Back to top

Lóról lóra: arculatváltás a Rád-Vin Kft-nél

Hosszú ideig szinte csak a dél-balatoni és somogyi borkedvelők körében volt ismert a Rád-Vin Kft. rádpusztai szőlőbirtoka. Mára kiléptek az országos színtérre, regionális és országos borversenyen elért eredményeikkel hívták fel magukra a fogyasztók figyelmét.

A céget 11 – korábban a Balatonboglári Kombinátnál dolgozó - szőlész-borász alapította, s ma már összesen 88 hektár szőlőterületen gazdálkodnak. Mint Nikl Olga, a cég borásza elmondta, az ültetvények nagyobbik része a kiváló fekvésű Balatonlelle-Rádpusztán, kisebb része a szomszédos Balatonszemesen találhatók. Míg korábban csak szőlőtermesztéssel foglalkoztak, mára a borkészítésbe is belevágtak.

A megújult épület
Fotó: viniczai

Nagy esemény volt a cég életében a 2018-as év. Ebben az évben a szüretet már az új, korszerű rádpusztai telephelyen kezdték meg. Új helyre költözött a borházuk is, mégpedig az 1800-as években Rádpusztán felépített Festetics majorsági birtok megújított gazdasági épületeibe. A szemet gyönyörködtető, több mint 180 éves gerendák, a szépen ívelő boltívek, az egy méter vastag ódon falak látványa nem csak a borkedvelőket ejti ámulatba. Igazi turisztikai látványosság is. Pincelátogatásra és borkóstolásra egész évben várják az érdeklődőket.

A modern borászati üzem 6000 hektoliter tároló kapacitással rendelkezik. Az épületeket saját erőből újították fel, míg a eszköz beruházáshoz pályázati pénzeket is igénybe vettek.

Bár boraik nagyobbik hányada saját boltjukon keresztül folyóborként értékesül, a cég a palackos borait RÁDPUSZTA szőlőbirtok márkanéven hozza forgalomba.

A már ismert és a megújult arculat
Fotó: viniczai

Nagy gondot fordítanak a dél-balatoni borokra jellemző elegáns, gyümölcsös, finom savösszetételű minőségi borok készítésre. Évről-évre megmérettetik magunkat a jelentősebb borvidéki és országos borversenyeken. Szürkebarát borunkkal 2016-ban elnyerték a Somogy Bora megtisztelő kitüntetést, a Balatoni Borok versenyén 2016-ban a Legjobb Balatoni Bor, 2017-ben a Legjobb Balatoni Rosé minősítést, Országos Borversenyen a 2017-es, és a 2018-as Rosé boraik aranyérmet kaptak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus az egyik legnépszerűbb a járvány ideje alatt

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából egy elemzőcsoport adatai alapján, idén jelentősen megnőtt hazánkban a borászati rendezvények iránti érdeklődés, egész pontosan 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat. Ez magyarázható azzal, hogy az őszi második vírushullám miatt a lakosság szemében felértékelődött a belföldi turizmus, ezen belül is a borturizmus.

A Monarchia régi-új borai

A kommunizmus 1989-es összeomlása felélesztette a közép-európai egység gondolatát. De vajon létezik-e közép-európai boridentitás is? Justin Keay írásában beszámol, hogy harminc évvel a kommunizmus összeomlása után úgy tűnik, a régi hagyományok újra életre kelnek a Habsburg Birodalom egykori nemzetállamaiban.

Október hosszú hétvégéjén irány: Tállya!

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évében végbement megújulásának egyik fontos bizonyítéka az az éves csúcstalálkozó, melyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg, tállyai borászatok közreműködésével.

Közgazdász pincekulccsal - szekszárdi generációváltó

Közgazdász diplomával, nemzetközi kitekintéssel a háta mögött állapodott meg a családi vállalkozásban ifj. Vida Péter. Nagy kérdés: mi az, ami a szőlész-borász irányba terelte, annak ellenére, hogy szülei sem erre a pályára szánták?

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

Biológiai alapok - amire építenünk kell

A szőlő szaporítóanyag-termelés az ágazat egyik legerősebb lába, hiszen ezzel kerül kapcsolatba a termelő. "Nagy kérdés, kell-e új fajtákat létrehozni, vagy a régiek között keresgélni” – fogalmazta meg Kocsis László, az MTA doktora –, a kérdésből pedig egyből adódik a másik kérdés, hogy mit teszteljünk, mit vírusmentesítsünk, a szaporítóanyag-előállításhoz milyen ültetvényeket kell létesíteni.

Agrármúlt - Régi magyar szőlőprések

Vincze István etnográfus történelmi borkultúránk két alapvető rétegét különböztette meg: a borkészítés préses és préstelen (taposó-zúzó) formáját. Felosztása a szőlőfeldolgozás e meghatározó szakaszára, a mustnyerés teljes munkafolyamatára vonatkozik. A lényerés során a tiszta mustot elválasztják a szőlőzúzaléktól, aminek különböző szőlőprések az eszközei.

Anya és borász 24 órában

Nyúlné dr. Pühra Beáta neve ugyanúgy összeforrt a Nyakas-pincészetével, akárcsak a közelmúltban elhunyt Malya Ernőé. A 187 hektáros töki szőlőbirtok borászatát kivételes személy vezeti: egy háromgyerekes édesanya határozottságával és gondoskodásával egyszerre rendelkező szakember.

Mennyiség helyett minőség

Örvendetes fejlemény, hogy a hazai borászatban a mennyiségi szemléletet felváltotta a minél jobb minőségre való törekvés. Hasonlóan fontos változás – és szintén nagy szükség volt rá –, hogy a borászok minél szélesebb kínálattal álljanak a vendégek és vásárlók rendelkezésére.

Segít a méz az alkohol lebontásában

Ezért is egészséges a méz. Mára már közismert, hogy a méz segít az alkohol lebontásában. Ugyanis a benne lévő fruktóznak (gyümölcscukornak) köszönhetően segít szervezetünknek ecetsavvá alakítani az alkohol fogyasztás során keletkező acetaldehidet, így jelentősen csökkenthet a másnaposság időtartama. Alkoholfogyasztás előtt és után együnk egy-egy kanál mézet!