Back to top

Tetszést aratott a fogadóépület a megnyitón

A Zalaerdő Zrt. július 23-án átadta a Budafai Arborétum új fogadóépületét.

A vendégeket Rosta Gyula vezérigazgató köszöntötte, aki beszédében kiemelte: az épület és a kapcsolódó parkolóhelyek kialakításának összköltsége 147 millió forint volt, amelyet a Zalaerdő Zrt. teljes mértékben az Agrárminisztérium mint tulajdonosi joggyakorló által a Társaság rendelkezésére bocsátott tőkeemelésből fedezett.

Rosta Gyula, Cseresnyés Péter, Süle Béla
Fotó: Gergely Szilárd/Zalakocka.hu

Elmondta azt is, hogy az épület terveit a Társaság által kiírt ötletpályázaton nyertes fiatal építész, Várnai Bence készítette el, a kivitelezést a zalaegerszegi székhelyű BMT Mérnöki Zrt. végezte. Társaságunk részéről a projektvezetési és műszaki ellenőrzési feladatokat Knausz Péter építési előadó kollégánk látta el.

A fogadótérben található installáció a tápiógyörgyei székhelyű Patkós Stúdió Kft. munkája. A kiállítás az erdei életközösség egy titokzatos elemét, a kalapos gombák világát mutatja be.

A vezérigazgatót követően Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa beszélt az említett program létrejöttéről, illetve céljairól. Hangsúlyozta, hogy a Mura Program célkitűzése, hogy a kormány támogatásával újra megerősítse a helyi, vidéki gazdaságot, fejlessze a megélhetési lehetőségeket, ezáltal növelje a térség népességmegtartó erejét. Feladata, hogy olyan összefogást teremtsen, amihez minél több szereplő képes kapcsolódni a térségből a háztáji termelőktől a feldolgozón át az értékesítőkig, a turisztikai szolgáltatókig és a vállalkozókig. Megköszönte a Zalaerdő Zrt. munkáját, amiért fontosnak tartja az általa kezelt lenyűgöző természeti környezetben a turizmus fejlesztését is, ami a – az agrárium mellett – a Mura Program másik alappillére.

A nemzeti színű szalagot Cseresnyés Péter államtitkár, Süle Béla, Kiscsehi polgármestere és Rosta Gyula vezérigazgató közösen vágták el.

A vendégek július 27-től az új épületen keresztül tudnak bemenni az arborétumba. A nyitva tartás és az árjegyzék itt érhető el.

További képek az avatóról itt!

Forrás: 
ZALAERDŐ Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szarvasbőgés-hallgató vonatozást rendeztek Pálházán

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezte az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Szarvasbőgés-hallgató vonatozást a Pálházi Állami Erdei Vasúton.

Vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban

A 2021-es világkiállításra vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban – mondta az Egy a természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Szarvasbőgés-hallgató járat

Szarvasbőgéshallgató járatot indít a Csömödéri Állami Erdei Vasút. A Csömödéri Állami Erdei Vasút dízelmozdonyos járata 18 órakor indul Lentiből, 18:45-kor érkezik Zajdára, ahonnan 19:45-kor indul vissza Lentibe. Az utazásra a +36 92 579 033 vagy a +36 30 474 2079-es telefonszámokon lehet jelentkezni munkanapokon 7:30 és 15:30 között. Csak nyitott kocsikkal közlekednek a program során!