Back to top

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet 2016-os előrejelzése szerint Tunéziában az aszály közel 30% -kal merítheti ki a nemzeti vízkészleteket az elkövetkező tíz évben. A szervezet úgy véli, hogy a megfogyatkozott erőforrások a növényzet jelentős csökkenéséhez vezethetnek, amely eredményeként egyre kevesebb beporzó rovar faj marad fenn.

Az országos becslések szerint az előző évben 12 000 méhész működött az országban a Nemzeti Agrárberuházási Ügynökség szerint.

Jövőjük védelme érdekében, a tunéziai kormány arra ösztönzi a technológiai startupokat, hogy olyan megoldásokat fejlesszenek ki, melyek ellensúlyozzák az éghajlatváltozás természetre gyakorolt hatásait.

Dolgos méhek

Egy harminchárom éves mérnök, Khaled Bouchoucha az IRIS Technologies vezérigazgatója, még 2011-ben kezdett bele egy környezetvédelmi innováció kidolgozásába. A fiatal mérnök 30 000 dolláros forrásból elindított egy „intelligens méh” nevű elektronikus eszközt, amely napi rendszerességgel figyeli a méheket és küld frissítéseket a gazdák okostelefonjára.

"Apám méhész, és az egyik a télen sok méhet vesztettünk, melynek oka a magas páratartalom volt, ezért arra gondoltam építek egy légkondicionáló rendszert a méhkasok számára."- számolt be a kezdetekről az Inspire Middle East-nek.

Vállalkozása felkeltette a helyi termelők figyelmét, melynek eredményeként tavaly 50 000 dolláros árbevételt ért el.

Walid Alhamdi helyi méhész, illetve felhasználó elmondta, hogy az eszköz alkalmazása előtt a méztermelés más volt, nem volt megszervezve. "Fogalmam sem volt, hogy a méhek mennyi mézet tudnak termelni, de ezzel az eszközzel minden sokkal egyszerűbb."

Vízhiány

2018-ban a Világbank jelentése szerint Észak-Afrika vízfogyasztásának több mint fele meghaladja a természetesen rendelkezésre álló mennyiséget. Egy negyven éves szoftver mérnök azonban egy briliáns ötlettel rukkolt elő.

Yeser Bououd, az Ezzayra vezérigazgatója, 150 000 dolláros tőkével megalkotott egy technológiát, mely segít takarékosan bánni a vízzel. A feltaláló egy olyan szoftvert fejlesztett ki, mely szenzorok segítségével adatokat küld a felhasználó telefonjára. Az érzékelők a talajban, a növények közelében vannak elhelyezve és összeköttetésben állnak a vízszivattyúkkal.

A mérnök négy évvel ezelőtt indította el a projektet, és mára már 100 tunéziai gazdaságot szolgál ki.

"Egy idő után elértük, hogy néhány gazdaságban a felére csökkenjen a vízfogyasztás"- monda a szakember.

Állami támogatás

Faycal Ben Jaddi, a Földművelésügyi Minisztérium Tunéziai Nemzeti Agronómiai Intézetének igazgatója elmondta, hogy az ilyen kezdeményezések nemcsak az új vállalkozásokat segítik, hanem a fiatal mérnököket is motiválják saját projektjeik megkezdésében.

A tunéziai kormány reméli, hogy az elkövetkező években is olyan új fejlesztők kerülnek előtérbe, akik segítik az agráriumot a környezeti kihívások leküzdésében, lehetővé téve a mezőgazdasági ágazat számára, hogy továbbra is jelentősen hozzájáruljon a nemzeti GDP-hez.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben.

A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.