Back to top

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Aratás 2020 - tájkoztató
Fotó: AM/ Krasznai-Nehrebeczky Mária
Az aratási koordinációs bizottság ülése után Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a legfrissebb adatokat ismertetve kiemelte, idén mintegy 4,7 millió tonna őszi búza termett. A belföldi felhasználás általában 2,5-3 millió tonna, így van exportáru alap is.

A repce aratása befejeződött. A tavalyinál nagyobb területen, 311 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, amely jelentősen megszenvedte a tavaszi aszályt. A növény hozama hektáronként mindössze 2,5 tonna, amely 18 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagnál, így hiába volt nagyobb a vetésterület, a 781 ezer tonna össztermés mintegy 10-12 százalékkal kevesebb a 2019-es termésnél.

Az őszi árpa aratása ugyancsak 100 %-on áll. A vetésterülete 238 ezer hektár volt idén, ahonnan 1,335 millió tonnát takarítottak be.

Tarpataki Tamás az időjárás negatívumaiként a tavasz aszályt, az azt követő időszak viharait és az aratás idején gyakori esőket említette. Kiemelte, hogy míg tavaly 139 ezer hektárra jelentettek aszálykárt, idén tavasszal ez 312 ezer hektár volt, de a bejelentett belvíz- és felhőszakadás miatti kár is már duplája a 2019-esnek.

Aratás Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál 2020. július 16-án
Fotó: Csatlós Norbert
A betakarításban ugyan nehézséget okozott a csapadék, ugyanakkor a tavaszi vetésű növényeknek kedvezett, azok jó állapotban vannak, a kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik - jegyezte meg.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette, akár szerencsésnek is mondhatja magát az, aki le tudta aratni a gabonát, hisz júliusban 2-3 naponta esett annyi, ami megakadályozta a kombájnok indulását, és volt, ahol egyszerre 200 mm csapadék is hullott.

A terméseredményekről szólva kiemelte az őszi árpa jó 5,5 t/ha termésátlagát, különösen ha azt vesszük, hogy van, ahol ez csak 3 tonna lett. Az árpa minősége azonban gyengébb, a fehérjetartalma 1-2%-kal alacsonyabb a megszokottnál, a hektolitersúly 65-69 kg/hl.

A repce az elmúlt időszak leggyengébb termését hozta 2,2-2,3 tonnás termésátlagával, és volt termelő, aki még a 2 tonnát sem érte el. A repcetermesztés ebben a szezonban vastagon veszteséges volt – hangsúlyozta. Az ár most 130 ezer forint tonnánként, és emelkedőben van, hisz az olajosnövény egész Európában rosszul termett.

A búza minőségéről szólva kifejtette, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően fuzáriumfertőzöttséggel gyakorlatilag nem találkoztak. A búza mennyisége pedig az aszály miatt még táblákon belül is egyenetlen volt, ahogy Európában mindenütt.

Máshol még tart a betakarítás, így nem tudni, mekkora lesz a terméskiesés a kontinensen, amely egyébként a világ legnagyobb búzatermelő területe. A telephelyi árak most 50 ezer forint körüli, a malmi búzáé 54-55 ezer forint, de az árak emelkednek, így érdemes kivárni az értékesítéssel.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Október végéig kell befizetni a tagdíjat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz.

Célegyenesbe fordultak a KAP reform tárgyalásai Brüsszelben

A Tanács elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják a tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb fennmaradó vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.

Emelkedő terményárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.