Back to top

Él és virul az iskolakert-mozgalom

A leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és Tündérkert Óvoda közös udvarán számolt be az Iskolakert-fejlesztési Programról Nagy István agrárminiszter. Ez a két intézmény is sikerrel pályázott a programra, és ennek köszönhetően támogatást kapott eszközök beszerzéséhez, illetve szakmai segítséget a kert kialakításához.

A miniszter megköszönte a programban részt vevők munkáját, lelkesedését
Fotó: Rimóczi Irén
A megvalósítás pedig igazi közösségi munka volt, az iskola és óvoda dolgozóin, tanulóin kívül bekapcsolódtak a szülők és helyi szervezetek is. A kertben felállítottak egy komposztáló berendezést is, hogy a gyerekek megismerjék a komposztálás folyamatát, a komposzttal pedig a talajt javítják majd.

Az urbanizáció felgyorsulásával egyre több ember, gyerek kerül messze a természettől, kertészkedéstől.

Az iskolakert program célja, hogy a gyerekek közelről láthassák a növényeket, élményszerűen tanuljanak róluk, gondozhassák őket, ezzel ugyanis erősíthető bennük a tudatos, felelős magatartás,

amellyel a szüleik hozzáállását is kedvezően befolyásolhatják, mondta a miniszter. A koronavírus-járvány tapasztalatai pedig a kertészkedésnek nemcsak az önellátásban betöltött fontos szerepére, hanem mentálhigiénés előnyeire is rávilágítottak. A bezártságból, kortársaktól való elszigetelődésből eredő feszültséget oldja a kertészkedés.

Komposztáló is helyet kapott a kert szegletében
Fotó: Rimóczi Irén
Az Agrárminisztérium 2018 őszén karolta fel az iskolakert-mozgalmat, amelyet lelkes pedagógusok tartottak életben hazánkban. Úgy vélték ugyanis, hogy az iskolakert gondozása közben a gyerekekben jobban rögzülnek az órákon tanult elméleti ismeretek, és alapvető természettudományos tapasztalatokra tesznek szert. Komoly kihívás azonban az iskolakertet létrehozni, működtetni, hiszen a műveléshez szükséges eszközökön kívül ki kell dolgozni a pedagógiai irányelveket és segédanyagokat. Ezt segítendő az AM az Iskolakertek Alapítvánnyal való egyeztetések után kialakított egy pályázati rendszert.

A kert kialakításakor a hasznos rovarokra is gondoltak
Fotó: Rimóczi Irén
Az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot tavaly közösen hirdette meg az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az elsőként indított Iskolakerti Alapozó Program rendkívül népszerű volt, nyolcszoros volt a túljelentkezés, a 334 pályázóval. A közoktatási intézmények pályázhattak új iskolakertek létrehozására, a meglévők fejlesztésére, valamint mentor intézmények kialakítására, felkészítésére. A program idén ősszel folytatódott, így újabb 17 iskola kaphatott támogatást. A programot kidolgozó szervezetek köre pedig időközben a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvánnyal bővült, a miniszter megköszönte munkájukat.

A program sikerét jelzi az is, hogy idén már kétszer annyi kert jöhetett létre, mint tavaly.

Az országos Iskolakert-fejlesztési Program forrását 2021. január 31-ig megnövelték, amiből 100 kertet támogat az Agrárminisztérium, mintegy 74 millió forinttal.

A programot ki is bővítették, és az iskolákon kívül óvodák is pályázhattak, kezdő és mentor intézmények egyaránt.

McMenemy Márk segített az óvodásoknak vetni
Fotó: Rimóczi Irén

Az a cél, hogy az iskolakert-hálózat helyi pilléreiként kijelölt mentorkertek mindenki számára elérhetők legyenek, fogadják az érdeklődőket, és a kötelező fenntartás öt éve alatt minden évben rendezzenek iskolakerti szakmai műhelyt, hangsúlyozta Nagy István. A program idén is többszörös túljelentkezéssel zárult.

Nagy István két iskolással egy rózsatövet is ültetett
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kövesd a borostyánt a Nagyerdő szívében!

Debrecen „zöld tüdejében” vezet a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának Borostyán tanösvénye. A tanösvénytúrákon és egyéb erdei iskolai foglalkozásokon résztvevők a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés módszereivel élményszerűen ismerkedhetnek meg a varázslatos Nagyerdő élővilágával.

Selmec a művészetekben

Manapság az utódkarok hallgatói kétféleképpen kötődnek Selmechez. A diákhagyományok örököseiként azok őrzése, gyakorlása hozzátartozik mindennapjaikhoz, emellett gyakorta ellátogatnak az ősi bányavárosba, hogy felkeressék jellegzetes tárgyi emlékeit, élvezhessék sajátos hangulatát. De Selmec ott van a művészetekben is, s több alkotásnak vannak diákhagyományokat érintő vonatkozásai.

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.