódon falak látványa nem csak a borkedvelőket ejti ámulatba. Igazi turisztikai látványosság is. Pincelátogatásra és borkóstolásra egész évben várják az érdeklődőket.

A modern borászati üzem 6000 hektoliter tároló kapacitással rendelkezik. Az épületeket saját erőből újították fel, míg a eszköz beruházáshoz pályázati pénzeket is igénybe vettek.

Bár boraik nagyobbik hányada saját boltjukon keresztül folyóborként értékesül, a cég a palackos borait RÁDPUSZTA szőlőbirtok márkanéven hozza forgalomba.

A már ismert és a megújult arculat
Fotó: viniczai

Nagy gondot fordítanak a dél-balatoni borokra jellemző elegáns, gyümölcsös, finom savösszetételű minőségi borok készítésre. Évről-évre megmérettetik magunkat a jelentősebb borvidéki és országos borversenyeken. Szürkebarát borunkkal 2016-ban elnyerték a Somogy Bora megtisztelő kitüntetést, a Balatoni Borok versenyén 2016-ban a Legjobb Balatoni Bor, 2017-ben a Legjobb Balatoni Rosé minősítést, Országos Borversenyen a 2017-es, és a 2018-as Rosé boraik aranyérmet kaptak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ingyenes borismereti képzéssorozatot indít a Magyar Turisztikai Ügynökség

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2020 őszén Bor a vendéglátásban címmel ingyenes borismereti képzéssorozatot indít, melynek célja a hazai vendéglátásban dolgozók borral kapcsolatos tudásanyagának bővítése.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy. Szeptember közepén már megtalálható a boltok polcain. Zajlik a szüret, csúcsüzem van a feldolgozókban. Ilyenkor vizsgáznak a szőlőtermelők, egész évi munkájukról számot adnak. A hírek szerint mint minőségben, mint mennyiségben jó évjárat elé nézünk. Részletek a Borászati Füzetek legfrissebb számában.

A HNT elkötelezett a biológiai alapok megújításában: piacszervezési intézkedés a Borszőlő Szaporítóanyagtermelési Alapról

A 2016. decemberben a HNT által elfogadott ágazati stratégia alapvető célkitűzésként fogalmazta meg a szőlőtermesztés biológiai alapjainak fejlesztését és megőrzését. A kutató szakemberek és a termelők visszajelzések alapján erősíteni szükséges a szaporítóanyag előállítás növényegészségügyi ellenőrzését mind az alany- és a törzsültetvényekben, valamint az oltványtermesztőknél.

Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala

Az Agrármarketing Centrum (AMC) szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét a közösségi média felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai és a kontinensen túli piacokon.

Érden vannak borospincék?

A legtöbb érdi még csak nem is hallott arról, hogy a település jelentős pincesorral rendelkezik. Sőt, hogy minaretje, vára és kastélya is van, és a leghosszabb Duna partszakaszt ugyancsak magáénak tudhatja. Honnan is ismernék, hiszen a település – a főváros szomszédságának köszönhetően – leginkább alvóváros jelleget öltött.

Ahol nem a vad szüretel

Innen már nem lehet tovább magyarázni, szüretben a szőlő megmutatja, milyen gazdája volt, s miként hatott rá az évjárat. A tavalyi évhez képest kicsit később kezdődött a betakarítás, s még sokat alszik kint a szőlő, de a gazdák szavaiból bizakodás tűnik ki.