Back to top

Asztroturisztikai látogatóközpont épül a Bükkben

Az élőhelyek és a fajok védelme mellett a természeti értékek bemutatását is kiemelt feladatként kezelik a nemzeti parkok, hiszen a felmérések is bizonyítják, hogy a pihenni vágyók 75 százaléka túrázással, természetjárással, valamilyen aktív kikapcsolódással, ökoturisztikai élménnyel szeretné összekötni a pihenését – mondta Rácz András Répáshután..

Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Répáshután, az épülő Bükki Csillagdánál tartott sajtótájékoztatót. Az 1,3 milliárd forintból épülő, 650 négyzetméteres központ várhatóan 2021 júliusára készül el, és az ország legkomplexebb csillagdája lesz.

Rácz András kiemelte: az elmúlt 10 évben 60 milliárd forintot fordított az állam természetvédelmi célokra. A nemzeti park igazgatóságok 180 projektet valósítottak meg, melynek segítségével összesen 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarországon egyedülállóan erős állami természetvédelmi rendszer működik, hiszen a 10 nemzeti park igazgatóság működési területe lefedi az ország egészét. Hozzátette: hazánk területének mintegy harmada természetközeli állapotban maradt fenn.

Fotó: Fekete István/AM

A tervek szerint évente 37 ezer látogatót fogad majd a Bükki Csillagda asztroturisztikai látogatóközpont

– mondta el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Rónai Kálmánné hozzátette: a 6,7 méter átmérőjű félgömb alakú, csillagászati távcsöveket rejtő dóm 30 főt tud befogadni. A kupolában kap helyet Magyarország legnagyobb átmérőjű teleszkópja és egy naptávcső. A központ része lesz egy 50 fős planetárium, a kiállított meteoritok között pedig megtalálható lesz egy 30 kg tömegű vasmeteorit és egy 15 kg tömegű kőmeteorit is. A kiállítások mellett egy 4 kilométer hosszú csillagászati tanösvény is várja majd a látogatókat.

Rónai Kálmánné emlékeztetett arra, hogy a beruházás fényszennyezés-mentes védett természeti területen valósul meg, hiszen a Bükki Nemzeti Parkot 2017-ben nyilvánította csillagoségbolt-parkká a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség. Hozzátette:

olyan területekről van szó, amelyek védik az éjszakai égbolt minőségét, emellett kivételes éjszakai éggel rendelkeznek.

A kormány kiemelt célja, hogy 2030-ra hazánk a legélhetőbb európai országok közé tartozzon, ennek része az is, hogyan éljük mindennapjainkat, mennyire élünk egészségesen, vagy éppen mennyit túrázunk – jelentette ki Révész Máriusz. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: 2010 óta 150 turistaház újult meg az országban, jelenleg is 40 létesítmény felújítása zajlik. A kormánybiztos a Bükki Csillagdával kapcsolatban elmondta: a várakozások szerint az ország legmodernebb, legjobban felszerelt csillagdája lesz, amely sok látogatót vonz majd a térségbe.

Forrás: 
AM

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Veszélyes lehet néhány kedvelt kerti növény

Az invazív növényfajok súlyos problémát jelentenek Európa őshonos növénytársulásaira, biológiai sokféleségére nézve. Ezért a veszélyes fajok listájának összeállítását követően konkrét lépéseket tartalmazó cselekvés tervet dolgoznak ki, hogy visszaszorítsák ezen fajták elszaporodását.

Szerkezetátalakítási támogatás

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása keretében ismét lehetőség nyílik az ültetvények korszerűsítésre. Az egyéni tervek benyújtási időszaka - a HNT információi szerint - várhatóan november hónapban nyílik meg, melyre kérjük készüljön fel időben!

Klímaváltozás testközelből

A mezőgazdaságot, kertészetet is érzékenyen érinti a klímaváltozás, újabb kihívások elé állítja a termelőket, és az eddigiektől eltérő gyakorlatok bevezetését kívánja a termesztésben, hangzott el az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ágazati konferenciáján.

Hollywoodi sztár is beszállt a hatalmasra tervezett rovartelep támogatói közé

A tervek szerint 2022-ben adják át a francia Ynsect új rovartenyésztő telepét, ahol 40 ezer négyzetméteren állítanak majd elő rovarokat, kezdetben főként takarmánycélú felhasználásra. A beruházásban sokan - köztük egy amerikai színész - látnak fantáziát.

Országgyűlés elé terjesztik az új nemzeti környezetvédelmi programot

Jövő év elején az Országgyűlés elé terjesztik az új nemzeti környezetvédelmi programot a jelenleg érvényben lévő program beszámolójával együtt - mondta az agrárminiszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtti éves meghallgatásán, ahol a környezet- és természetvédelem területén az elmúlt egy évben elért eredményekről, továbbá a jövőre vonatkozó tervekről és célokról is beszélt.

Csökkent a sörfogyasztás a harmadik negyedévben is

Az öt legnagyobb magyar sörgyártó idei együttes forgalma 5,5 százalékkal, 4,9 millió hektoliterre csökkent a harmadik negyedév végére az előző év azonos időszakához képest. Különösen a csapolt sör értékesítése zuhant, csaknem 40 százalékkal, míg az alkoholmentes sörök iránti kereslet nőtt - közölte Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) vezetője.

A mezőgazdasági bizottság előtt az agrárminiszter

Aszály, fagy, belvíz, ASP, madárinfluenza, COVID-19, pánik – ezekkel a kihívásokkal kellett a magyar gazdáknak megküzdeni 2020-ban, ők pedig eredményesen helytálltak, az agráriumról pedig ezen körülmények között bebizonyosodott, hogy stratégiai ágazat. Így foglalható össze mindaz, amit Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatása során mondott.

Hajrá Rudolf-tanya!

Egyre többen választják az aktív időtöltést egész hétvégi programként, így éjszakára sem térve haza, erdei szálláshelyeken pihennek meg. Az ország szinte minden pontjain újonnan épített és felújított turista szállások várják a bakancsos, bringás, lovas vándorokat, hogy erdei körülmények között kipihenjék magukat.

Idős túrázón „segített” a lillafüredi kisvasút

Csütörtökön délután kértek segítséget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) vezetőjétől. Egy idős férfi ugyanis túrázás közben rosszul lett a Bükkben, a menetrend szerint vonatok által nem járt mahócai szárnyvonal közelében, és a mentők nem tudták megközelíteni a bajba jutott embert