Back to top

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

A több hullámban érkező hűvös, csapadékot szállító frontok kisöpörték a meleget a Kárpát-medencéből. A nappali hőmérséklet már csak 10-15 °C körül alakul, éjjelente pedig inkább 5 °C van. Az utóbbi napokban több tájegységben egyhavi csapadéknak megfelelő eső hullott, ami

alaposan feltöltötte a talajok vízkészletét, de egyúttal gátolja az őszi betakarítási, talaj-előkészítési és vetési munkálatokat.

Az ültetvényekbe kihelyezett feromoncsapdák a muslicafajokon kívül már nem fognak semmi mezőgazdasági szempontból fontos kártevőt, de foltosszárnyú muslicából is lényegesen kevesebbet: a korábban tapasztalt több százas nagyságrend után napjainkra már csupán 100-150 darab kerül a csapdákba hetente. A kártevő jelenleg minden erjedő termés közelében aktív, de a fogott egyedek 90-95%-a hím.

A szőlő szürete gyakorlatilag lezajlott. A lombozaton, főleg annak felső hányadában lisztharmatos és peronoszpórás levelekkel lehet találkozni, de a fertőzés mértéke alacsony. A kártevők közül csak a már említett foltosszárnyú muslica van jelen, a megmaradt bogyókon táplálkozik. Az ültetvényekben megkezdhető az őszi lemosó permetezés, mellyel

megsemmisíthetjük a lisztharmat és a peronoszpóra még éretlen szaporítóképleteit.

A lemosásra kiváló hatékonysággal használhatók a kén- és réztartalmú készítmények. A kéntartalmú szerek mellékhatásaként jól gyérítik az atkákat is. Bőséges permetlével dolgozzunk, hogy eljusson a kéregrepedésekbe is.

Vértetű almafán. Ha pajzstetvek, takácsatkák, vértetvek láthatóak a fákon, válasszuk az olajos, olajos-kénes vagy olajos-kénes-rezes lemosó szereket
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

 

A lemosó permetezés a gyümölcsösökben is időszerű. A munkát 50%-os lombhullástól kezdve végezhetjük. Permetezés előtt vizsgáljuk át, hogy milyen károsítókkal találkozunk az ültetvényben, eszerint döntsünk a készítményekről. Ha csupán a lisztharmat és más kórokozók tüneteit látjuk, elegendőek a kén- és réztartalmú készítmények. Ha ellenben pajzstetvek, takácsatkák, vértetvek láthatóak a fákon, inkább válasszuk az olajos vagy olajos-kénes, vagy olajos-kénes-rezes lemosó szereket. A permetlé legyen itt is bőséges, de előtte távolítsuk el a fán található gyümölcsmúmiákat és semmisítsük meg azokat. A lehullott lomb kezelésére és mielőbbi elbontására alkalmas az 1%-os karbamidoldat kipermetezése, mely egyúttal megakadályozza a varasodás szaporítóképleteinek kifejlődését is.

A pázsitok áttelelésének elősegítésére már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Hatásukra növekszik a növények télállósága és lecsökken a további intenzív növekedésük.

A télállóságot növeli a magnéziumszulfát is. Ne feledkezzünk meg a fák lehullott leveleinek rendszeres eltávolításáról sem, mert a tartós lombborítás kedvezőtlenül hat a gyepre, különösen ilyen nedves, csapadékos időben.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A klímavészhelyzet kertjei

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

Kereskedelem a brexit után

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság azonban átmeneti időszakról állapodott meg, amely december 31-ig tart. Mivel jelenleg egész Európában a koronavírus-járvány második hulláma okozza a legfőbb gondot, a holland kertészeti vállalatok sem elsősorban a brexit miatt aggódnak.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Aggasztóan gyorsan halnak ki növényfajok

Az emberi tevékenység hatására igen gyorsan tűnnek el fajok a Föld színéről… Az elmúlt 250 évben 571 vadon élő növényfaj pusztult ki bolygónkon. Ez a szám kétszerese a kipusztult állatfajokénak (emlős, madár, kétéltű). Napjainkban ötszázszor olyan gyors a növényfajok kihalása, mint az iparosodás előtt volt…

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Függőleges kertek Indiában

Hosszú ideje nagy kihívás, hogy kielégítsék India robbanásszerűen gyarapodó lakosságának élelmiszerigényét. Egyik lehetséges megoldás lehet erre a függőleges (vertikális) farmok létrehozása.

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih

A Nébih ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

Ellenőrzi a Nébih a biomassza-termelőket

2020 szeptemberétől folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a termesztett biomasszára vonatkozóan kiállított igazolásokat. A célirányos vizsgálatok során – a Magyar Államkincstár által szolgáltatott adatokat alapul véve – a biomassza igazolások adattartalmának megfelelőségét és valóságtartalmát egyaránt vizsgálják a hivatal szakemberei.