Back to top

Állatjóléti rendszer bevezetését tervezi az EU

Az EU egészére kiterjedő állatjóléti rendszer kidolgozásának szükségessége vetődött föl az uniós agrár miniszterek múlt heti informális ülésén. A tervezett rendszer kiterjed az állatok tartására, szállításra, sőt a vágás körülményeire is.

A felvetés Carola Schouten, holland agrárminisztertől származik, aki szerint ennek kidolgozásakor figyelembe kell venni, olyan már meglévő márkákat, rendszereket, amelyek sikeresen működnek, mint például a holland "Beter Leven (Jobb Élet)" minőségi rendszer.

A holland állatvédelmi szervezet 2007-ben vezette be a "Beter Leven" minőségi csillagjel rendszerét.

A csillagok száma jelzi, hogy az adott termék milyen körülmények között tartott állat húsát tartalmazza. Például a legmagasabb fokozatú három csillag azt jelzi, hogy az állat rendkívül nagy mozgásszabadsággal rendelkezett, szabad átjárása volt az istálló és a legelő között.

A termelési feltételeket és az állatjólét szintjét tiszteletben kell tartani az egész kereskedelmi láncban, beleértve a szállítást és a vágást is - mondta a miniszter. Hozzátette: a követelményeknek elég szigorúaknak kell lenniük ahhoz, hogy az állatok jólétének javításáról beszélhessünk.

Ezen felül biztosítani kell, hogy a gyártók megfelelő ellentételezést érjenek el a magas követelményeknek megfelelő termékekért.

Figyelembe véve az állatállománynak az EU tagállamaiból harmadik országokba történő szállításának szabályait, a holland miniszter szükségesnek tartja egy központi és megbízható testület felállítását a szállított állatok megfelelő pihenőhelyeinek felmérésére. Eddig az EU-országok nagyon eltérő megközelítéseket alkalmaztak, amelynek eredményeként Németország, Franciaország, Írország, Ausztria és Dánia szakértői intenzív vitákat folytattak.

Véleménye szerint a jövőben erőfeszítéseket kell tenni a szállítás feltételeinek további javítására és a Közösségen belüli állatszállításra vonatkozó meglévő rendelkezések betartására.

Az élő állatok mozgatását a lehető legnagyobb mértékben hússzállítással kell felváltani.

A miniszter emellett támogatja az állatok maximális szállítási idejének nyolc órára történő korlátozását. Ezenkívül úgy véli, hogy az állatokat nem szabad szállítani hűtőrendszer nélküli járművekben 30 ° C feletti külső hőmérséklet esetén.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Erre figyeljenek a baromfitartók!

Bár Magyarország szeptember elejére visszaszerezte madárinfluenza-mentes besorolását, a baromfitartóknak továbbra is számos dologra oda kell figyelniük, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a vadmadaraktól való újrafertőződés esélyét.

Ünnepeltek a pásztorok a Hortobágyon

Éppúgy, mint évszázadokkal ezelőtt Mihály és Dömötör nap időszakában, behajtották a pásztorok a jószágot a pusztáról a téli szálláshelyük felé. Igaz, csak szimbolikusan a Behajtási Ünnep és hagyományápolás apropóján, hiszen még talál ennaivalót a ló, a marha és a juh is a határban.

Veszélyes lehet néhány kedvelt kerti növény

Az invazív növényfajok súlyos problémát jelentenek Európa őshonos növénytársulásaira, biológiai sokféleségére nézve. Ezért a veszélyes fajok listájának összeállítását követően konkrét lépéseket tartalmazó cselekvés tervet dolgoznak ki, hogy visszaszorítsák ezen fajták elszaporodását.

Sebesen fut, kiváló vadász – a magyar agár

Erős csontozat, karakteres, áramvonalas fej- és testforma, közepes méretű fülek. Izmos, kitartó, és rossz talajon is nagyon gyors. Szaglása jó, de inkább szemmel vadászik. Minden agárszínben előfordulhat, de a vadászaton elsősorban tigriscsíkosakat használnak.

Csökkent az olívaolaj előállítás idén

Olaszországban az olívaolaj előállítás idén 26%-kal csökkent a múlt évhez képest, közölte az olasz mezőgazdasági szektort képviselő csoport, a Confagricultura. Azonban nem Olaszország az egyetlen az olívaolajat előállító országok között, mely negatív eredményt ért el, Portugália 35%-os, Görögország pedig 25%-os visszaesést produkált az elmúlt időszakban.

Listeria baktériummal szennyezett Serrano sonkát von ki a forgalomból az Aldi

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és a Principe di San Daniele Spa visszahívja a Hola Serrano sonkát, mert annak egy mintájában Listeria baktériumot mutattak ki - közölte az áruházlánc az MTI-vel pénteken.

A walesi vörös hús ágazat felkészült a Brexitre

A Brexit átmeneti időszakának végén a walesi bárány- és marhahús-exportőrök a lehető legnagyobb mértékben felkészültek az új papírmunkára és az adminisztrációra, de a Hybu Cig Cymru (HCC) a walesi vörös hús fejlesztéséért, promóciójáért és forgalmazásáért felelős ipari testület szerint nagyon aggódnak a vámok hatása miatt, ha nem jön létre megállapodás.

Hollywoodi sztár is beszállt a hatalmasra tervezett rovartelep támogatói közé

A tervek szerint 2022-ben adják át a francia Ynsect új rovartenyésztő telepét, ahol 40 ezer négyzetméteren állítanak majd elő rovarokat, kezdetben főként takarmánycélú felhasználásra. A beruházásban sokan - köztük egy amerikai színész - látnak fantáziát.

Pöttyös tehenek, de ez még nem a végeredmény

Barátságos pofájú, szarvak nélküli, fekete-fehér pöttyös borjak sétálnak egy Drávához közeli legelőn, akik rendhagyó keresztezés eredményeként látták meg a napvilágot. Úri huncutság a kísérletezés a húsmarhával, de akár csoda is lehet belőle – véli Mihalecz András.