Back to top

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

A kétgyermekes sztárséf tanácsaival a kompótkészítés során minimalizálhatjuk a tápanyag- illetve, vitaminveszteséget, így a kompótunk nemcsak finom, de valóban egészséges is lesz.

1, Válasszunk friss, egészséges gyümölcsöt a kompót készítéshez! A legjobb, ha hazai, szezonális gyümölcs mellett döntünk, ami biztosan tele van vitaminnal, tápanyaggal.

Így ősszel Wolf András egyik kedvence az alma, amely könnyen beszerezhető és nagyon egészséges, mert nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi „egészségbomba”, erősíti az immunrendszert, és segít egészségünk megóvásában.

2, A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk!

3, A gyümölcsöt hűvös helyen tartsuk és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt pucoljuk meg! Ne hámozzuk meg sokkal korábban és ne hagyjuk állni, összefonnyadni.

4, Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük a kompót levébe.

A kompótot általában a levével együtt tálaljuk, így ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, de a lé magasabb cukortartalmára érdemes odafigyelni.

5, Legyünk bátrak, kreatívak a fűszerezéssel: használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is! Fahéj, csillagánizs, kardamom, vanília, szegfűszeg - szinte bármilyen fűszert kipróbálhatunk!

6, Hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot!

+1 tipp: vonjuk be a gyerekeket is, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés!

Wolf Andrásnak arra is van ötlete, hogyan lehet az elkészült kompótot újszerűen, a gyerekek számára is csábítóan beépíteni a mindennapi családi étkezésekbe. Legújabb videójában meg is mutat egy ilyen receptet: almás pohárkrémet készít.

A videó az Európai Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében készült.

Almás pohárkrém Wolf Andrástól

Hozzávalók (4 fő részére)

0,5 liter almakompót

2 db friss alma

0,5 liter görög, sűrűbb joghurt

10 dkg dió

10 dkg mandula

10 dkg mogyoró

méz

Elkészítés

Először lepürésítjük az almakompótot. Meghámozzuk a friss almákat, majd kb. félszer fél centiméteres kockákra vágjuk. A mandulát, a diót és a mogyorót először kicsit összeaprítjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. Amíg pirulnak az olajos magok, el is kezdhetjük a tálalást. A hosszúkás pohárba elsőként a pürésített almakompótot töltjük, aztán óvatosan rátesszük a görög joghurtot. Ezt követően megszórjuk a kockákra vágott almával. A megpirult magokra mézet öntünk, és összekeverjük. Végezetül rákanalazzuk a poharak tetejére.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Megkezdődött a madáretetési szezon

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is - olvasható a Magyar Madártani Egyesület közleményében.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Erős Pista bevetette a szupererőt a csípős szaloncukorban

Karácsonyi hiánycikké vált tavaly az Erős Pistás szaloncukor, és az óriási érdeklődést látva a kecskeméti Univer Product az idén már országosan forgalomba hozta. Újdonságként a lágyan csípős szaloncukrok mellé tett sokkal karakteresebb Haragos Pista változatot is. Így a bátrabbak kipróbálhatják, milyen az, amikor Erős Pista extra csípős rokonával beveti a szupererőt.

Életbe léphet az EU és Kína közötti, földrajzi árujelzők védelméről szóló megállapodás

Az Európai Unió Tanácsának jóváhagyásával 2021 elejétől életbe léphet az a megállapodás, amely száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban biztosít védelmet azok jogtalan használatával, termékutánzatokkal szemben - közölte az uniós tanács hétfőn.

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.