Back to top

Ahol nem a vad szüretel

Innen már nem lehet tovább magyarázni, szüretben a szőlő megmutatja, milyen gazdája volt, s miként hatott rá az évjárat. A tavalyi évhez képest kicsit később kezdődött a betakarítás, s még sokat alszik kint a szőlő, de a gazdák szavaiból bizakodás tűnik ki.

Első kézből tapasztalom, hogy változik a klíma - hol vannak már azok az évek amikor a cukortartalom volt a kérdés a szőlő érési minőségében? – magyarázta Istvándi Tamás borász. Az Istvándy Jenő Pincészet szakembere elmondta, egyre jellemzőbb, hogy inkább a szőlő savtartalmára figyelik, mely a cukortartalommal ellentétesen, az érés előrehaladtával csökken, így

a borász dolga a jó szüreti időpont megválasztásában a megfelelő sav-cukor arány, vagyis el kell csípni azt a pillanatot, amikor a két ellentétesen mozgó görbe a céljaikat legjobban megközelíti.

Az idei évjárat szerencsére nem "rúgta rájuk a pinceajtót", az eddig látottak alapján egy nyugodt, a tankönyvi érési képet mutatnak a szőlők. Ez esetükben annyit jelent, hogy a hagyományosan is első fajtájuk a Rizlingszilvánit augusztus 28-án szüretelték, vagyis normális érési időben. A második fajtájukkal, a Zenittel szeptember első hétvégéjét célozták meg, remélhetőleg a mustfok ott sem lesz túl magas, hiszen mindkét bor a Parfym házasítás alapbora, ahová könnyedebb, légiesebb borokra van szükség.

A nagy fajtákat, azaz a Chardonnayt - a Farkastető dűlőn - és az Olaszrizlingeket nézve pedig nagyon rózsás a kép! Sikerült megvédeniük a szőlőt a betegségektől, bár az időjárás nem volt éppen a legkiszámíthatóbb és nemcsak egészséges, de kifejezetten fotogén fürtök lógnak a vesszőkön. Mennyiségileg átlagos évnek látják az ideit, de ez mindig akkor biztos, ha a must már a hordóban van. Néhány évjáratot nézve is meglepően nagy különbségek mutatkoznak abban, hogy egy fürt mennyi mustot ad, vagyis gyönyörűen csengő kifejezésünkkel milyen lesz a "lékihozatal".

Az idei évben a többi gazdával összefogva és együttműködve sikerült kiépíteni egy komolyabb vadvédelmet a Farkastetőn, így bízhat abban, hogy a szüreti időpontot idén már nem az őzek és vaddisznók határozzák meg,

így a cél hogy 2015 után újra egy gyönyörű késői szüreteléssel is megpróbálkozhassanak!

Fotó: viniczai

„A 2020-as hűvös évnek köszönhetően a szüretet csak augusztus végén kezdtük el, a bio Muscat Blanc szedésével”- jegyezte meg Sulyok Balázs, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borásza. Más években jellemzően ennek a tételnek már legalább a fele a tartályban erjed. Az előző évjáratokhoz képest az augusztus végi cukortartalom még elmarad, azonban gyönyörű savak rejlenek a szőlőben. Szeptember második hetében már a Furmintot kezdik szüretelni, továbbá egy-egy területen már a Hárslevelű is beérett.

„Az idei szüretet a megszokottól eltérően egy héttel korábban, augusztus 14-én kellett kezdenünk a nagy meleg miatt”- mutatott rá Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat tulajdonosa, hogy ebben az időjárásban ugyanis könnyen elégnek a savak.

Az idei szezonban még csak az Irsai Olivért szedték le, az igazi szőlő betakarítás szeptember második hetében kezdődik.

Szerencsére a 2020-as évjáratról elmondható, hogy mennyiségileg magasabb, mint egy átlagos évjáratban, ami azonban még ennél is fontosabb, hogy úgy tűnik minőségben is kimagasló évről beszélhetünk majd.

A késői fajtákhoz és a nagyobb testű borokhoz szüretelt szőlőt szeretnék még egy hónapig kint tartani, amennyiben az időjárás megengedi. Az előrejelzések szerint szép, napos ősz várható, ami a borászatnak igazán jó hír.

Fotó: viniczai

Szentpéteri Attila, a  Szentpéteri Borpince borásza elmondta, megszokott időben kezdődött a szüret Kiskőrösön. Terméskorlátozás miatt a Néro, az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres már erjed igen jó és tartalmas formában. Az augusztus kiváló időjárást produkált. A család szőlőinek beltartalma, harmóniája magasan optimális volt a kézi szüret időpontjában.

A Kunság legjobb dűlőin termesztik szőlőiket. Zászlós boruk a Néró, melyből idén is készítettek rozét, sillert és beaujolais típusú vörös bort.

„Augusztus 24-én az Irsai Olivér szüretelésével kezdtünk”- hangsúlyozta Babarczi Zsuzsanna, a Babarczi Szőlőbirtok borásza A várt mennyiségnél sajnos 15-20 százalékkal kevesebb lett a termés. Ezután a Tramini szüretelése következett. Azt vették észre, hogy

a tavalyi évhez képest magasabbak a savak ugyanazon mustfoknál, viszont szép, egészséges a szőlő.

A szüretet a Sauvignon blanc-al folytatják. A prémium tételeket kézzel szüretelik, a többit géppel (kombájn), ami segít abban, hogy a szőlő minél hamarabb feldolgozásra kerüljön.

Augusztus végén a 33 mm csapadék nem volt túl jó a szőlő érésére. Ez mutatja azt is, hogy a további események is időjárásfüggők.

Forrás: 
mmg-borhalo

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

1500 szőlő- és gyümölcsoltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

A borturizmus az egyik legnépszerűbb a járvány ideje alatt

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából egy elemzőcsoport adatai alapján, idén jelentősen megnőtt hazánkban a borászati rendezvények iránti érdeklődés, egész pontosan 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat. Ez magyarázható azzal, hogy az őszi második vírushullám miatt a lakosság szemében felértékelődött a belföldi turizmus, ezen belül is a borturizmus.

A Monarchia régi-új borai

A kommunizmus 1989-es összeomlása felélesztette a közép-európai egység gondolatát. De vajon létezik-e közép-európai boridentitás is? Justin Keay írásában beszámol, hogy harminc évvel a kommunizmus összeomlása után úgy tűnik, a régi hagyományok újra életre kelnek a Habsburg Birodalom egykori nemzetállamaiban.

Október hosszú hétvégéjén irány: Tállya!

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évében végbement megújulásának egyik fontos bizonyítéka az az éves csúcstalálkozó, melyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg, tállyai borászatok közreműködésével.

Közgazdász pincekulccsal - szekszárdi generációváltó

Közgazdász diplomával, nemzetközi kitekintéssel a háta mögött állapodott meg a családi vállalkozásban ifj. Vida Péter. Nagy kérdés: mi az, ami a szőlész-borász irányba terelte, annak ellenére, hogy szülei sem erre a pályára szánták?

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.