Back to top

Elképesztő összegek röpködtek a mezőgépeket is kínáló árverésen

Egy neves brit aukciósház a járványhelyzet miatt online árverések szervezéséhez folyamodott, s milyen jól tette! Az első ilyen alkalmon csak úgy röpködtek a rekordösszegek: a legmagasabb áron egy Mercedes-Benz traktor kelt el, megelőzve egy Bentley-t.

Közel kétszáz esztendeje alapították a brit Cheffins aukciósházat, mely egyebek mellett Európa legnagyobb, havi rendszerességű, mezőgazdasági gépeket árverésre bocsátó eseményének, a Cambridge Machinery Sale-nek is szervezője. Mivel a cégnek a koronavírus-járvány miatt búcsút kellett intenie a rendezvényeinek, úgy döntött, átmenetileg online szervezi meg az árveréseit. Az első ilyen alkalom után Bill King, a vállalkozás vezetője úgy fogalmazott,

a járvány nem befolyásolta a keresletet, sőt: néhányan egészen elképesztő ajánlatokat tettek a kiváló állapotú fennmaradt klasszikus gépekre.

A kép illusztráció
Éppen ezért az ilyesfajta internetes árveréseknek a jövőben is teret adnak majd – nem kizárt, hogy a járványhelyzet elmúltával is. Az említett alkalmon a legmagasabb áron, több mint 70 ezer fontért (közel 27 millió forint) egy traktor, méghozzá egy Mercedes-Benz MB Trac 1100 kelt el. Új gazdája a kikiáltási árnál 20 ezer fonttal többet ajánlott érte.  Az 1990-ben gyártott gép egyébként kivételes állapotban maradt fenn, s mindössze 2407 üzemórát mutatott a műszere.

Ezen kívül a Cheffins több mint száz tételt bocsátott áruba, köztük azt az eredeti állapotú Massey Ferguson 188 traktort, ami az Egyesült Királyságban rekordösszegnek számító, több mint 14 ezer fontért (majd’ 5 és félmillió forint) kelt el. Az árverés második legmagasabb áron (64 500 fontért; közel 25 millió forintért) gazdára talált tétele egy autó, méghozzá egy 1948-as Bentley Special volt, melyet 1985-ben fedeztek fel egy rég nem használt garázsban, s melyet aztán az előző tulajdonosa egy korhű versenyautóvá alakított át.

Forrás: 
southwestfarmer.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas dicsőségről mondott le a horgász

Az Ír-tengeren szállt hajóba egy horgász, nem sejtve, hogy aznap akkora halat akaszt, amekkorát még egy sporttársának sem sikerült az Egyesült-Királysághoz tartozó vizeken. Azonban nemcsak a fogás volt példaértékű, hanem a horgász hozzáállása is.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Minőségi gépek török háttérrel

A 33. Bábolnai Gazdanapokon a közel 200 kiállító között a Turquagro Kft. is bemutatta termékeit. A cég az eddigi összes gazdanapokon részt vett, ugyanis Nyúl Lőrinc folyamatokért felelős vezető szerint a legnagyobb hazai mezőgazdasági rendezvényen kötelező a megjelenés.

Eldőlt: mégsem jöhetnek a külföldi vadászok!

Miután szeptember 1-jével hazánk határai lezárásra kerültek, a külföldi vendégvadászok nem juthattak be az ország területére. Ez nagy érvágás a vadgazdálkodási ágazat, a vadásztársaságok szempontjából, különösen mert a gímbika vadászati idénye szeptemberrel vette kezdetét, ami jelentős financiális bevételt jelentene az érintettek részére.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.