Back to top

ASP Németországban – a Copa & Cogeca reagálása

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenésére reagáltak a mezőgazdasági termelőket és azok szövetkezeteit tömörítő ernyőszervezetek, a Copa és a Cogeca is.

Fotó: pixabay.com
Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára az eset kapcsán elmondta:

„A fertőzött vaddisznók azonosítása manapság természetesen aggodalomra ad okot az egész európai sertéshús-ágazatban. Ennek ellenére meg kell nyugodnunk. Németország bebizonyította képességét a gyors reagálásra és a hatékony fellépésre, és a Brandenburgi régióban kicsi a sertésállomány.

Az, hogy a belga és a cseh hatóságok a közelmúltban hatékonyan kezelték az ASP-t, azt mutatja, hogy a mezőgazdasági termelői és a hatósági biológiai biztonsági intézkedések hatékonyak az EU-ban.”

Antonio Tavares, a sertéshússal foglalkozó Copa-Cogeca munkacsoport elnöke a következőket kéri:

Szabadon tartott házi sertés
Fotó: Csatlós Norbert
„Az EU üzleti partnerei arányosan reagáljanak erre a bejelentésre. Alapvető fontosságú, hogy elismerjenek az ASP visszaszorítására irányuló minden intézkedést, és megőrizzék az ágazatba vetett bizalmukat.”  Tavares ezután hozzátette:

„Üdvözöljük a Bizottság és a tagállamok azon erőfeszítéseit, amelyek a regionalizációs elvek elismerését szorgalmazzák.

Az európai sertéshúságazat nehéz időszakában elengedhetetlen, hogy az európai és a nemzeti hatóságok hatékony és gyors intézkedéseket hozzanak az ágazat támogatására. Ki kell emelni a Bizottság alapvető intézkedéseit a tudatosság növelésében és a biológiai biztonsági intézkedések előmozdításában.”

Az érdekképviselet hangsúlyozza, hogy tudományos tény, miszerint az ASP csak vaddisznók és házi sertések között terjed, nem fertőz meg sem más állatfajt, sem embereket. Felhívják azonban a figyelmet, hogy tájékoztatni kell a lakosságot, hogy közvetítőként milyen módon segíthetik az ASP terjedését, és hogy ezt hogyan kerülhetik el. A Copa & Cogeca közleménye kiemeli, különösen a vadászoknak lesz kulcsszerepe a betegség megelőzésében és megfékezésében.

Forrás: 
Copa & Cogeca Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Az erdő gazdája

33 esztendő, egy hosszú emberöltő – ennyi időt dolgozott dr. Jámbor László a soproni Tanulmányi Erdőgazdaságnál, ebből 21 évet vezérigazgatóként. Idén nyugdíjba vonult, ám megtartotta társadalmi megbízatásait, az Országos Magyar Vadászkamara elnöki és az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöki tisztét.

Zöld szőrrel született a kiskutya

Rendkívül ritka eset, hogy egy kiskutya, vagy bármilyen más állat zöld szőrrel szülessen. Az ABC News tudósítása szerint a Pisztácia névre keresztelt kiskutya egy olaszországi gazdaságban, Szardínia szigetén látta meg a napvilágot. Az október 9-én született alomban még öt másik – fehér színű – kölyök van, Pisztácia az egyetlen színes szőrrel született.

950 tehén biztosítja a napi tejtermelést - A dabasi siker titka

A napjainkban kiemelkedően eredményes dabasi Lakto Kft. tehenészete 1997-ben még a csőd szélén állt, leromlott állat­állománnyal, rossz termelési eredménnyel és takarmányhiánnyal küszködött. Ekkor a cég új tulajdonoshoz, Kővágó Ignáchoz került, akinek a szakértelme hamar jelentős fordulatot eredményezett a cég életében.

Családi ötletből exportőr: A ComAgro-Sardo útja a külpiacokig

160 liter tej volt az első napi termelés a ComAgro-Sardónál, amely eredetileg nem is tehenekkel kívánt foglalkozni. A többségi tulajdonos a családi tradíciókat követve választotta az ágazatot, hiszen szülei állattenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.