Back to top

Van jövője a magyar hidegvérű lovaknak?

Az elmúlt években jelentős és jó árat kínáló kereslet alakult ki a hidegvérű lovaink iránt. Romániából, Szlovéniából és Horvátországból érkeznek vásárók, de megjelent egy újfajta igény is e lovakra a cirkuszoktól. A jövőben pedig a természetvédelemben, vagy akár a fogatos szelektív szemétgyűjtés területén lehetne bővíteni a használatukat.

Fotó: BNE
Nagyszerű munkát végeznek a hidegvérű lovak tenyésztői Magyarországon, akik ezt a hagyományos magyar lófajtát tovább viszik - mondta Farkas Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület által szervezett országos hidegvérű ménvizsgán Tiszaföldváron. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt is kiemelte, hogy ezek a nagy erő kifejtésre képes lovak korábban a Nyugat-Dunántúlon, valamint Szlovéniában, és Horvátország területén voltak elterjedtek, ám az erőgépek kiszorították őket a gazdaságokból.

MMG - Ilyenek a magyar hidegvérű lovak

Az erdészetek ugyan még időnként használják nagy teherbíró erejük miatt, ám napjainkban a tenyésztésük legfőbb célja a hagyományápolás és ennek az őshonos magyar lófajtának a megtartása az utókor számára.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Farkas Sándor átadta a Nagy István agrárminiszter által első alkalommal odaítélt "Kiváló ménes" kitüntető címet Nagy Ferencnek, a Homokréti Ménes tulajdonosának.

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a hidegvérű lónak a nem csak jelene van, de lesz jövője is. Mintaértékűnek nevezte, hogy – az országos hidegvérű ménvizsga eseményének Tiszaföldvári helyszínéül is szolgáló területen – a Homokréti Ménes tulajdonosa Nagy Ferenc, az elmúlt tizenöt év alatt európai szintű hidegvérű tenyészetet és telepet hozott létre és üzemeltet.

Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke elmondta jó úton halad a hidegvérű lótenyésztés. 

Magyarországon napjaikban 1200-1300 kanca és 250 mén alkotja az állományt. A sárga, a fekete, a pej, a szürke és a deres szín változataiban tenyésztett magyar hidegvérű kiváló fogatos ló, megbízhatóan dolgozik, betanítása valamennyi fajta közül az egyik leghálásabb feladat.

Tiszaföldváron szeptember 1-én az országos hidegvérű ménvizsgán 19 mént szemléztek a szakemberek. A ménjelöltek küllemi vizsgálatán kívül fogatos vizsgán, indítási próbán is vizsgáztak a lovak. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kaptak elismerést

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából 86-an vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadóján. "1956 szellemisége arra emlékeztet, nincs lehetetlen, csak bátorságra, összefogásra, tenni akarókra van szükség; olyan emberekre, mint önök, akik munkájára feltétel nélkül számíthatunk" - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese.

Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára.