Back to top

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

A házi kedvencek, vagy társállatok jó hatással vannak gazdájuk pszichikai és mentális állapotára. Érdekes belegondolni, hogy mennyire szokás és kultúra függő, hogy egy állat házi kedvenc lesz, vagy a tányéron végzi.

A tengerimalac nálunk társállat, Peruban főétel. De a macskát, nyulat, és sok kisebb-nagyobb madarat is hozhatnánk példaként, amelyeknek egyéni szerencséje, vagy szerencsétlensége, hogy a világ mely részére születnek, és hogy végzik....

A tengerimalac nálunk társállat, Peruban étel alapanyag...
Fotó: wikipedia
Hobbiállat, díszállat, társállat

A házi kedvencekkel kapcsolatos elvárások igen szubjektívek, de legkedveltebbek a szőrös és simogatható állatok, ám emellett szép számmal tartanak madarakat is és az akvaristák halakat, a terraristák hüllőket, kétéltűeket, sőt akár puhatestűeket is is hobbiállatként.

A hobbiállat, díszállat és társállat kategóriák között azért van némi eltérés. A hobbiállat az, amit kedvtelésből tartanak, ami ha nem is feltétlenül szép, de érdekes. Itt most példát nem hoznánk annak érdekében, hogy senkit ne bántsunk meg…
A díszállat esetében már alapkövetelmény, hogy szép legyen, azaz egy szobában tartva adjon hozzá valamit a látványhoz. Erre jó példák a színes papagájok, vagy a díszhalak.

Bella, a cifra mudi csónakázik
Fotó: Nagy Z. Róbert
A társállat azonban több ennél, valamiféle viszonyt feltételez már a neve is. Leginkább kutyák, macskák, esetleg rágcsálók jöhetnek itt szóba, melyek felismerik a gazdájukat és ragaszkordnak hozzájuk.

„Ezeken az állatokon látszik, hogy örülnek a gazdájuk jelenlétének, kézbe vehetők vagy ölelgethetők, és gyakorlatilag beszélgetni lehet velük. Ez pedig kiválóan oldja a magányosság és a boldogtalanság érzését. Ráadásul emberi társaság fellelésében is segítő kezet (vagyis mancsot) nyújthatnak. Hiszen, ha például két kutyatulajdonos találkozik, rögtön adja magát a téma. Semmi kínos csend! Szociális fóbiásoknak kötelező – olvasható nagyon találóan Bálint Xénia pszichológus egyik írásában.

A vérnyomást is csökkentik

A szakember kiemeli, nem kell, hogy az ember rosszul érezze magát ahhoz, hogy állatot tartson. Ha valaki teljesen egészséges lelkileg, az élete is teljes, egy puha szőrmók akkor is a javára válik. Kísérletekkel bizonyították, hogy az állatok simogatása stresszoldó, elfelejtődnek a problémák, oldódik a szorongás. Sőt a társállattal töltött időben a vérnyomás is csökken.

A legkedveltebb társállatok puhák és szőrösek...

A gyerekek számára is ideális egy társállat – bizonyos kor felett, megfelelő érettség esetén. Fontos, hogy a gyerek tisztában legyen vele, hogy az állat egy érző lény, és a felelősségtudat is fejleszthető a társállatokkal, hiszen rendszeresen etetni, itatni, takarítani és foglalkozni kell vele, nem csak az első két napban, amíg tart az újdonság varázsa... A gyerekek általában 13-14 éves korban már önállóan tudnak egy állatról gondoskodni, de ennél fiatalabbak is tarthatnak társállatot, csak itt még a szülői segítség elkel.

Akik nem ragaszkodnak a nagyon jó vérvonalú, pedigrés fajtatiszta állatokhoz, nekik érdemes akár állatotthonból örökbe fogadni egy társállatot, hiszen ezzel szép élethez juttathatnak egy korábban sokat szenvedett kisállatot.

Állatok az egészségügyben…

…és itt most nem a piócára gondolunk. A terápiás állatokat az I. világháború után kezdték el alkalmazni Washingtonban a St. Elizabeth Kórházban, mentálhigiénés programokban.

A jó tapasztalatokat követően rájöttek, hogy nem lelki eredetű, hanem szomatikus betegségekben szenvedők is gyorsabban gyógyulhatnak állatok segítségével. Ennek oka, hogy a kórházi közeg mindenképp szorongást okoz, melyet az állatok oldani képesek, akár csak pusztán jelenlétükkel.

A pszichológiában az állatokkal való gyógyítás 1960-ban kezdett elfogadottá válni, amikor az USA-ban a Yeshiva Egyetemen dolgozó Dr. Boris Lewinson egy véletlen folytán különös tapasztalatra tett szert. Lewinson súlyos szellemi fogyatékos és viselkedés zavarokkal küzdő gyerekekkel foglalkozott és egyik páciensének már négy hónapja nem sikerült elnyerni a bizalmát. Egyszer kénytelen volt a munkahelyére bevinni Jingles nevű kutyáját, akihez odament a gyerek, elkezdte simogatni és beszélt hozzá, majd a kutyával kapcsolatos kérdések miatt az orvossal is szóba elegyedett. Jingles volt tehát az első pszichológiában alkalmazott terápiás állat – a véletlennek köszönhetően. Ma már a kutyás terápiától a lovasig sok ága van ennek a hasznos kezdeményezésnek...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Fogyasszuk kristályosan is a mézet, ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz, vagy már túl sokszor felhevítették. Ha tehetjük fogyasszuk kristályosan is a mézet. Ha viszont szükséges, így tudjuk kímélő módon újra folyékonnyá tenni.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.