Back to top

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Fontos, hogy ne csak étkezési szempontból tekintsünk a gombákra, hiszen létfontosságú szerepük van az erdei életközösség működésében: ők végzik el a holt faanyag lebontását, táplálékul szolgálnak az erdei állatoknak, gyökérkapcsolatban állnak az erdő fáival, nagymértékben hozzájárulva ezzel azok egészségéhez. A gombaszedés során ugyanakkor nemcsak az erdő ökoszisztémájának egyensúlyára, hanem a saját egészségünkre is gondolnunk kell. Mindezek fényében érdemes megfogadnunk Kóródi Blanka, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területfelügyelőjének tanácsait: 

 • Az Őrségi Nemzeti Park területe országos jelentőségű védett természeti terület, ahol jogszabály védi az élő és élettelen értékeket. A védett terület határát hatósági táblák jelzik. Jó, ha tudjuk, hogy a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges mindennemű gyűjtéshez, így a gombaszedéshez is. Nem védett állami erdőben 2 kilogramm gomba szedhető fejenként naponta külön engedély nélkül.
   
 • Fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, s bármiféle erdei „termék” gyűjtése szigorúan tilos. A fokozottan védett területek határát a terepen tábla jelzi.
   
 • Csak az ehetőnek ítélt gombákat szedjük le. A bizonytalan fajokat tegyük külön, és vizsgáltassuk
  A bronzos vargányát 2019-ben az év gombájának választották
  be egy gombaszakértővel. Az ismeretlen gombákat azért szükséges külön kezelni, mert így megakadályozzuk, hogy az esetleg mérgező gomba törmelékei a többi gombához keveredjenek.

   
 • Ne tapossuk szét a gombákat, és ne dúljuk fel élőhelyüket! Ne szemeteljünk!
   
 • Az elöregedett és férges gombákat ugyanúgy ne vigyük magunkkal, mint az apró, nagyon fiatal gombákat. Az utóbbiaknak még nincsenek tipikus határozó bélyegeik, így gyakran nem ismerhetők fel egyértelműen. Ha tévedésből mégis felvettünk egy rágott, öreg gombát, amelyet mégsem vinnénk magunkkal, akkor tegyük vissza, ezzel lehetőséget adva, hogy elszórja a spóráit.
   
 • Jól szellőző kosárban vagy táskában tároljuk a gombákat, mert a zárt műanyag zacskóban tartottak hamar felmelegednek, ami a fehérjék gyorsabb lebomlásához vezet. Az ilyen gombák elfogyasztása rosszullétet is okozhat.
   
 • Ne gyűjtsünk gombát forgalmas út mentén, mert számos faj nagy mennyiségű mérgező nehézfémet képes megkötni.
   
 • Magyarországon 58 gombafaj jogszabályi védelmet élvez, ezek közül számos megtalálható a
  Császárgalóca - védett gombafaj, mely júniustól októberig terem
  Fotó: Kóródi Blanka
  Kőszegi-hegységben. Természetvédelmi értékük egyedenként 5000 vagy 10 000 Ft. Szigorú büntetésre számíthat, aki védett gombát szed fel.
   
 • Amennyiben árusítás, kereskedelmi forgalomba hozatal a cél, illetve magántulajdonú erdőben szeretnénk gombát gyűjteni, minden esetben engedélyt kell kérni az illetékes erdőgazdálkodótól.
   
 • Tekintettel a fentiekre számíthatunk arra, hogy a természetvédelmi őrszolgálat képviselője átvizsgálja kosarunkat, illetve kérdőre vonja a gombaszedőt engedélyei megléte felől.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben!

Jelentős érdeklődés övezte idén is a Pilisi Parkerdő vezetett szarvasbőgés túráit. A résztvevők nemcsak hallhatták a gímbikák alkonyattól felerősödő bőgését, agancscsattogását, a szerencsésebbek láthatták is a nemes vadat. Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

A jövő erdészei a Pilisi Parkerdőnél

A klímaváltozás és az erdők iránti folyamatosan növekedő rekreációs és turisztikai igények olyan összetett és folyamatosan változó szakmai elvárásokat támasztanak az erdőgazdálkodási ágazattal szemben, amelyeket csak megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült szakemberek képesek kielégíteni. Kulcsszerepet játszik ebben az erdésztechnikusok képzése is.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Ha én fa volnék

Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Ellenségből barát – vírussal fertőzött gomba

A repcetermesztők minden évben jelentős veszteséget szenvednek el a szárrothadást és a fertőzés után pár napon belül a növényt elpusztító (Scle­rotinia sclerotiorum) gomba­kártevő miatt. Mycovírussal történt fertőzés után a repcét veszélyeztető gomba elveszíti fertőzőképességét.