Back to top

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Szinte a hivatalos bejelentés után azonnal felfüggesztette a német sertéshús importját Dél-Korea, Japán, és – legfájóbb pontként – Kína is.

Ezzel Kína a harmadik legnagyobb sertéshússzállítójának mondott hirtelen nemet

az agrarhetute.com beszámolója szerint. Ahogy az agrárhír-portálon olvasható, jelenleg a Kína által külföldről vásárolt sertéshús 14%-a származik Németországból, ez mintegy egymilliárdos üzletet jelent. Az előző évben különösen felpörgött a két ország között sertéshús-kereskedelem, a Németországból Kínába szállított húsmennyiség körülbelül megduplázódott, értékben pedig háromszorosára nőtt az import lényegében éppen az afrikai sertéspestis miatt, egész pontosan amiatt, hogy amióta Kínában kitört a járvány, azóta mintegy 40%-kal megfogyatkozott az ottani sertésállomány, a belföldi hús egyre kevesebb és egyre drágább.

Most a német sertéshús kiesését az USA-ból, illetve Spanyolországból pótolhatják a kínai kereskedők, de akárhogy is lesz, a világpiacon mindenképpen emelkedő árakra lehet számítani az elemzők szerint.

Nem így Németországban, ahol máris érezhetően csökken a sertéshús ára a hírek hatására.

Már az ASP-fertőzés hírének hivatalos megerősítése is elég volt hozzá, hogy 20 centtel, 1,27 euróra csökkenjen egy kiló sertéshús (élősúlyban). Joachim Rukwied, a német gazdaszövetség elnöke arra kérte a feldolgozókat és a kereskedőket, hogy ne éljenek vissza a helyzettel a gazdák kárára.

Julia Klöckner agrárminiszter pedig arra intette az ágazat szereplőit, hogy ne essenek pánikba, mert Németországot

nem érte felkészületlenül a baj, megvan a protokoll a helyzetre.

Kínával folynak az importstop enyhítését célzó kereskedelmi tárgyalások, Európa országaiba pedig majdhogynem zavartalanul folyhatnak tovább a szállítások (csak Lengyelország jelezte, hogy nem vesz sertéshúst Németország keleti tartományaiból). De a német belpiacon nincs komolyabb korlátozás, csak a konkrétan érintett két térségből nem szabad kijutnia a sertéshúsnak, illetve a hizlalásra szánt malacoknak. A két nagy húsfeldolgozó, a Vion és a Tönnies is közleményt adott ki, hogy a hatósági intézkedésekkel nem érintett területeken fekvő állattartó telepekről átveszi a sertéseket – olvasható az agrarheute.com cikkében.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Az erdő gazdája

33 esztendő, egy hosszú emberöltő – ennyi időt dolgozott dr. Jámbor László a soproni Tanulmányi Erdőgazdaságnál, ebből 21 évet vezérigazgatóként. Idén nyugdíjba vonult, ám megtartotta társadalmi megbízatásait, az Országos Magyar Vadászkamara elnöki és az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöki tisztét.

Kaptassunk még magasabbra

A Soproni Parkerdő intenzíven látogatott városkörnyéki területét nyugati irányba elhagyva kiemelkednek a Soproni-hegység 500 méternél magasabb bércei. Közúton három irányból közelíthetjük meg a nyugati határterület: a Récényi úton, a Brennbergi-völgyben vagy Ágfalva felől.

Virág Vivien: Reggeli rutin

Virág Vivien erdőmérnök az EGERERDŐ Zrt.-nél dolgozik. Már gyerekként magával ragadta az erdő mesebeli szépsége és lakóinak sokasága. Édesapjával rengeteg időt töltött az erdőn, és ez nemcsak a hivatását, hanem a hobbiját is meghatározta.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.