Back to top

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...
A kávépótló italok többsége házilag is könnyen elkészíthető, egészséges és különleges reggeli italok. A kávé élénkítő, enyhe has-, és vizelethajtó, vérnyomást emelő hatása mellett nagy mennyiségben fogyasztva szívpanaszokat okozhat, ezért sem adják gyerekeknek. Ám számos növény van, mely hasonló ízt ad…

A pótkávé kávé ízű, de koffeinmentes
Fotó: wikipedia
A XVIII. században az arab kávé behozatalát egyre jobban megadóztatták Nyugat-Európában, s a rá kiszabott vám is állandóan emelkedett, amíg szinte megfizethetetlenné nem vált. Az emberi lelemény azonban túljárt a harácsolók eszén és a franciák feltalálták a pótkávét. Ez volt a cikória. 1760-ban létesült az első cikóriagyár, a szomszédban, Németországban. Száz év múlva már több mint száz pótkávé üzem működött. 1830-ban malátából is előállítottak kávét. Ezt követően minden gabonaféléből, gyümölcsből és azok apró magjából is elindult a gyártás. Babból, bükk és tölgy makkterméséből is elő lehet állítani pörköléssel különféle kávészerű italokat.

Mezei katáng, a nemes cikória vad változata
Fotó: wikipedia
Cikória kávé

A mezei katáng, vagy vad cikória gyökerének méretét nemesítéssel megnövelték, miközben beltartalmi értékeit megőrizték. A fészkes virágzatúak családjába tartozó, úton-útfélen mindenfelé termő évelő növény nemesített változatából készítik a cikória kávét. Liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Gyökérzete karó alakú, 10-25 centiméter hosszú, ujjnyi vastag (a nemesített változaté nagyobb), kívül világos szürkésbarna, belül fehéres színű, húsos később fás állományú szagtalan kesernyés ízű. Egy liter forrásban levő vízbe 3 evőkanálnyi pörkölt cikóriát keverünk. Néhány percig forraljuk, állandóan kevergetve, amíg a habja elfő. Félretéve hagyjuk kihűlni, hogy a sűrű zacc leülepedjen. Ez felgyorsítható, ha a fazekat hideg vízbe állítjuk. Ezután a kávét óvatosan leöntjük, vagy sűrű szövésű szűrőn is átszűrjük. A kávét hidegen, és melegítve is fogyaszthatjuk.

E kitűnő reggeli ital serkenti az epe és a hasnyálmirigy működését. Ha pusztán élvezeti értékét keressük, akkor mézzel édesíthető, szója-, és gabonaitalokkal, olajos magok tejpótlójával keverhető, vaníliával ízesíthető.

Régi maláta kávé hirdetése
Fotó: wikipedia
Maláta kávé

Az árpa körülbelül egy héten át csíráztatott szemeiből szárítással és őrléssel készül az édeskés maláta por. Ha őrlés előtt megpörkölik, akkor pótkávé lesz belőle. Ez a könnyen emészthető ital jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek, és idős embereknek, az étvágytalanoknak, mert kiváló energiaforrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz B2-, B12 vitamint, kalciumot, foszfort a csontképződéshez, valamint magnéziumot az ideg-, és izomműködéshez, s támogatja a szívet. Lefekvés előtt segíti az elalvást. Hasonlóan készül, mint a cikória kávé, azzal bármilyen arányban keverhető. Édesíthető, ízesíthető vaníliával, esetleg fahéjjal, gabonaitalokkal.

Maltóz szirup

A pörkölt és porrá őrölt malátát néhány órára vízbe kell áztatni, majd addig kell főzni, amíg elforr róla a víz nagy része és az edényben édes, sötétbarna szirup marad. Hajdan „vérerősítőnek” adtak belőle 1-1 evőkanálnyit lábadozó gyerekeknek. Manapság édesítésre és ízesítésre használják.

 

Makk kávé

A kocsányos tölgy és a kocsánytalan tölgy kiváló gyógynövény, és gyakori erdőalkotó fa lévén sokfelé megtalálható. A bükkfafélék családjába tartoznak. Magjuk pörkölést, őrölést és főzést követően szintén pótkávéként használható.

Füge kávé

Aszalt gyümölcsökből is készülhet kávé, de az egyenletes pörkölést nehéz megoldani házilag. Kellemes ízű, édesítést nem igénylő kávé főzhető a hazánkban is megtermelhető fügéből is. Egyaránt fogyasztható melegen és hidegen, növényi tejpótlóval, mézzel, vagy önmagában.

A pótkávék között is vannak keverékek, amelyek cikória, maláta, rozs alapanyagokból készülnek, de fügét, más pirított aszalt gyümölcsöt vagy tölgymakkot is tartalmazhatnak. Fantázia és kreativitás kérdése a házi pótkávé elkészítése.

Aszalva egész évben kapható a füge
Fotó: wikipedia

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Az alma régi-új kártevője

A vértetű régebben az almafa egyik legsúlyosabb kártevője volt, később sokat veszített jelentőségéből, de napjainkban újra érzékelhetően elszaporodott. Az utóbbi évtizedek szakszerűtlen növényvédőszer-használata (predátorokat irtó rovarölő szerek, egyoldalú műtrágyahasználat stb.).

A mezőgazdasági bizottság előtt az agrárminiszter

Aszály, fagy, belvíz, ASP, madárinfluenza, COVID-19, pánik – ezekkel a kihívásokkal kellett a magyar gazdáknak megküzdeni 2020-ban, ők pedig eredményesen helytálltak, az agráriumról pedig ezen körülmények között bebizonyosodott, hogy stratégiai ágazat. Így foglalható össze mindaz, amit Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatása során mondott.

A paradicsom lehet a kulcsa az aranka fajok elleni védekezésnek

A nünbergi Friedrich-Alexander Egyetem kutatói a Tübingeni Egyetem, a Tromsøi Egyetem, az UC Davis és a norwichi Sainsbury laboratórium munkatársaival együttműködve felfedezték, hogy egyes paradicsom fajták hogyan védekeznek a kártékony aranka fajok ellen. Egy idáig ismeretlen receptor segítségével azonosítják a parazitát.

Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja. Legnagyobb mennyiségben, az idei tervek szerint 3,2 milliárd forint értékben a romániai piacra.

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

A legtisztább gyümölcs: csak egy kupicával!

Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga, miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek. És ha valaki nagyon ínyenc készítheti szőlőből is!