Back to top

Érden vannak borospincék?

A legtöbb érdi még csak nem is hallott arról, hogy a település jelentős pincesorral rendelkezik. Sőt, hogy minaretje, vára és kastélya is van, és a leghosszabb Duna partszakaszt ugyancsak magáénak tudhatja. Honnan is ismernék, hiszen a település – a főváros szomszédságának köszönhetően – leginkább alvóváros jelleget öltött.

Magam is meglepetéssel nyugtáztam, hogy - a feltételezések szerint - a Mély úti pincesor közepén vezetett a római hadiút, a Limes.

e1.jpg

Fotó: viniczai

A Pincetulajdonosokkal Érd-Ófaluért Közhasznú Egyesület több mint tíz éve már, hogy az érdi önkormányzat segítségével az Érdi Szüret elnevezésű programját, az ófalusi pincesoron. A rendezvény a legnépszerűbb helyi és környékbeli eseménnyé nőtte ki magát, ilyenkor kinyitják a présházakat, gyermekprogramokat szerveznek, de mellette megőrizték a hagyományainkat is.
A szüreti fesztiválra olyanok is jönnek, akik soha korábban nem jártak Ófaluban, de még azt se tudják, hogy van Érden pincesor. Ennek köszönhetően, újabb és újabb látogatórekordot döntött a szüreti mulatság, amire nemcsak az érdiek mentek ki szép számban, de rengetegen érkeztek az ország különböző településeiről is.

Fontosnak tartják a hagyományok ápolását, úgy ahogy szüret idején nagyapáik, nagyanyáik korában is tartották: víg felvonulással ünnepelték a szőlőtermést, az újbor születését és a jól elvégzett munka sikerét.

Kultúránk szerves részét képezik a paraszti élet mozzanataihoz kapcsolódó ünnepek. Éppen ezért lovaskocsis felvonulással, szőlőtaposással, mustkóstolással, nyitott présházakkal, bortúrával és gazdag családi programokkal ünnepelték idén is a szüretet.

e4.jpg

Fotó: viniczai

1829-ben Polákovits, Patyi, és a Gyurkovits családok családfői részéről a mezőváros nevében, megkeresték Batthyányi Fülöp főherceget, akinek ebben az időben az uradalmi tiszttartója egy Kulifai nevű úr volt. A gazdák hivatkozván arra, hogy a Potenciána hegyen lévő erősség az Attila vár és a Sánchegy elvesztette katonai szerepét, így a Mély út hadászati szempontból háttérbe szorult. Kérték az uradalmat, hogy a terület megvétele mellett engedélyezzék, hogy itt lyukpincéket és előttük présházakat építhessenek. Az uradalommal kötött megállapodás megvalósulása - melyet 1830-as Dunai árvíz által okozott kár is sürgetett - kezdett kialakulni a mai pincesor elődje. A szőlőhegyről lefelé vezető úton az első pincék tulajdonosai a kérelmező Polákovits, Patyi és Gyurkovits családok lettek.

A filoxéravész kipucolta a érdi szőlőket, helyükre gyümölcsösök kerültek, a pincéket barack, alma tárolására használták.

Jó másfél évtizede, hogy az elhanyagolt állapotban lévő présházakat, lyukakat újra felfedezték a régi szőlőművesek leszármazottai. Fiatalok, fiatalos lendülettel vágtak neki a hagyományok felélesztéséhez. Bár a kezdetekkor főként vásárolt szőlőből szűrték a bort, mára közel öt hektáron újra szőlő virul, s a Mély út 27 pincéjének fele megújult. Mindezeknek pedig szemtanúi lehettek azok, akik a 2007 óta megszervezett Érdi Szüreti napokra kilátogattak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

1500 szőlő- és gyümölcsoltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

A borturizmus az egyik legnépszerűbb a járvány ideje alatt

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából egy elemzőcsoport adatai alapján, idén jelentősen megnőtt hazánkban a borászati rendezvények iránti érdeklődés, egész pontosan 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat. Ez magyarázható azzal, hogy az őszi második vírushullám miatt a lakosság szemében felértékelődött a belföldi turizmus, ezen belül is a borturizmus.

A Monarchia régi-új borai

A kommunizmus 1989-es összeomlása felélesztette a közép-európai egység gondolatát. De vajon létezik-e közép-európai boridentitás is? Justin Keay írásában beszámol, hogy harminc évvel a kommunizmus összeomlása után úgy tűnik, a régi hagyományok újra életre kelnek a Habsburg Birodalom egykori nemzetállamaiban.

Október hosszú hétvégéjén irány: Tállya!

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évében végbement megújulásának egyik fontos bizonyítéka az az éves csúcstalálkozó, melyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg, tállyai borászatok közreműködésével.

Közgazdász pincekulccsal - szekszárdi generációváltó

Közgazdász diplomával, nemzetközi kitekintéssel a háta mögött állapodott meg a családi vállalkozásban ifj. Vida Péter. Nagy kérdés: mi az, ami a szőlész-borász irányba terelte, annak ellenére, hogy szülei sem erre a pályára szánták?

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.