Back to top

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

1. A használt szerek és módszerek hatásmechanizmusával -amennyire ez lehetséges- legyünk tisztában! Nem mindegy, hogy melyik szert/módszert milyen hőmérsékleten használjuk. Pl. az oxálcsurgatáshoz minél hidegebb kell (akár -5 fok C), az oxál szublimáláshoz viszont jobb ha melegebb van (10-12 fok). Esetleg még jobb, ha a kijáró méhek épp hordanak. De minden más szerről is jó, ha tudjuk, milyen hőmérsékleten hatnak a legjobban.

Ugyancsak ide tartozik, hogy a szerek lebomlási idejével legyünk tisztában és a pörgetés előtt ezt vegyük figyelembe. Az idegmérgeknél ez különösen fontos! ​​​​​​

2. Az adott körülményeknek megfelelően minden évszakban kezeljünk. Tavasszal: tejsav, timol, heresejt kivágás; nyáron: oxálsavszublimálás, vagy egyéb engedélyezett szerekkel való sorozatkezelés, tartós hordozón oxálsav, amitráz stb.; Ősszel: oxálszublimálás, tejsav, anyazárkázás+oxálszublimálás, zárókezelések bevált és engedélyezett szerekkel megfelelő hőmérséklet mellett; Télen zárókezelések:;

lehulott atka
Fotó: Hevesi Mihály

3. A méhész szezonban tavasztól őszig legyünk tisztában az atkafertőzés mértékével: kontroll vizsgálatokat végzünk lehetőség szerint olyan szerekkel, melyek nem szennyezik a mézet (pl. tejsavval), alkoholos lemosással, porcukros vizsgálattal, oxál-szublimálással; De ugyanide tartozik, hogy figyeljük a természetes atkahullást a higiénikus aljon (napi 2-4).

4. Többféle szerrel kezeljünk a szezon során, ez a varroa rezisztenssé válása miatt is fontos.

5. Bármilyen kezelés után higiénikus aljú kaptárakban figyeljük az atkahullást, ha néhány napon belül is valószínűtlenül kevés vagy a természeteshez közeli (2-4) végezzünk kontroll vizsgálatot és győződjünk meg róla, hogy a használt szerek megfelelnek-e a minőségi elvárásoknak.

6. A házilag készített szereket csakúgy, mint a hivatalos gyártótól származókat tartsuk hűvös száraz helyen és használjuk fel minél hamarabb. A nagy hőingadozásnak kitett sufnik, kamrák, szerszámosládák nem alkalmasak a tárolásra.

7. Feltétlenül biztos forrásból szerezzük be a használt szereket. Mivel sok esetben lebomló anyagokról van szó, különösen fontos, hogy az érvényes szavatosságú szereket a forgalmazó a tárolás során hűvös, száraz helyen raktározza. Ezt általában egy átlagos bolttól, nem biztos, hogy el lehet várni. Viszont a laborellátók rendelkeznek megfelelő, hűtött és páramentesített raktárakkal.  

 

Ajánljuk még: Oxálsav-dihidrát tartós hordozón- Randy Oliver receptje

Két hatékony anyásítási módszer

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Talányos tömeges madárpusztulás

Több százezer elhullott madarat fedeztek fel az Egyesült Államok déli részén. A jelenség okát még találgatják, a madártetemeket orvosi laboratóriumban vizsgálják.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a múlt héten megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Első körben 3,12 milliárd Ft-ot utaltak ki összesen 13000 kertészeti tevékenységet végző, méhész gazdálkodó, valamint tejhasznú-tehéntartó számára.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Méhészeti dendrológia 16. rész Záró gondolatok

Lászka István Attila tematikus írássorozatát azzal a céllal kezdte meg, hogy átfogó képet nyújtson a legfontosabb hordást biztosító hazai fa- és cserjefajokról, valamint az erdőgazdasági termesztésbe vont exóta fás növényekről, azok morfológiai, termőhelyi sajátosságaival, természetvédelmi és erdőgazdálkodási vonatkozásaikkal, ültetési/ápolási igényükkel - és természetesen méhészeti értékükkel.