Back to top

A japán likőr cefremoslékától boldogabbak a malacok

Szeszfőző mesterek és agrár szakemberek egy csoportja szerint, ízletesebb húsuk lesz azoknak a sertéseknek, melyek a japán likőr, a sócsú elkészítése után megmaradt árpát eszik. Úgy vélik, hogy a maradék erjesztett árpában levő tápanyagok csökkenthetik az állatok stressz szintjét, ezáltal jobb minőségű húst adnak.

A hazánkban kevésbé ismert japán sócsú egy gyengébb alkoholtartalmú (kb. 25%-os) többszörös lepárlással készült ital, melynek többféle fajtája ismert. Készülhet árpából, rizsből, édesburgonyából, hajdinából, barnacukorból, de van gesztenyéből és tejből készült változata is.

Illusztráció
A Tokiói Egyetemen végzett kísérletben a kutatók hat sertést etettek standard étrenddel kiegészített sócsú lepárlása után fennmaradt szárított keverék árpával, illetve penész és élesztő maradvánnyal. A hizlalás háromtól hat hónapos korig tartott.

Csökkenti a stressz szintet

Kiderült, hogy a sócsú étrenden lévő sertések nyála nagyobb mennyiségű IgA-ellenanyagot tartalmazott, ami arra enged következtetni, hogy ez a fajta takarmányozás egészségesebb, mint a standard tápok etetése.

Ezenkívül, a kutatók azt is felfedezték a nyálban mért kortizol szint alapján, hogy a különleges diétát fogyasztó sertések stresszszintje alacsonyabb volt a friss árpával kiegészített normál táplálékkal etetett sertésekénél.

Az egyetem tudósai további teszteket végeztek egerekben az árpa sócsú desztillációs maradványainak stresszre gyakorolt ​​hatásaival kapcsolatban. A kísérletek során megállapították, hogy azok az egerek, amelyek a desztillációs maradványokat csak egyszer, közvetlenül egy stresszes esemény előtt ették, gyorsabban normalizálódtak, mint más egerek.

Finomabb a sertéshús

A kutatók azt gyanították, hogy az állatokat ért alacsonyabb stressznek és a jobb egészségnek köszönhetően ízletesebb lesz a sertéshús. Az elmélet igazolásához ízszakértőket vontak be, akik egy úgynevezett vak ízteszttel minősítették a húsokat.

A szakértők véleménye szerint a sócsú-maradékkal táplált sertések karaj és szűzpecsenye részei jobb minőségűek, ízletesebbek, porhanyósabbak és lédúsabbak voltak, mint a szokásos étrendet fogyasztó sertések húsa.

Junyou Li professzor a Tokiói Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a két különböző étrendet fogyasztó sertéscsoport között nem volt különbség a súlygyarapodásban, az állatokat a standard hat hónapos korukban vágták le, vagyis bármilyen differencia a húsminőségben nem az eltérő mennyiségű zsír miatt volt. Az ízben érzékelhető minőségi kontraszt sokkal inkább a hús kémiai különbségének tudható be.

A jobb minőségű húsból származó zsír alacsonyabb hőmérsékleten olvadt, ami a finom, szájban olvadó textúra érzetét teremtette meg.

Ezt a zsírt nagy százalékban egy telítetlen zsírsav, az olajsav alkotja, mely az LDL vagy más néven "egészséges" koleszterin szintet növeli.

Összességében a desztillációs maradékokkal történő takarmányozás javíthatja a haszonállatok életminőségét, csökkentheti a gazdálkodók és a szeszfőzők költségeit, illetve javíthatja a környezetet az élelmiszer-pazarlás csökkentésével.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erre figyeljenek a baromfitartók!

Bár Magyarország szeptember elejére visszaszerezte madárinfluenza-mentes besorolását, a baromfitartóknak továbbra is számos dologra oda kell figyelniük, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a vadmadaraktól való újrafertőződés esélyét.

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

Ünnepeltek a pásztorok a Hortobágyon

Éppúgy, mint évszázadokkal ezelőtt Mihály és Dömötör nap időszakában, behajtották a pásztorok a jószágot a pusztáról a téli szálláshelyük felé. Igaz, csak szimbolikusan a Behajtási Ünnep és hagyományápolás apropóján, hiszen még talál ennaivalót a ló, a marha és a juh is a határban.

Keresőkutyák munkája segíti az aranysakálok életének megismerését

Az aránysakál újbóli megjelenése évtizedek óta komoly problémát jelent a vadgazdálkodóknak. Miután a 19. században az élőhely-átalakulás, valamint a ragadozóüldöztetés egészen Bulgáriáig visszaszorította a fajt, opportunista viselkedése, alkalmazkodóképessége, illetve a délszláv háború és a megváltozott mezőgazdaság miatt, az 1990-es években újból megjelent elsőként hazánk déli határvidékén.

Sebesen fut, kiváló vadász – a magyar agár

Erős csontozat, karakteres, áramvonalas fej- és testforma, közepes méretű fülek. Izmos, kitartó, és rossz talajon is nagyon gyors. Szaglása jó, de inkább szemmel vadászik. Minden agárszínben előfordulhat, de a vadászaton elsősorban tigriscsíkosakat használnak.

Csökkent az olívaolaj előállítás idén

Olaszországban az olívaolaj előállítás idén 26%-kal csökkent a múlt évhez képest, közölte az olasz mezőgazdasági szektort képviselő csoport, a Confagricultura. Azonban nem Olaszország az egyetlen az olívaolajat előállító országok között, mely negatív eredményt ért el, Portugália 35%-os, Görögország pedig 25%-os visszaesést produkált az elmúlt időszakban.

Éghajlatváltozásra hangolva - Hormonszabályozott gyökérnövekedés

Számos kutatási projektnek a témája, hogy a növények hogyan alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz és az egyre nagyobb szárazságstresszhez. A müncheni Műszaki Egyetemen (TUM) Caroline Gutjahr, növénygenetika professzor és csapata a növényi hormonok hatását elemezte a gyökerek növekedésére.

Listeria baktériummal szennyezett Serrano sonkát von ki a forgalomból az Aldi

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és a Principe di San Daniele Spa visszahívja a Hola Serrano sonkát, mert annak egy mintájában Listeria baktériumot mutattak ki - közölte az áruházlánc az MTI-vel pénteken.

A mediterrán bodorrózsa hatásos lehet a koronavírus ellen

A kutatók igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa (Cistus creticus) kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is.

A walesi vörös hús ágazat felkészült a Brexitre

A Brexit átmeneti időszakának végén a walesi bárány- és marhahús-exportőrök a lehető legnagyobb mértékben felkészültek az új papírmunkára és az adminisztrációra, de a Hybu Cig Cymru (HCC) a walesi vörös hús fejlesztéséért, promóciójáért és forgalmazásáért felelős ipari testület szerint nagyon aggódnak a vámok hatása miatt, ha nem jön létre megállapodás.