Back to top

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

A fruchthandel.de zöldség-gyümölcs kereskedelmi szakportál beszámolója szerint a gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős szövetségi minisztérium két partnerével (Fairtrade International, illetve Forum Fairer Handel) együtt fektetett be az említett segélyalapba.

Fotó: Pixabay
Dr. Gerd Müller miniszter úgy kommentálta a hírt, hogy

„a koronavírus rávilágított, mennyire szoros szálak fűznek minket a világ többi részéhez, és mennyire sérülékenyek vagyunk. Szolidárisnak kell lennünk a fejlődő, illetve a közelmúltban iparosodott országok legszegényebbeivel, főleg most, válság idején.”

Az alapból 24 déli ország 400 ezer kistermelőjén tudnak gyorsan, bürokráciamentesen, hatékonyan segíteni – olyanokon, akik a koronavírus-válság miatt közvetlenül bajba kerültek.

Az azonnal segéllyel egyrészt a kistermelők aktuális problémáira adnak gyors megoldást, másrészt a koronavírus terjedését megelőző intézkedéseket finanszírozzák:

főleg élelmiszert, vetőmagot és higiéniai cikkeket  juttatnak el az érintetteknek, másrészt a vírussal kapcsolatos felvilágosító kampányt indítanak a helyi médiában.

Rendelkezésre bocsátanak továbbá a termesztést szolgáló berendezéseket és kisebb gépeket (növényház, őrlő-, hámozó-, pirító- és szárítógép, komposztáló), valamint célzott szaktanácsadásra is jut az összegből, hogy ne kelljen leállnia a különféle mezőgazdasági termékek fair kereskedelmének.

"A szükséghelyzetben lévő, extrém magas fertőzöttségű területeken élő partnereinknek segítünk most, akikkel évtizedek alatt közösen építettük ki a fair kereskedelem struktúráját" – fogalmazott Matthias Fiedler, a Forum Fairer Handel ügyvezetője.

A program még két évig fut a tervek szerint, és a világjárvány elmúlta utáni fenntartható újjáépítésre is szánnak keretet, számol be róla a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Környezettudatos csomagolásra vált a Tesco

A brit Tesco közleményében kifejtette, hogy többé nem alkalmazza azokat a műanyag tálcákat, amelyeket a sajátmárkás csirkéik csomagolásához használnak.

Megkétszereződtek a termőföldárak kilenc év alatt

Az elmúlt kilenc évben reálértéken kétszeresére nőtt a termőföldek ára Magyarországon. Az évek óta tartó drágulási trend tavaly sem tört meg, mérsékeltebb ütemben, de folytatódott az árnövekedés, egyedül a szőlők átlagára csökkent – derült ki a Takarék Jelzálogbank országos felméréséből.

Az áruházláncok megsértődtek, a gazdák felháborodtak és traktorba ültek

Traktorokkal vonultak a német gazdálkodók néhány áruházlánc központi raktárához, és állták el a bejáratot, ezzel tiltakozva egyrészt a láncok árpolitikája ellen, másrészt így adva hangot annak, hogy felháborodtak a láncok felsővezetői által Angela Merkelnek írt levél tartalmán.