Back to top

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Ahogyan tavaly, úgy idén is a legsikeresebb mind közül az Erdei Vándortábor, amelyre a jelentkezést még januárban meghirdette az Országos Erdészeti Egyesület, valamint az Erdei Vándortábor szervezőgárdája.

Fotó: Csatlós Norbert
A várakozásokat felülmúlva, még szinte aznap beteltek a helyek valamennyi Vándor-túraútvonalra, amelyek ráadásul tavalyhoz képest, további két helyszínnel is bővültek.

A Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Zemplén, valamint a Vasi-hegyhát mellett idén két új útvonalként bekapcsolódott a Vértes és a Zselic is, ezzel szinte lefedve az ország teljes területét. Ezekre a helyszínekre több mint 160 csoport jelentkezett, és ez 4000-nél is több diákot jelent.

Ez a gyerekek megismerkedhetnek az erdészek munkájával, a fenntartható erdőgazdálkodással, elsajátítják a környezettudatos gondolkodás alapjait és megtapasztalhatják a természet csodálatos szépségeit.

Az Erdei Vándortábor ezek mellett rászeretné ébreszteni a fiatalokat arra, hogy a globalizáció és a társadalmi elvárosiasodás miatt az emberek elhatárolódtak a természettől.

Ennek megfékezésére főként a fiatal generációban kell tudatosítani, hogy az ember is természeti lény, elengedhetetlen lételeme a természet és az erdő, amit óvni és gondozni kell, hogy a jövő generációja is minél szebb értéket örökölhessen.

Fotó: Csatlós Norbert
Ezt igyekszik a Vándotábor tudatosítani a diákokban, hatást gyakorolni rájuk a természet által. Minderre a ráeszmélésre fokozottan szüksége van a mai és a jövő generációinak, ugyanis a klímaváltozás hatásai az erdőt, ezzel pedig egyidejűleg az erdőgazdálkodást is jelentősen befolyásolja.

Több fafaj, főként a különféle fenyők, a felmelegedés hatása miatt, hazánk tengerszint feletti magasságai már nem teremtenek megfelelő feltételeket a számukra, így várhatóan – „erdőéletben” mérve –, Magyarországról több jelentős fenyőfaj is eltűnik a későbbiekben.

Ennek a tudatosodását és a természettel, az erdővel kapcsolatos gondolkodásmódot igyekszik a fejekbe elültetni a kezdeményezés.

Fotó: Csatlós Norbert
– A járvány miatt azt gondoltuk, megcsappan az előző évekhez képest az érdeklődés, de kellemeset csalódtunk. Olyannyira, hogy a tavalyi jelentkezést és részvételt is túlszárnyalta az idei. A több mint 4000 gyerek mellett már 1200 akkreditált, az Erdei Vándortábor képzésén részt vett pedagógust regisztrálhattunk.

Mottónk: „Az év legzöldebb hete!”, amely valóban helytálló, hiszen a gyerek a hét napos táborozás során, erdőkben sétálva ismerik meg a különféle fa- és állatfajokat, a természet működését

– mondja Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára a Mátrában, az Egererdő Zrt. vendégszeretetének örvén, az Vándortábor sajtótájékoztatóján.

A táborok hamarosan véget érnek, de ez a befejezés valójában csak egy fejezet, hiszen a tapasztalatok alapján, a tábor után a gyerekek a szülőket kérik, hogy családosan látogassanak el a közeli erdőkbe, közelebb hozva mindennapjaikhoz a természet varázslatos világát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kövesd a borostyánt a Nagyerdő szívében!

Debrecen „zöld tüdejében” vezet a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának Borostyán tanösvénye. A tanösvénytúrákon és egyéb erdei iskolai foglalkozásokon résztvevők a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés módszereivel élményszerűen ismerkedhetnek meg a varázslatos Nagyerdő élővilágával.

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Az erdő gazdája

33 esztendő, egy hosszú emberöltő – ennyi időt dolgozott dr. Jámbor László a soproni Tanulmányi Erdőgazdaságnál, ebből 21 évet vezérigazgatóként. Idén nyugdíjba vonult, ám megtartotta társadalmi megbízatásait, az Országos Magyar Vadászkamara elnöki és az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöki tisztét.

Kaptassunk még magasabbra

A Soproni Parkerdő intenzíven látogatott városkörnyéki területét nyugati irányba elhagyva kiemelkednek a Soproni-hegység 500 méternél magasabb bércei. Közúton három irányból közelíthetjük meg a nyugati határterület: a Récényi úton, a Brennbergi-völgyben vagy Ágfalva felől.

Virág Vivien: Reggeli rutin

Virág Vivien erdőmérnök az EGERERDŐ Zrt.-nél dolgozik. Már gyerekként magával ragadta az erdő mesebeli szépsége és lakóinak sokasága. Édesapjával rengeteg időt töltött az erdőn, és ez nemcsak a hivatását, hanem a hobbiját is meghatározta.

#ForestBiodiversity

Lépjünk túl a közhelyeken és hallgassuk meg az erdészeket, értsük meg a tevékenységüket, tanuljunk a tapasztalataikból! Dióhéjban ez az új, #ForestBiodiversity elnevezésű figyelemfelkeltő kampány üzenete, amelyet hat, az európai erdészeti ágazatot képviselő egyesület indított Brüsszelben.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.