Back to top

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

A nagyobb városokban a levegőben lévő finom porszennyezés egyre nagyobb probléma. Németország számos nagyvárosában rendszeresen túllépi a szálló por koncentrációja  a napi átlagos 50 mikrogramm / köbméter levegő határértéket. A probléma megoldására indult kutatási projekt a  MoosTex, amely többek között a  Helix Pflanzen GmbH,  a Német Textil- és Szálkutatási Intézettel (DITF) és az ED Züblin AG építőipari cég együttműködésével valósul meg. A projekt első eredményeit szeptember elején jelentették be.

Fotó: www.pixabay.com

Zajvédelem és levegőminőség javítás mohával

A kutatás első projektje egy moduláris, zöldfal-rendszert kifejlesztése volt. Ez a fal használható a városi területeken, célja a levegő minőségének javítása és egyúttal a zajszennyezés csökkentése. Három év leforgása alatt ezt a rendszert Ludwigsburgban és Stuttgartban valós környezeti körülmények között tesztelték forgalmas utak mentén.

Összesen hét, egy méter széles és 2,50 méter magas panelt használtak, amelyeken mohával borított speciális textilből készült modulokat erősítettek.

Tíz évvel ezelőtt a bonni egyetem kutatói már kimutatták, hogy a fás szárú növények mellett a moha is nagy mértékben hozzá tud járulni a  finom por  levegőből történő megkötéséhez. Mivel a moha télen nem veszíti el a leveleit, a hideg évszakban is aktív marad, így ilyenkor is képes a finom port megkötni.

Fotó: www.pixabay.com
A moha képes a port átalakítani

Laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy a moha mindössze 26 nap alatt lebontotta a megkötött por 60 százalékát, ezért ideálisak jelölt a projektre. Egy négyzetméternyi mohapárnának sok millió apró levele van, amelyek együttesen hatalmas felületet alkotnak. Ezek a növények a tápanyagokat nem a gyökerekből veszik fel,  hanem közvetlenül a levelekből. Hans Müller, a Helix Pflanzen GmbH ügyvezető igazgatója a mohák növekedéséhez például azok az  ammóniumionok szükségesek, amelyek a finom pornak átlagosan 40 százalékát teszik ki. A levegőben lévő pozitív töltésű mikrorészecskék a negatív töltésű moha levélfelületéhez kötődik, amelyek aztán átalakulnak. 

A finom por egyéb alkotóelemei - például sók és szerves szénhidrogének - fontos táplálékforrást jelentenek a mohalevelek között élő baktériumok, kék-zöld algák és egysejtű szervezetek számára is. Ily módon a finom por fokozatosan biomasszává válik.

A DITF  által kifejlesztett  speciális textilhálókat használták a panelekre erősített modulokhoz. Ezen a speciális szöveten a Helix által kifejlesztett mohakeverékek jól fejlődnek. A mohatípusok és kombinációk kiválasztásakor azt is vizsgálták, hogy a különböző kombinációk vizuális megjelenése hogyan változik az évszakok során, mivel ez az esztétikai szempont is meghatározó tényező, amikor a paneleket a városközpontokba  telepítik. A mohanövények optimális keveréke mellett egy zárt öntözőrendszert is kifejlesztettek hiszen a megfelelő légtisztítás érdekében elengedhetetlen a megfelelő páratartalom.  A tervek szerint a kifejlesztett mohapaneleket az ED Züblin és Helix  GmbH közösen fogja forgalmazni.

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.