Back to top

Milyen a gin, ha magyar – és holland?

Évente körülbelül 2 millió kilogramm gyümölcsöt dolgoznak fel Újszilváson, amiből 140 ezer liter 50 fokos pálinka készül. A Bolyhos név igen jól cseng a hazai pálinkabirodalomban, és újabban már ginnel is próbálkoznak, a család holland tagjának kezdeményezésére.

Az eltelt negyedszázad során fokozatosan álltak át a kereskedelmi célú minőségi pálinka főzésére
Ha azt mondom, Újszilvás, sok mindenkinek a pálinkafesztivál jut eszébe róla, no meg a Bolyhos Pálinka. Újszilvás Magyarország közepén, Pest megye délkeleti részén fekszik, egy órányira Budapesttől. A 2700 lelkes faluba megérkezve rögtön feltűnik az utcák rendezettsége. Csinos porták, rengeteg virág, folyamatban lévő útfelújítások. Ez utóbbi nemcsak a helyi lakosoknak fontos, hanem a vállalkozásoknak is. Szinte mindent napelem működtet a faluban, még a buszmegálló kivilágítását is azzal működtetik, ami páratlan Magyarországon.

Kitüntetések, díjak, trófeák

A faluházban már az ötödször is megválasztott Petrányi Csaba polgármester fogadja az újságírókat – mi mással, mint Bolyhosék pálinkájával.

A Bolyhos-birodalom a település leghíresebb vállalkozása. Az 1994-ben, a rendszerváltás után néhány évvel elindított üzem tulajdonosai már több mint 600 oklevéllel büszkélkedhetnek. Bolyhos László alapítón kívül a család többi tagja is a vállalkozásban tevékenykedik. Az a cél – olvasom a honlapon – hogy újra kedvelt, rendszeresen és kulturáltan fogyasztott nemzeti ital legyen a pálinka.

Bolyhos László nemcsak az elmúlt évtizedek számtalan kitüntetésére büszke, hanem a trófeagyűjteményére is. A világ összes nagyvadja, megtalálható itt a medvétől az oroszlánig, afrikai és más távoli kontinenseken tett vadásztúráira emlékeztetve a tulajdonost.

Annak idején Tápiószőlősön építették az első szeszfőzdéjüket, bérfőzési céllal.

A bérfőzés mellett sokáig kísérleteztek azzal, hogy milyen szeszes ital adná vissza a legkarakteresebben a gyümölcsök ízét. Ennek során jutottak el a ma ismert Bolyhos ágyas pálinkáig.

2003-ban készült el új, az uniós követelményeknek megfelelő főzdéjük, palackozójuk és a gyümölcsaszaló csarnok.

Az üzemcsarnoknak még a plafonja is oklevelekkel van kitapétázva. Díjak, kupák, érmek, plakettek és kitüntetések hirdetik a falakon és vitrinekben, hogy a minőség nem megy ki a divatból. Bolyhos László 2018-ban Pálinka-életműdíjban, fia, Bolyhos Zoltán 2017-ben az Év Vállalkozója elismerésben részesült. Küldetésüknek tekintik, hogy kedvelt, rendszeresen és kulturáltan fogyasztott nemzeti ital legyen a pálinka. Örvendetesnek tartják, hogy ez a cél az utóbbi két évtizedekben jórészt megvalósult itthon, ennek ellenére mindig találnak újabb tennivalót. Már csak kereskedelmi céllal főznek szeszt, étkezési minőségű, érett, egészséges, nagy cukortartalmú gyümölcsökből. Jelenleg tízfajta pálinkát és egy levendulás szeszes italt állítanak elő. Az aszaltgyümölcs-ágyon érlelt, tiszta aromájú pálinkáik alkoholfoka 50, nem ágyas pálinkáiké 40 százalékos.

Mindenütt tisztaság, rend, tágas terek, igényes, átgondolt stílusú épületek, rengeteg virág
A palackozás során saját készítésű, a pálinka fajtájával megegyező aszalt gyümölcsöt helyeznek az üvegekbe, erre töltik rá a pálinkát, amit ezt követően legalább három hónapig érlelnek. Az érlelés alatt az aszalt gyümölcs visszanyeri eredeti alakját és kellemes színt kölcsönöz a pálinkának.

A „gyümölcságy” a pálinkát esztétikailag vonzóbbá teszi és a beltartalmát tovább gazdagítja.

Hitvallásuk, hogy csak a legjobb minőségű pálinkákat szabad gyümölcságyon érlelni. Ezt az elvet követve nagy hangsúlyt fektetnek a kiváló alapanyagok beszerzésére és a főzési folyamat állandó ellenőrzésére.

Belgiumtól Vietnamig

Ma már a kis- és nagykereskedőkön keresztül az ország minden pontján megtalálhatók gazdag formavilágú üvegekbe palackozott pálinkáik és ajándékcsomagjaik. Több országba exportálnak. A teljesség igénye nélkül néhányat megemlítve: Ausztráliába, Vietnamba, Ruandába, Romániába, Belgiumba.

