Back to top

Fák rákos sebei

A rákbetegség a fás szárúak, így a gyümölcstermőknek is egyik pusztítója. A fás növények föld feletti részein gyakran láthatóak elhanyagolt, korhadó, redvesedő sebek. Ezeknek a belseje általában üreges, a kéreg és a háncsborítás hiányzik róluk, felületi farészeik pedig korhadtak. Az ilyen seb egyenetlen, szélét hegesztőszövet veszi körül, ami törekszik a seb elszigetelésére, sikertelenül...

A rákbetegség a fás szárúak, így a gyümölcstermőknek is egyik pusztítója. A fás növények föld feletti részein gyakran látható elhanyagolt, korhadó, redvesedő seb. Ezeknek a belseje általában üreges, a kéreg és a háncsborítás hiányzik róla, felületi farészei pedig korhadtak.

Az ilyen seb egyenetlen, dudoros szélét hegesztőszövet (kallusz) veszi körül, ami törekszik a seb elszigetelésére, de ez általában nem következik be, s ezzel a folyamattal elindul a rákosodás.

A fa rákos sebe gombabetegséggel indul
Fotó: wikipedia
A fák rákos sebei többfélék lehetnek. A nyílt rák egyik változata a rózsás másik az ágtövi. Az ilyen sebet körülvevő fatest teljesen csupasszá válik, viszont több sorban körülveszi, próbálja védeni egy forradási szövetdudor, amely egy-egy év sebelzárási próbálkozásának eredménye.

Beforradás helyett a seb azonban egyre inkább elterjed, növekszik.


A zárt rákot eleinte nehéz felismerni, mert csak alig, vagy egyáltalán nem látszik. Úgy tűnik, hogy a forradási szövet lezárta a sebet, de a seb feletti gumószerű szövetburjánzás többnyire üreges, daganatszerű képződmény, amely akár egy kisebb fej méretét is elérheti. Úgy tűnik, mintha teljesen zárt daganat lenne. Viszont jobban megfigyelve látható, hogy rajta több nyílás, repedés van, amely belseje fűrészporszerűen morzsalékos.
A nyílt és zárt rák tüneteit nem mindig lehet megkülönböztetni egymástól. A sebek peremén melegebb, de nedvesebb időben, fehér penészgombák jelenhetnek meg ősszel viszont kicsi, piros gömbök fogják körbe a tömlő spórákat tartalmazó gomba termőtesteket. A gombaspórák terjedését a szél és a rovarok segítik.

Nectria peziza
Fotó: wikipedia
A valami miatt (fagytól, repedéstől, rovarok rágásától stb.) megsérült részt a rákosodást kiváltó Nectria gomba spórája fertőzi meg.

Később a gomba spóráiból kifejlődő fonalak (micéliumok) elkezdik korhasztani a fát. A seb körüli hegszövet próbálja beforrasztani a sebet, de a gomba az újonnan fejlődő szöveteket is elpusztítja. Így a seb ahelyett, hogy begyógyulna, folyamatosan terjed. A rákos képződmények felemésztik a fa „erejét” és a pusztulást a csúcs száradása jelzi. Amikor a rákos seb körbeér, a fölötte lévő rész teljesen elhal, lévén megszűnik a víz és tápanyag szállítás.

Fenyőfák esetében gyantafolyást idéz elő e betegség, ami miatt a fiatal 4-5 éves fák 1-2 év alatt elpusztulhatnak, viszont az idősebb fák még évekig is elviselik, bár termésük és virágzásuk időközben egyre csak csökken.

Nectria cinnabarina
Fotó: wikipedia
Rákbetegséget a sérülések fertőződése mellett előidézhet az is, ha a fát nem megfelelő termőhelyre ültetik. A talaj túlzott kötöttsége, levegőtlensége, a magas talajvíz, a túl sok nitrogén kedvez a rákbetegségnek, akár csak a hideg fekvés és a kelleténél mélyebbre ültetés.

A Nectria gomba által előidézett sebeken kívül a fagy, vagy vértetű, a meggyféléknél és csonthéjas rokonainál a monila, valamint másféle sebélősködő gombák is okozhatnak ilyen ráksebeket. A legveszélyeztetettebbek az alma- és körte-, valamint a meggyfák és ezek dísz rokonai. A farák megszüntetését legegyszerűbb keletkezési helyüknél megállítani, a fölöttük lévő résszel együtt levágni, vagy késsel mélyebben kivágni. Ezután a sebhelyet be kell fedni sebfedésre alkalmas készítménnyel. A különféle gombaölő szerekkel való rendszeres permetezés védi a fákat a rákbetegségekkel szemben is. Az esetleges rákos fanyesedékeket gondosan össze kell gyűjteni, és megsemmisíteni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Virágos meglepetés a moziban

A düsseldorfi UFA Palast mozijába főműsoridőben érkező látogatókat szokatlan meglepetés várta: a moziteremben az ülések felén szobanövények foglaltak helyet.

Májusban tartják a Fruit Logistica kiállítást

A COVID-19 járvány miatt a szokásos február közepe helyett május 18. és 20. között rendezik meg a zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb nemzetközi kiállítását Berlinben. A szervezők bíznak abban, hogy májusban már több vevő érkezhet a világ számos pontjáról. Különleges formája lesz ez azonban a kiállításnak, a szervezők új szlogent is kitaláltak hozzá: Találkozzon a helyszínen. Csatlakozzon online.