Back to top

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

– A koronavírus okozta válság miatt jelentős készletek halmozódtak fel a szlovákiai borászatokban. Az idei szüret idején az a legnagyobb problémájuk, hogy hol és milyen módon dolgozzák fel a termést. Ennek a helyzetnek a kialakulásához nagymértékben hozzájárult, hogy csökkent a bor iránti kereslet az éttermekben és a többi vendéglátóipari egységben.

Egy-másfél hónappal ezelőtt a szőlőtermesztők még jóval derűlátóbbak voltak a terméssel kapcsolatban, mint mostanában, ugyanis akkor még jóval bőségesebbnek tűnt a hozam.

A meleg szeptemberi napok azonban a szőlő hirtelen érését okozták, emiatt még azok a fajták is beértek, amelyeknek az érése egyébként csak 2–3 héttel később lett volna időszerű. Tehát már a kései fajtákat is szedni kell. A most érkező kiadós esők egyértelműen rontanak a szőlő minőségén, elsősorban a feketerothadás okoz komoly gondokat a gazdáknak – tájékoztatta a Magyar Mezőgazdaság felvidéki tudósítóját Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának munkatársa.

Korpás András kürti szőlőnemesítő és borszakértő jó átlagos termésre számít.

– A minőséget kimondottan jónak tartom. A mennyiségen mindenekelőtt az rontott, hogy virágzáskor túl sok volt a csapadék. Ennek ellenére a bogyók megfelelően fejlődtek, azonban a csapadék miatt néhány betegséggel is meg kellett küzdenünk, gondolok itt a lisztharmatra és a peronoszpórára, azonkívül a feketerothadás is megjelent – vázolta lapunknak a helyzetet a szőlőtermelő. Hozzáfűzte: Kürt, Párkány és Kolta környékén – vagy pontosabban a Garam menti hegyháton, lényegében egészen Galgócig – a szőlő cukortartalma mellett a savtartalom is jól alakult, mivel erre kötöttebbek a talajok.

A szőlőtermés minősége is megnyugtató
Hogy a koronavírus-járvány mennyire befolyásolhatta a szőlőtermés idei alakulását, azt Korpás András szerint érdemes volna részletesebb tanulmányban elemezni, de szerinte nem különösebben.

„A koronavírus-járványnak a közvetett hatása igen erős a borászati ágazatra, hiszen azzal, hogy korlátozni kell miatta a vendéglátóipari egységek nyitvatartását, vagy hogy hosszabb ideig zárva tartottak miatta a szállodák, értelemszerűen csökkentette a borfogyasztást.

A Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének adatai szerint idén csaknem 8500 hektáron szüretelnek szőlőt az országban. A régebbi telepítésű szőlőkben az átlagos hozam 4–4,5 tonna körül van hektáronként, az újabb telepítésűekben viszont meghaladhatja a 9 tonnát. Jaroslava Kaňuchová Pátková, a borszövetség ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy az idei szőlőtermésből mintegy 31 millió liter bort lehet előállítani.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Egy évvel meghosszabbodik több vidékfejlesztési pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszaka

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotási eljárás elhúzódása miatt az Agrárminisztérium – a várható átmeneti időszak áthidalása érdekében – egy évvel meghosszabbította három pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszakát.

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih

A Nébih ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

A biológiai sokféleség kulcsa

Az erdő nem egyszerűen fák sokasága, hanem bonyolult ökológiai rendszer, ami nélkül nem létezhetne az emberiség. Szolgáltatásai nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is jelen vannak mindennapjainkban, hívja fel a figyelmet az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával "Mi fán terem az erdő?" címmel indított társadalmi célú kampányában.

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

„Műsorgyártás” az etyeki Rókusfalvy Birtokon

Talán az ifjúi lelkesedést mára lehiggasztotta a hétköznapi munka, de tudatosan, hazai és nemzetközi szinten szerzett ismeretek alapján halad előre. Az édesapjával együtt töltött sok-sok órának is köszönhető, hogy „hazajár” Etyekre, otthonosan érzi magát a vállalkozásban. Apa és fia számít egymásra.

Kuvasz: a félreismert magyar kincs

„Egy kincs van a kezünkben, melyet meg kell őriznünk s tovább kell adnunk a jövő nemzedékeinek” – fogalmazott beszélgetésünkkor Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke, aki ugyanakkor azt is hangsúlyozta: mind a mai napig sokan félreismerik a kuvaszokat, éppen ezért az emberek egy része alaptalanul tart tőlük.

Egyéves borász tanfolyam indul

A Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolaban keresztféléves képzésben egyéves Borász tanfolyamot indít.

Kizöldülnek a települések az ország legnagyobb fásítási programjának köszönhetően

A rendszerváltozás óta nem volt Magyarországon olyan fásítási kezdeményezés, ami annyi települést mozgatott volna meg, mint az Agrárminisztérium Településfásítási Programja – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető elmondta: országszerte 475 településen ültetnek el összesen több mint 12 ezer sorfát az őszi és a jövő tavaszi időszakban.