Sok rangos kitüntetés mellett a Magyarország Legszebb Birtoka verseny különdíját is megkapták. Ahogy belépünk az üzem területére, azonnal megértjük, hogy miért. Mindenütt tisztaság, rend, tágas terek, igényes, átgondolt stílusú épületek, rengeteg virág, és hangulatos kóstolóterasz, ahol egy lakodalmas sereg is elfér. A család magánvillája – helyesbítek: a helyi hagyományoknak megfelelően nádtetővel fedett épülete – és az üzlet is itt található, a korszerű üzem mellett.

Kalandozzunk vissza még egy kicsit a múltba!

Mint Bolyhos Zoltán már elmondta, az első, mivel még bérfőzés volt a fő profiljuk, szeszfőzdét Tápiószőlősön építették.

Az azóta eltelt negyedszázad során fokozatosan álltak át a kereskedelmi célú minőségi pálinka főzésére. A mai főzdét 2003-ban bővítették az európai uniós követelményeknek megfelelő palackozóval és gyümölcsaszaló csarnokkal.

Hamvas szilvából aszalvánnyal

Mint már írtam, csak minőségi friss gyümölccsel dolgoznak, és mintha csak bizonyítaná ezt, éppen ottjártamkor érkezett egy szállítmány hamvas, nagy szemű első osztályú szilva az udvarra, ami rögvest a darálóba került. Szinte sajnálja az ember, hogy az ilyen tökéletes gyümölcsöt ledarálják, mert ehhez hasonló minőségű szilvát szinte alig láttam idén, még a Vámház körúti Nagycsarnokban sem bukkant fel, és amikor igen, akkor horribilis ára volt. A magot természetesen különválasztják, de az sem megy veszendőbe, többféleképpen is felhasználják – nemcsak a környezetvédelem, hanem az észszerű gazdálkodás jegyében is.

Pálinkák karcsú, elegáns Bolyhos-palackokban
A slágerterméküknek talán a cigánymeggyet és a szilvát lehetne nevezni, de sok másik gyümölcsöt is erjesztenek-érlelnek, hogy a karcsú, elegáns Bolyhos-palackokba kerüljenek polcokra – majd asztalra – az ország minden pontján: szakkereskedésekben, szupermarketekben, vendéglátó helyeken. A Liszt Ferenc reptéren hét üzletben is kapható Bolyhos-pálinka, hogy repülőgépen jusson el a világ minden pontjára. Turisták ezrei emelik le a polcokról a valódi gyümölcsből készült magyar pálinkát.

Idén a családi vállalat forgalma is visszaesett, hiszen gyakorlatilag megszűnt a turizmus, márpedig pálinkáik jelentős részét szolgálják fel szállodákban vagy éttermekben. Vevőnek azért még így sincsenek híján, mert a webshop kiválóan működik.

Idén, hosszadalmas munka után, megpróbálkoztak egy saját gin piacra dobásával.

A gin újabban ismét népszerű ital, főleg a fiatalok körében.

Magyarországon főleg koktélok alapanyagaként fogyasztják, lásd a klasszikus gin-tonikot. Hogy miért Fedde’s Gin? Nos, a család egyik fele ma már holland, és a holland vőről, Feddéről nevezték el az új terméket, aki maga alkotta meg ennek a sokféle fűszerrel ízesített, újra divatos ital szigorúan titkos receptjét. Az ízvilága sokkal összetettebb, fűszeresebb, mint a Magyarországon általában ismert klasszikus giné. Megkóstolva a boróka mellett citrusok rémlettek fel nekem, no meg – talán az egzotikum kedvéért – koriander, kardamom, fahéj is. De, hogy mégis magyaros legyen, az aszalt szilva íze is felvillant benne. A további találgatásnak persze bőven marad tere, mert a receptje szigorúan titkos.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Az alma régi-új kártevője

A vértetű régebben az almafa egyik legsúlyosabb kártevője volt, később sokat veszített jelentőségéből, de napjainkban újra érzékelhetően elszaporodott. Az utóbbi évtizedek szakszerűtlen növényvédőszer-használata (predátorokat irtó rovarölő szerek, egyoldalú műtrágyahasználat stb.).

Mérföldkő a világhírű sörmárka történetében

A világszerte ismert és kedvelt ír sörmárka a napokban jelentette be, hogy egy növekvő, de számára egészen új piacon jelenik meg új termékével, mely többéves munkát követően nyerte el végleges formáját, s kerülhet a boltok polcaira hamarosan.

A paradicsom lehet a kulcsa az aranka fajok elleni védekezésnek

A nünbergi Friedrich-Alexander Egyetem kutatói a Tübingeni Egyetem, a Tromsøi Egyetem, az UC Davis és a norwichi Sainsbury laboratórium munkatársaival együttműködve felfedezték, hogy egyes paradicsom fajták hogyan védekeznek a kártékony aranka fajok ellen. Egy idáig ismeretlen receptor segítségével azonosítják a parazitát.

Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja. Legnagyobb mennyiségben, az idei tervek szerint 3,2 milliárd forint értékben a romániai piacra.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

A legtisztább gyümölcs: csak egy kupicával!

Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga, miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek. És ha valaki nagyon ínyenc készítheti szőlőből is!

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket üzemi méretekben hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.