Back to top

43 fős legénységgel és 6 ezer szarvasmarhával fedélzetén süllyedt el egy hajó

43 fős legénységgel és közel 6 ezer szarvasmarhával a fedélzeten borult fel egy hajó a Kelet-kínai-tengeren, miután lecsapott a térségben a Maysak tájfun. Eddig a legénység egy tagját sikerült élve megtalálniuk a mentőcsapatoknak.

A katasztrófát szenvedett hajó augusztus 14-én indult útjára az új-zélandi Napierből, ahonnan Kína Tangsan városának kikötőjébe tartott, fedélzetén 43 emberrel és 5867 szarvasmarhával. Közel három héttel az indulás után, helyi idő szerint szeptember 2-án este a hajó a japán Amami-szigetektől nem messze hatalmas viharba került: a Maysak névre keresztelt tájfun vonult át ekkor a térségben, óriási hullámokat korbácsolva maga körül, nem beszélve a hirtelen lezúduló, ritkán látott mennyiségű csapadékról.

A kép illusztráció
A kapitány vészjelzést adott le, a hajó pedig nem sokkal később felborult. A segítségükre siető japán partiőrségnek egészen idáig a legénység egyetlenegy tagját, egy 45 éves, fülöp-szigeteki főtisztet, Sareno Edvardot sikerült élve kimenteniük a vízből.

A túlélő beszámolója szerint a legénység utasítást kapott, hogy mindenki vegye fel a mentőmellényét, ezt követően pedig sorra ugrottak be az emberek a tengerbe. Ő maga is így tett, a vízbe érést követően azonban szem elől tévesztette a társait. Nem sokkal ezután három hajó, öt repülőgép és két búvár érkezett a katasztrófa helyszínére, s végül rövid időn belül meg is találták őt. A hajó fedélzetén rajta kívül 39 honfitársa, 2 új-zélandi és 2 ausztrál állampolgár is tartózkodott.

Az eset kapcsán egy új-zélandi állatvédő szervezet, a SAFE is megszólalt: szerintük ez a tragédia is rávilágított arra, hogy milyen kockázatos az élő állatok tengeren történő kereskedelme. Mint arra emlékeztettek, a tavalyi évben is több ezer, Új-Zélandról és Ausztráliából szállított állat pusztult el szállítás közben. Nem véletlen, hogy előbbi ország kormánya felülvizsgálatot indított az élőállatok exportjával kapcsolatban.

Forrás: 
uk.reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Drágul az étkezési búza, újra árat emelhetnek a malmok

Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják – értesült gabonakereskedői forrásokból a Világgazdaság. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

Felpörög Almeria

Ahogy jön a tél, egyre nagyobb arányban lát el minket paprikával, paradicsommal, uborkával és egyebekkel „Európa téli zöldségeskertje”, lassan teljes üzemre kapcsol a Spanyolország legdélebbi vidékén fekvő almeriai fóliás termesztőkörzet.

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.