Back to top

Országszerte átnedvesedtek a talajok

A hét első felében jellemzően azokon a területek is jelentős mennyiségű csapadék öntözte a földeket, melyek augusztus első felében szárazon maradtak, így kiegyenlítettebbé váltak a talajnedvesség viszonyok az országban. Nyári kapás növényeink bár már az érés korai szakaszába léptek, de a legtöbb helyen jól jött még számukra a csapadék.

A hét további részében nagyrészt száraz időre van kilátás, vasárnap ér el minket újabb frontrendszer, melyhez kötődően ismét többfelé eshet.

Az elmúlt egy hétben minden nap többfelé is előfordult több-kevesebb csapadék az országban. A múlt hét második felében a nyugati országrészben esett nagyobb mennyiség (10-40 mm), de lokálisan máshol is előfordultak felhőszakadások, melyekből több mint 30 mm hullott. A Tiszántúl jelentős részén azonban nem esett számottevő mennyiség, így Debrecen térségében és a keleti határszélen előfordultak területek, ahol augusztus első felében 1 mm-nél is kevesebb esett, és igen szárazzá vált a talajnak nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegei is. A héten azonban mindenhova megérkezett az eső, hétfőn főként a Dunántúlon és a középső országrészben esett jelentős mennyiség, majd kedden és szerdán az északkeleti, keleti tájakon is.

Hétfőn ismét előfordultak 100 mm körüli mennyiséget adó felhőszakadások.

A hét közepére sokfelé vált sárossá a felszín, és a felső egy méteres talajréteg nedvességviszonyai is megfelelőnek mondhatóak. A hőmérséklet a legmelegebb órákban hétvégén még többnyire 30 fok körül alakult, a felhősebb, csapadékosabb tájakon volt ennél néhány fokkal hűvösebb. Majd hétfőtől visszaesett néhány fokkal, és a hét első felében 25 fok körüli maximumok voltak jellemzők.

A kukorica és a napraforgó jellemzően már elvirágzott, és az érés korai fázisában járnak, előbbi a tejes érés, egyre többfelé a viaszérés, utóbbi a citromérés fenológiai fázisában.

A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így igazán jó termésben lehet bízni.

A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A sokáig szárazabb dunántúli területeken is sokat fejlődtek a növények, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható.

Az aratás után a csapadékos időben sokfelé elszaporodtak a gyomok, zöldellnek a táblák. Ilyenkor a tarló elmunkálása, a talaj fölső rétegének fellazítása csökkenti a párolgást, a nedvesség így megőrződik a talajban.

A hét további részében keleten, északkeleten is szárazabbá válik az idő, csapadék csak vasárnaptól várható ismét. Csütörtökön, pénteken és szombaton nagyrészt napos, száraz időre lehet számítani, a párolgás, a felső talajréteg nedvességvesztése lesz a jellemző. Napról napra melegszik az idő, szombaton az ország túlnyomó részén már 30 fok fölött alakul a legmelegebb órák hőmérséklete.

A jelenlegi számítások szerint szombaton késő este éri el nyugat felől a Kárpát-medencét egy hidegfront, amely vasárnap és hétfőn ismét változékonyabb időt hoz többfelé záporokkal, zivatarokkal.

A hőmérséklet is visszaesik, hétfőn már csak 25 fok körüli maximum értékek lesznek jellemzőek. Keddtől újra szárazabbá, és kissé melegebbé válik időjárásunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bármilyen furcsa, megéri kipróbálni – Növényvédelmi előrejelzés 45. hét

A házikertekben is egyre inkább terjedőben van a forgatás vagy ásás nélküli talajművelés, amikor a talajt csupán a vetés mélységéig lazítjuk fel, a termőréteg többi részében pedig az aktív talajéletre bízzuk az optimális talajállapot kialakulását és fennmaradását. Ásni csak indokolt esetben szabad. Próbálják ki, megéri, mert a talaj egészséges állapota hosszú távon csak így tartható fenn.

Retekfélék minden évszakra

Az őszi-téli, valamint a kora tavaszi időszakban egyik kedvelt zöldségfélénk a retek. Általában kenyér mellé fogyasztjuk, de frissítő ízt ad különféle saláták összetevőjeként is. Néhány éve népszerű a pár napos reteknövénykék fogyasztása is.

Kaptassunk még magasabbra

A Soproni Parkerdő intenzíven látogatott városkörnyéki területét nyugati irányba elhagyva kiemelkednek a Soproni-hegység 500 méternél magasabb bércei. Közúton három irányból közelíthetjük meg a nyugati határterület: a Récényi úton, a Brennbergi-völgyben vagy Ágfalva felől.

Klímaváltozás testközelből

A mezőgazdaságot, kertészetet is érzékenyen érinti a klímaváltozás, újabb kihívások elé állítja a termelőket, és az eddigiektől eltérő gyakorlatok bevezetését kívánja a termesztésben, hangzott el az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ágazati konferenciáján.

Folytatódik a fagymentes idő

Az első fagyok megjelenése ilyenkor már országszerte esedékes szokott lenni, idén azonban eddig még csak néhol alakult ki gyenge fagy, és a következő napokban sem kell számítani komoly lehűlésre. Csapadék azonban több napon is várható majd, mely hátráltatja az őszi búza vetését és a kukorica aratását is.

Őszi határszemle Mezőhegyesen

Októberben közel 80 mm csapadék hullott, szemben a megszokott 37 milliméterrel, ez igencsak megnehezítette a betakarítási, talajművelési, illetve vetési munkálatokat Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt földjein is. A betakarítás és a vetés is lassan befejeződik, a szántást Katalin-napra szeretnék elvégezni.

Búza árfolyam - Emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Lassan nyugovóra tér a kert

Hamarosan megérkeznek a fagyok, ám a kertben még akad néhány olyan tennivaló, amelyek hatékonyabbak lesznek, ha még idén, tél előtt elvégezzük, ahelyett, hogy tavaszra halasztanánk.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.