Back to top

Ünnepi közgyűlés a gazdanapok idején

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete. Ez alkalomból a Bábolnai Gazdanapok szombati lovasbemutatókat követően, várhatóan 15.00 órától ünnepi közgyűlést tartanak. Itt a szakmai előadások mellett bemutatják az elmúlt 20 esztendő Shagya-arab méneskönyvét is

Fotó: hba
1990. december 8-án 50 „rajongó” taggal alakult meg a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete. Rajongásukat, vagy az arab lovak iránti kötődésüket bizonyítja, hogy az alapítók közt számos olyan tag is akadt, akinek nem is volt saját lova. Mára az egyesület tagsága megháromszorozódott, és öt fajta, az arab telivér, a Shagya-arab, az anglo-arab, az arab félvér és az arab fajta lovak regisztrációjáért felel és vezeti a törzskönyvét.

A közhasznú egyesület célját így határozzák meg: az arab telivér, az őshonos magyar Shagya-arab és minden más arab vérségű ló és lófajta tenyészértékének megőrzése és fejlesztése, e fajtákra jellemző sajátos külső-belső tulajdonságokkal rendelkező nemes lovak tenyésztése, amelyek használhatóságukat is figyelembe véve (bemutatók, fogathajtás, díjugratás, távlovaglás, stb.) megfelelnek a nemzetközi előírásoknak és elvárásoknak.

Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke
Fotó: mmg archív

„Büszke vagyok arra, hogy ez alatt a 30 év alatt a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokkal közösen sikerült egy kihalófélben lévő állatfajt esetében nem csak az általunk képviselt öt fajtát megőriznünk, de sikerült olyan fejlődési pályára is állítanunk, hogy megfeleljenek a mai sport követelményeinek ."

– mondja Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke. "Természetesen soha nem lesznek a mi lovaink nagydíjas díjugró lovak, de például távlovaglásban szép eredményeket tudnak elérni. Büszke vagyok arra a kontinuitásra is, ami összeköti a monarchiabéli tenyésztést a mával, hogy 1990 óta sikerült, a XX. század második felének számos tenyésztési baklövése után rekonstruálni a Shagya-arab fajtát. Ebben nagy szerepe volt a ménesbirtoknak ugyanúgy, mint azoknak az elkötelezett magánszemélyeknek, akik egyesületünk tagságának magját adják.”

Forrás: 
magyarmezoazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.