Back to top

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Összehasonlítás végett a Hivatal megemlíti, hogy 2007-ben, amikor a Kyrill orkán végigsöpört az országon, a vihar- és szélkárosodások miatt 31,3 millió köbméter fát kellett kivágni. Ebben az évben a rovarok mindössze 2,5 millió köbméternyi fát károsítottak. Az erdőkárok tekintetében így a 2007 -es év egészen a tavalyi évig rekordévnek számított. 

2018-ban erdőkár miatt 31,9 millió köbméter fát kellett összesen kitermelni, 2019-re ez a mennyiség már 46,2 millió köbméterre emelkedett.  Ebből 31,7 millió köbméter fát a már fentebb is említett rovarok okozta kártétel miatt, 6,6 millió köbmétert szél és viharkárok miatt, mintegy 8 millió köbmétert pedig egyéb károk miatt kellett kitermelni. 

A Szövetségi Statisztikai Hivatal a rovarok által okozott kártétel drasztikus emelkedését az elmúlt évek hőhullámainak és az egyre hosszabb csapadék nélküli időszakoknak tulajdonítja.

Ilyen körülmények között a hőség miatt legyengült fákban különösen gyorsan képesek elszaporodni az olyan kártevők, mint például a szúbogár, populációjuk nagyon hamar az egész erdőállományra veszélyes méretűre növekszik.  

Favágás
Fotó: www.pixabay.com
Németországban a fakitermelés összességében az elmúlt két évben növekedett: normál években a fakitermelés  54 millió köbméter körül ingadozik, ez a mennyiség azonban 2018-ban 64,6-ra, 2019-ben pedig 68,2 millió köbméterre emelkedett a bekövetkezett súlyos erdőkárok miatt. 

A tavaly kitermelt famennyiség 83 %-a tűlevelű volt, aminek mintegy háromnegyedét valamilyen kártétel miatt kellett kitermelni. 

A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium 2019. évi erdőállapot-felmérése szerint a német erdők általánosan rossz állapotban vannak: az összes faállomány csupán 22% -a tűnik egészségesnek, azaz, nem mutat az aszállyal összefüggésbe hozható tüneteket- mint amilyen  például a lombkorona kifakulása. A teljes faállomány több mint egyharmada azonban komoly károktól szenved.

A felmérés arra is rávilágított, hogy 2017 és 2018 között megduplázódott, majd 2018 és 2019 közötti időszakban háromszorosára nőtt a hőséggel összefüggésbe hozható rovarok okozta kártétel mértéke. 
Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Faültetéssel környezetünk kellemesebb, szebb, élhetőbb lesz

Az elmúlt évtizedekben tapasztalható klíma és csapadékviszony-változásra reagálnunk kell annak érdekében, hogy a következő generációra is élhető környezetet hagyjunk – fogalmazott Farkas Sándor Szegváron, a Településfásítási program első Csongád-Csanád megyei állomásán.

Szarvasbőgés-hallgató járat

Szarvasbőgéshallgató járatot indít a Csömödéri Állami Erdei Vasút. A Csömödéri Állami Erdei Vasút dízelmozdonyos járata 18 órakor indul Lentiből, 18:45-kor érkezik Zajdára, ahonnan 19:45-kor indul vissza Lentibe. Az utazásra a +36 92 579 033 vagy a +36 30 474 2079-es telefonszámokon lehet jelentkezni munkanapokon 7:30 és 15:30 között. Csak nyitott kocsikkal közlekednek a program során!