Back to top

Kavics a kertben

A házak, kerítések előtti területek, illetve a kertekben a virágágyások kaviccsal vagy murvával való takarása hihetetlenül népszerűvé vált az elmúlt években. Ezek az anyagok hasznosak és praktikusak, ám használatuk heves vitákat is kivált, mivel kedvezőtlenül befolyásolják a mikroklímát, szűkítik a rovarok és a madarak életterét.

Kétségtelen, hogy a kavics sokoldalúan használható a kertekben: boríthatunk vele járófelületet, teraszt, vagy gépkocsibeállót. Sokan azonban gyep helyettesítésére használják, ami látszólag praktikus döntés, hiszen nem kerül sok időbe és energiába a fenntartása. A kavicskertek kialakítása előtt célszerű azonban mérlegelni, hogy az adott területen milyen előnyökkel jár a kavics használata, akár a rendeltetését, akár az esztétikai szempontokat tekintve. Kavicsból és murvából óriási a választék, a méretet és a színt érdemes tudatosan, szakember segítségével kiválasztani.

Divattá vált a kerítés előtti területek burkolása kaviccsal vagy murvával

Tervezésekor pedig természetesen a kaviccsal, murvával takart kertrészbe ültetendő növények igényeit is messzemenően figyelembe kell venni.

A kavicsos felület több szempontból is jobb megoldás bármilyen más szilárd burkolatnál, ráadásul olcsóbb és szükség esetén könnyebben módosítható, funkciója szükség szerint átalakítható. Elsősorban talajmegfogó tulajdonsága miatt kedvelik, de vitathatatlan előnye, hogy bár nem hosszú távon, a kavicsréteg elnyomja a gyomokat, megőrzi a talajnedvességet, ami főként száraz, meleg, szeles helyeken fontos tulajdonsága. Esztétikai szempontok is szólhatnak a kavicsfelület mellett.

Laza szerkezetének köszönhetően remek átmenetet képez a szilárd burkolatrészek és a zöldfelületek között, de jól mutat a kerti tó partján is.

Megfelelő arány

Mivel a mesterségesen kialakított kavicskertek sok szempontból egyáltalán nem hasonlítanak a természetes életközösségekhez, a rossz tervezés, kialakítás, vagy szakszerűtlen fenntartás miatt hamar kiütköznek a gondok. Ha a kert szinte teljes egészében kaviccsal és murvával fedett, és a beültetett zöld növények aránya nagyon kicsi a felülethez képest, ökológiai szempontból leginkább egy kősivataghoz hasonlítható, amelyben veszélyesen leszűkül a növények és kertben előforduló állatfajok élettere. Ilyen helyen a növények nagyon sok figyelmet és gondozást igényelnek ahhoz, hogy hosszan díszítsenek. Különösen igaz ez az egyre melegedő klíma miatt, hiszen forró napokon a kavics és a murva közvetlen közelében drasztikusan megemelkedik a hőmérséklet.

A rosszul megválasztott kavicstípus ráadásul nemcsak a mikroklímát teheti tönkre, hanem csúnya is, nem díszíti a kertet, élhetetlenné teszi azt.

A kavicskertekben a kavicságyás alá leterített geotextília vagy fólia megakadályozza a gyomok növekedését, így elvileg könnyebb a terület gondozása. Ez azonban nem mindig teljesül. A kavics vagy murva közé hulló por, levél, növényi maradványok eltávolítása nehézkes, így előbb-utóbb a szerves anyag humuszréteget fog képezni, amin hamar megtelepednek a mohák, zuzmók, majd a nemkívánatos gyomok, vagyis a kavicsos terület fenntartása gondot okoz, hiába készült éppen az ellenkező céllal.

A kő, kavics, murva burkolati elemként való használatakor fontos tehát, hogy ne kapjanak főszerepet a kertben, a növényeknek legyen elegendő helyük a növekedéshez és a virágzáshoz.

