Back to top

Esőadó a telek tulajdonosoknak?

Az adó akár tizedére is csökkenhet, ha a tulajdonos esővizet gyűjt, például hordóban, derül ki abból a rendelettervezetből, amit lengyel vízügyi hatóságok kezdeményeznek. Az elhúzódó aszályos idősszakok hatásait szeretnék enyhíteni ezzel a megoldással.

A rendelet célja, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek megkönnyítik a vízvisszatartást, és javítják a vízkészletek rendelkezésre állását Lengyelországban. Mindez az elhúzódó aszály negatív hatásainak enyhítése érdekében történik, kommentálta a szabályozás okait Przemysław Daca, a Lengyel Vízügyi Hivatal vezetője.

A tervezetben azt javasolják, hogy azokat a lakóingatlanokat, ahol nem helyeznek el, vagy építenek ki esővíz felfogó rendszereket, négyzetméterenként 1,50 zloty, (120 Ft) adóval terheljék meg.  

A hatóságok becslése szerint az esőadó a háztartásokat átlagosan évi 1 350 zlotyval, azaz több mint százezer forinttal terheli meg.

A lengyel vízügyi vezetők szerint a probléma a "lebetonozott Lengyelország" miatt van. Aszfalttal, mesterséges burkolatokkal látják el a városok nagy részét, az utakat, az autópályákat. Ezért a csapadék terméketlenül áramlik ezekről a betonozott felületekről a szennyvízrendszerbe, a szennyvízrendszerből a folyókba, és a folyókon át a Balti-tengerbe.

Jelenleg az éves csapadékmennyiség 6,5 százalékát hasznosítják Lengyelországban, a cél pedig az lenne, hogy legalább 15 százaléknyi esővizet tartsanak vissza.

Ezért külön törvényi rendelkezések ösztönzik majd a nagy városi felületek, illetve városközpontok megbontását.

Eddig csak nagy földterületek tulajdonosai fizették ezt a díjat ott, ahol a telek területe meghaladta a 3,5 ezer négyzetmétert, és a terület 51 százalékát beépítették. Ilyen díjat közel 7000 lengyelországi telekre számítottak fel eddig. Most ez hamarosan megváltozik - a tervezetet készítők azt akarják, hogy az esőadót a kisebb telkek tulajdonosai is fizessék, azok, akiknek a területe meghaladja a 600 négyzetmétert és a beépített terület nagysága több mint ötven százalék. Kivéve, ha kiépíti az esővíz felfogására alkalmas rendszert – ami lehet egy méretes hordó is -, akkor az adó mindössze 10 százalékát kell megfizetnie.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Az alma régi-új kártevője

A vértetű régebben az almafa egyik legsúlyosabb kártevője volt, később sokat veszített jelentőségéből, de napjainkban újra érzékelhetően elszaporodott. Az utóbbi évtizedek szakszerűtlen növényvédőszer-használata (predátorokat irtó rovarölő szerek, egyoldalú műtrágyahasználat stb.).

Lassan nyugovóra tér a kert

Hamarosan megérkeznek a fagyok, ám a kertben még akad néhány olyan tennivaló, amelyek hatékonyabbak lesznek, ha még idén, tél előtt elvégezzük, ahelyett, hogy tavaszra halasztanánk.

A paradicsom lehet a kulcsa az aranka fajok elleni védekezésnek

A nünbergi Friedrich-Alexander Egyetem kutatói a Tübingeni Egyetem, a Tromsøi Egyetem, az UC Davis és a norwichi Sainsbury laboratórium munkatársaival együttműködve felfedezték, hogy egyes paradicsom fajták hogyan védekeznek a kártékony aranka fajok ellen. Egy idáig ismeretlen receptor segítségével azonosítják a parazitát.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Hívatlan látogatók a kertben

A tavaszi és főként az őszi időszakban sok olyan kétségbeesett kert­tulajdonos szokott tanácsot kérni, aki otthonában különböző „vadállattal” találta magát szemben. A túlzó kifejezés cselőpókokra és ártalmatlan siklófajokra vonatkozik, melyek a pincében, farakás alatt vagy akár a szobában is felbukkanhatnak az említett időszakokban.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...