Back to top

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Dr. Markus Strauß már 2015-től dolgozik azon, hogy megvalósítsa különleges elképzelését : ehető, vadon élő növényekből fog parkokat létrehozni Németország szerte. A cél eléréséhez létrehozta az "Ehető vadnövények parkja" alapítványt. 

A fajokban gazdag környezetet, amelyek kialakításukban az adott hely természetes körülményeihez igazodik, úgy hozza létre, hogy azok a lehető legváltozatosabbak legyenek.

A park funkcionális elemei között ligetek és sövények, rétek, bogyós növények, gyógy-, és fűszernövény kert, kisebb , foltokban elhelyezett gyümölcskertek és vizes élőhelyek is megtalálhatóak, és ezek harmonikus kölcsönhatást eredményeznek fajban gazdag biotóp és az idilli rekreációs táj között.

Vadon termő ehető húsos som
Fotó: www.pixabay.com
Mivel a növényfajok kiválasztása és a beültetések kialakítása során a lehető legnagyobb természetességre törekszik, a növények ápolására  és a park karbantartásra lényegesen kevesebb figyelmet kell fordítani a hagyományos parkokhoz vagy mezőgazdasági területekhez képest. Emellett a lakosság számára  ingyenes gyűjthető és fogyasztható vadon élő gyümölcsöket, ehető virágokat és leveleket, bogyókat, diófélék, gombákat biztosít. 

Az alsó-szászországi Bad Pyrmontban megvalósított kert összesen 42 hektár lesz amellyel a helyi történelmi és műemléki védettség alatt álló Bergparkot egészítik kis. A teljes parkból jelenleg egy három kilométeres kör alakú sétány látogatható, de a munkák befejezése után a teljes park látogatható lesz, amelyben a növények kóstolgatása kifejezetten megengedett.  

Hasonló koncepciójú kertet adtak át 2018-ban a bajor Kemnath-Waldeckben, és a tervek szerint Mönchengladbachban 2021 tavaszán valósítják meg a következő ehető vadnövényekkel beültetett parkot. A következő években azonban Németország számos településén fognak hasonló kerteket kialakítani. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.