A kertben lévő zöld nemcsak a mikroklímát javítja, hanem búvóhelyként és táplálékforrásként is szolgál a rovarok és a madarak számára. A növények százalékos aránya legyen a legnagyobb a területen, a kavics csupán háttérszerepet kapjon. A legjobb, ha a kert minden elemét a természettel együtt gondolkodva, és nem ellene használjuk. A kert tervezésénél törekedjünk a változatosságra, szem előtt tartva a növények igényeit. Így mutatós és egyben könnyen ápolható kertet kapunk, ami jó nekünk, és jó a környezetnek is.

Forró napokon a kavics és murva közvetlen közelében megnő a hőmérséklet

Szigorú szabályozás

Németországban évek óta heves viták sora övezi a divatos, ám ökológiai szempontból problémás kavicsos murvás kertek kialakítását. Napjainkra számos város vezetése szigorú intézkedéseket vezetett be. Xanten, Herford, Dortmund, Heil­bronn, Neuwied, Paderborn, Bre­men, Esslingen önkormányzata az új házak építése vagy régi épületek átalakítása során betiltotta az ilyen típusú kertek létrehozását. Szerintük ugyanis nyilvánvaló, hogy környezeti és éghajlati szempontból a kavicsos kerteknek számos hátránya van, többek között a talajra, a mikroklímára, akadályozhatja a vízel­ve­zetést, csökkenti a növények és állatok életterét, a biodiverzitást és esztétikailag is kifogásolható.

Sok település ugyan nem vezetett be kategorikus tilalmat az új településfejlesztési tervekbe, de egyértelmű iránymutatásokat fogalmaztak meg, amelyek meghatározzák a növényzet minimális arányát az ingatlanon, és olyan előírásokat tartalmaznak, amelyek kizárják a növényzet nélküli, kizárólag kavicsos kertek létrehozását.

A szabályozások egyelőre csak az új építésű ingatlanokra vonatkoznak, a már kialakított, meglévő kertekre nem.

Vízelvezetési gondok

A legtöbb német településen a murvával vagy kaviccsal takart területeket részben burkoltnak tekintik, ezért a nyílt kerti területekénél magasabb csatornahasználati díjakat számítanak fel, ha a víz befolyik a szennyvízrendszerbe. Ez csak akkor érvényes, ha a kőréteg alá egy valamennyire vízáteresztő geotextil réteg került. Ha viszont a vizet át nem eresztő fóliát fektetnek a kavicságyás alá, akkor a terület teljesen burkoltnak minősül, ami még magasabb díj kiszabására jogosítja az önkormányzatot. A hirtelen lezúduló esőzéseknél ugyanis a víz nem tud elszivárogni a talajba, ami a csatorna túlterheltségéhez vezet, és drágítja a szennyvíz tisztítását is.

Ezért egyre több önkormányzat terheli rá az esővíz elvezetésének költségeit a „problémát okozókra”. Jelenleg ez az összeg 0,40–1,30 euró négyzetméterenként, de várhatóan növelni fogják.

Baden-Württemberg tartományban a biológiai sokféleség megerősítését célzó jogalkotási csomag már átjutott az utolsó akadályon, jóváhagyták a döntéshozók. A csomag a népszerű Mentsd meg a méheket társadalmi kezdeményezés további intézkedéseit tartalmazza. Franz Unter­steller, Baden-Württemberg környezetvédelmi minisztere ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy ez fontos mérföldkő volt, mivel össztársadalmi egyetértést sikerült elérni.

Csupán a törvény elfogadása azonban nem változtatja meg a jelenlegi helyzetet, csakis azok alkalmazása növelheti a biológiai sokféleséget.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/33 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Virágos meglepetés a moziban

A düsseldorfi UFA Palast mozijába főműsoridőben érkező látogatókat szokatlan meglepetés várta: a moziteremben az ülések felén szobanövények foglaltak helyet.

1500 szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.