Back to top

Szarvasmarhák sántasága: mesterséges intelligenciával figyelnék a jószágokat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal idén második alkalommal szervezte meg a NAK TechLab egyetemi ötletversenyt. Az augusztus 13-ai NAK székházban megrendezett döntőbe hét 2-4 főből álló hallgatói csapat mérte össze innovatív ötleteit, amelyek előre segíthetik a hazai agrárium digitalizációját, egyúttal valós piaci problémákra találnak megoldást.

MMG - Szarvasmarhák sántasága: mesterséges intelligenciával figyelnék a jószágokat

A bemutatókat 5 tagú zsűri (Győrffy Balázs, NAK elnök; Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára; Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketing igazgatója; Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ igazgatója; Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt vezérigazgatója) értékelte.

Fotó: NAK
Az ágazat valamennyi szegmensére kerestek innovatív megoldásokat, ötleteket az egyetemi csapatok, az élelmiszeripar, a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés, az erdőgazdálkodás, valamint kertészet területén egyaránt.

Voltak, akik olyan kamerarendszeren dolgoznak, ami egy hosszúhullámú infrakamera segítségével képes változatos körülmények között megbízhatóan és pontosan visszaadni a növények hőmérsékletét. Más csapat a gombatermesztő nagyvállalatok munkaerőhiányára talált megoldást, de olyan is volt, akik kifejlesztettek egy ipari automatizáló berendezést, amely alkalmas a mezőgazdasági folyamatok automatizálására is. Ezen felül egy csapat projektje azt célozta meg, hogy az állati eredetű fehérjéket kisebb környezetterheléssel és GHG-kibocsátással lehessen előállítani, prezentáltak az erdők által lekötött szén-dioxiddal való kereskedést, és olyan digitalizált csapdarendszert is, amely több csapdatípusból áll, és országosan nyomon követhető vele a kártevők populációja.

A győztes a CowBaj csapata lett, akik a szarvasmarhatartásban a sántaság kialakulásának megfigyelésére találtak ki igen innovatív megoldást.

A fejlesztéssel kamerákkal segített, gépi tanulásra alapozott automatizált módszert hozna létre, ami ezeket a vizsgálatokat gyorsabbá és olcsóbbá tenné. Lényegében a kamerák egy számítógéphez lennének kötve, amely megállapítja az állatok kondíciópontszámát, illetve vizsgálja a sántaságukat. A begyűjtött információkat továbbküldenék egy felhasználóbarát applikációba, amelyen keresztül a gazda követni tudja szarvasmarháinak az állapotát.

Az Axiál Kft. már az előző években is csatlakozott a kamara által rendezett innovatív rendezvényeihez.

– Az Axiál Kft. mindig is fontosnak tartotta a fejlődést, aminek a motorjai nem mások, mint a fiatalok.

A TechLab programban nagyon sok lehetőséget látunk, ami nemcsak az Axiál Kft.-nek, de a magyar mezőgazdaságnak is üdvös lehet, éppen ezért tartjuk fontosnak az ilyen rendezvényeket. A prezentációkból kitűnik, hogy ezek valóban startupok! Mivel ez egy ötletverseny, nem kész termékkel, hanem innovatív ötletekkel kellett előrukkolniuk a csapatoknak. Bízom benne, hogy hamarosan ezek kész termékek lesznek – mondja Umenhoffer Péter, hozzátéve, hogy ahogy az Axiál Kft., úgy a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetsége (MEGFOSZ) is nagy hangsúlyt fektet abba, hogy a fiatalokat támogassák, arra buzdítva, hogy a magyar mezőgazdaságban igenis helyük van, és ők lesznek a jövő motorjai.

Győrffy Balázs elmondta, hogy a NAK több éve igyekszik lehetőséget teremteni a fiataloknak, hogy jó ötletekkel tudják segíteni az agrárgazdaságot.

Fotó: NAK
– Nagyon izgalmas hét előadást hallottunk, voltak köztük újdonságok is, amelyek ágazati szinten is kifejezetten hatékonyak lehetnek. A következő lépés az, hogy a csapatok felvegyék a kapcsolatot a nagyvállalatokkal, illetve befektetői egyeztetéseket is folytassanak. Szerencsére egyre több nagyvállalat nyitott a programban való részvételre – tette hozzá a NAK elnöke a verseny végén.

Végezetül Juhász Anikó fejtette ki véleményét a mezőgazdaság elöregedéséről és a generációváltás problémájáról, amelynek egyedüli megoldása a fiatalok számára a mezőgazdaság vonzóbbá tétele, és a NAK TechLab ötletverseny ennek egyik vezérhajója.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

9,9 milliárd forint többletforrás a NAK tájékoztatási szolgáltatásához

A kormány az eddigieken felül 9,9 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára a falugazdász-hálózat működtetéséhez és ahhoz a tudásmegosztáshoz, amely szükséges az uniós pályázati források eredményes felhasználásához – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

KAP – Egyre kevésbé lesz közös és agrár

A Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója, Mezei Dávid az EU közös agrárpolitika (KAP) kilátásait részletezte. A szakember úgy véli, hosszú távon a jelenlegi folyamatok akár a Közös Agrárpolitika megszűnéséhez is vezethetnek, hiszen egyre több hatáskör kerül vissza a tagállamokhoz.

Lemken – 240 éve a mezőgazdaság szolgálatában

A minőségi talajművelő-, vető- és permetezőgépeiről híres, talajművelő gépeivel számos európai országban vezető pozíciókat szerzett családi vállalkozás is, mint mezőgépgyártó, 240 évvel ezelőtt egy kovácsműhelyben kezdte működését. Kezdetben lópatkolással, lóvontatású eszközök (ekék, boronák, gereblyék, szekerek stb.) javításával és egyedi gyártásával foglalkozott.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

950 tehén biztosítja a napi tejtermelést - A dabasi siker titka

A napjainkban kiemelkedően eredményes dabasi Lakto Kft. tehenészete 1997-ben még a csőd szélén állt, leromlott állat­állománnyal, rossz termelési eredménnyel és takarmányhiánnyal küszködött. Ekkor a cég új tulajdonoshoz, Kővágó Ignáchoz került, akinek a szakértelme hamar jelentős fordulatot eredményezett a cég életében.

Uniós agrárpolitikai reform 2022 után

Az Európai Parlament képviselői pénteken elfogadták álláspontjukat a 2022 utáni agrárpolitika reformjáról. A parlamenti delegáció ezzel készen áll a tárgyalásokra az uniós szakminiszterekkel.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kaptak elismerést

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából 86-an vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadóján. "1956 szellemisége arra emlékeztet, nincs lehetetlen, csak bátorságra, összefogásra, tenni akarókra van szükség; olyan emberekre, mint önök, akik munkájára feltétel nélkül számíthatunk" - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese.