Back to top

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.

napraforgo_aratas_2.jpg

Kombájnok aratják a napraforgót
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Ezen általános helyzet mellett nagy különbségek húzódnak meg az egyes termelők és a különböző régiók között. Még aggasztóbbnak ítélik azt a tényt, hogy a jelenlegi piaci árak mellett a termelők nem tudják fedezni a termelési költségeket, és a gazdaságok egyre inkább cash-flow nehézségekkel szembesülnek.

A Copa & Cogeca legfrissebb előrejelzése azt mutatja, hogy az EU27 úgynevezett lágybúza-termelése zsugorodik, átlagosan 20 millió tonna (-13,6%) csökkenést mutat a 2019-es betakarításhoz képest. Ez a csökkenés elsősorban a rossz időjárási körülményeknek, valamint a rovarkártevők és betegségek fokozott jelenlétének tudható be, amelyek ellen egyre nehezebb küzdeni.

„Fontos, hogy hatékony kockázatkezelési eszközöket biztosításunk ezen kérdések megválaszolására, és biztosítsuk, hogy az első pillérbe tartozó kifizetések legalább 60% -át a KAP alaptámogatásaira fordítsák. Ha a gazdálkodók nem rendelkeznek a gabonavetőmag és a minőségi inputanyagok vásárlásához szükséges pénzeszközökkel, az további hatással lesz az EU gabonamérlegére és növeli a rendelkezésre álló kínálatra nehezedő nyomást” - figyelmeztetett Jean-François Isambert, a gabonafélék munkacsoportjának elnöke.

Az európai gazdálkodói szervezetek megerősítették, hogy a lágybúza minősége a legtöbb régióban megfelel az elvárásoknak, de a műtrágyák felhasználására vonatkozó korlátozások és azok emelkedő árai (amelyek ugyancsak korlátozzák a kijuttatást) további aggodalomra adnak okot.

repce.jpg

Fotó: pixabay.com
Az olajos magvak és a fehérjenövények esetében az EU27 össztermelése 30 millió tonna alatt van, a repcetermelés nagyon alacsony, 17 millió tonna, annak ellenére, hogy az előző évhez képest kismértékű növekedés történt.

Ugyanakkor a COVID-19 járvány következtében lomha világpiac és az étolaj iránti kereslet megcsappanása miatt a magas olajsavtartalmú napraforgó árai 30% -kal csökkentek 2019-hez képest.

Ezért fontos annak biztosítása, hogy a pálmaolajat és annak magas ILUC-kockázatú származékait ne lehessen felhasználni tanúsított fenntartható bioüzemanyagként az EU-ban, és hogy a támogatott bioüzemanyagok, például az Egyesült Államokból származó B99 ne nehezítsék az európai piacot.

napraforgo_aratas.jpg

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Az európai szántóföldi növényekből származó bioüzemanyagokat, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és csökkentik az EU fehérjében gazdag melléktermékektől való függőségét, stabil politikának kell irányítania. Pedro Gallardo szerint néhány európai napraforgótermelő most azt fontolgatja, hogy abbahagyja e növény termesztését. A Copa & Cogeca olaj- és fehérjenövényekkel foglalkozó munkacsoportjának elnöke azt mondta:

„nélkülözhetetlen, hogy újragondoljuk a növényvédő szerek jóváhagyásának európai megközelítését, ha el akarjuk kerülni, hogy az olajos magvak és a fehérjenövények termelői abbahagyják annak a növénynek a termesztését, amely a vetésforgójuk kulcsfontosságú eleme, az állattenyésztésben szükséges és hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, egyszerűen csak azért, mert nem nyereséges. "

A Copa & Cogeca támogatja azt az elképzelést, hogy a gazdálkodóknak használniuk kell növényvédő szereket és hatékony műtrágyákat az ökológiai fókuszterületeken, ha az EU fokozni szeretné a növényi fehérje-termelést.

Forrás: 
Copa & Cogeca Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

„Egy magyar nádor”… avagy a nagy elődök nagy utóda

A Nádor. Csak így említik, közvetlenül, mondhatni, bizalmasan. Ha nem mondják elé, hogy Mv, akkor is minden búzatermelő tudja, hogy a több mint 70 éves múltra visszatekintő martonvásári nemesítés kiválóságáról van szó, az utóbbi évek sikerfajtájáról, amely a 2019-es fémzárolási adatok alapján 20 százalékos szaporítási részaránnyal bír.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

Szemes cirok és szója a KITE fajtaajánlatában

A koronavírus-járvány miatt nem az eredeti formájukban rendezte meg őszi fajtabemutatóit a KITE Zrt., helyette videófelvételen mutatták meg mindazt, amit ilyenkor meg lehet. Annak ellenére, hogy mi még semmiféle covidos megbetegedésről nem hallottunk a mezőgazdaságban, eléggé szigorú előírásokat tartatnak be az ágazatban. Lehet, hogy ezért is vagyunk mentesek a betegségtől.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Drágul az étkezési búza, újra árat emelhetnek a malmok

Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják – értesült gabonakereskedői forrásokból a Világgazdaság. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.