Back to top

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

A gúnár törzse hosszirányban megnyúlt, széles, kifejezett. A hátsó része telt, de nem csüngő, háta hátrafelé erősen lejt, vállban széles, ívelt. Farka rövid és középmagasan hordott, jól lekerekített, nagyon előreálló és telt. Hasa kitöltött, de nem csüngő, hanem ívelt és sima. Szárnyai hosszúak, széles evezőtollakkal, testre fekvő szárnykidudorodással, a törzs tollaiba teljesen beágyazódva. Feje megnyúlt, széles. Csőrének felső kávája fölött félgömb alakú bütyök található, ami a fej felső vonalán fut végig. Idősebb korban ez a bütyök nagyobb lesz. A torokrész lekerekített, szeme kerek, sötétbarna, csaknem fekete, a fehéreknél kék, keskeny szemgyűrűvel. Csőre középhosszú, magas ormú, a színváltozattól függően fekete vagy vörösessárga.

Nyaka karcsú, csaknem olyan hosszú, mint a törzse, a hattyúéhoz hasonlóan ívelt. Combjai izmosak, erősek, tollal dúsan fedettek.

Lábszárai arányosan erősek, a közepesnél hosszabbak, narancsvörösek, esetleg vörösessárgák. Tollazata feszesen testhez simuló. A tojó valamivel kecsesebb és kisebb a gúnárnál, a fara teltebb, kifejezettebb. A bütyke kisebb, faroktartása némileg laposabb. Az idősebb tojóknál enyhe has­lebeny is megjelenhet.

Nem érdemes tömni

Ez a víziszárnyas Magyarországon kevésbé elterjedt, tartása főleg az imént említett két színváltozatban ismert. A gúnárok súlya mintegy 6, a tojóké 5 kiló körül mozog. Ezeket a súlyokat, valamint a májnagyság növelését töméssel nem nagyon lehet javítani, mivel kevésbé reagálnak rá, mint a házilúd-fajták, ezért igazán nem is foglalkoznak vele. Viselkedése viszont lényegében megegyezik a házilúdakéval, jó „házőrző”, ilyenkor éles, hangos, trombitaszerű hangot hallat. Jellemzője a rendkívül jó rágóképesség – nálam nem egyszer a deszkából készült ólakat szinte forgáccsá aprították fel. Még rosszabbul jártak a többéves, erős kérgű gyümölcsfák, amelyeket megpróbáltak lekérgezni. Természetük gondozójukkal szemben bizalmas, idegenekkel tartózkodóbbak. Nálam egy gúnár és három tojó alkotta az állományt, amely jónak bizonyult, megfelelő volt a tojások kelési aránya. A tojó jól kotlik és nevel, de ebben az időszakban kissé agresszív, amelynek néhány tyúkom látta a kárát. Ennek megelőzésére ajánlott ilyenkor kerítéssel elkülöníteni a baromfiudvar többi lakójától.

Ha lehet, legelőn tartsuk!

Nyilvánvaló, hogy a teljes letojt tojásmennyiséget nem lehet vele kikeltetni, ezért keltetőgépet vagy nagyobb testű parlagi baromfit is érdemes felhasználni. Erre azért is van szükség, mert az összegyűjtött tojások kb. két hét elteltével már nagymértékben veszítenek a keltethetőségükből. A kelési idő 28-29 nap, a kislibák sok zöldtakarmányt igényelnek a tápok és a szemestakarmány mellett. Igazából legelőn tartva fejlődnek a legszebben, de kissé lassabban, mint zárt tartásban, ám szeptember körül már itt is biztosan megállapíthatóak a nemek.

A bütykös lúd húsa vöröses, kissé száraz, vadhússzerű színe van, ezért libazsírra, töpörtyűre nem lehet számítani. Tollazatát tépni nem szokták.

Mivel a bütykös lúd elsősorban gazdasági baromfi, bár díszállatként is szokták tartani, de gazdasági fajként szerepe jelentősebb. Magyarországon a lúdhús­fogyasz­tás nem jelentős az egyéb gazdasági állatokhoz képest, talán a libamáj tekintetében nagyobb a kereslet. Érdeklődés elsősorban külföldön mutatkozik iránta, hazai elterjedését az is hátráltatja, hogy hústermelése gyenge – a hús és csont aránya nem kedvező. Viszont reményt keltő, hogy hazánkban a lúdhúsfogyasztás alkalomhoz kötötten növekszik, például Márton-napon vagy néha ludas rendezvényeken, ahol a bütykös lúd igazi kuriózum lehet. Szélesebb elterjedését nyilván akadályozza nagy hely- és mozgásigénye, a legelőhiány is. Zárttéri tartása költséges és munkaigényes, a hazánkat gyakran elérő baromfiinfluenza is rendszerint főleg a víziszárnyas-állományt tizedeli meg. Ezek alapján a bütykös ludat a különlegességet kedvelőknek ajánlom.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Talányos tömeges madárpusztulás

Több százezer elhullott madarat fedeztek fel az Egyesült Államok déli részén. A jelenség okát még találgatják, a madártetemeket orvosi laboratóriumban vizsgálják.

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína azzal a céllal, hogy száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban védelmet biztosítson azok jogtalan használatával és a termékutánzatokkal szemben - közölte az Európai Bizottság hétfőn az MTI szerint.