Back to top

Az ország legjobb távdobó horgászai vetélkedtek Maconkán

Noha versenyhorgászaink évről évre bizonyítják, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, a távdobás szakága még csak gyerekcipőben jár hazánkban. A felzárkózást elősegítendő, a Magyar Országos Horgász Szövetség idén is megrendezte a Távdobó Országos Bajnokságot - sorozatban a harmadikat.

Fotó: mohosz.hu
Mint arról a MOHOSZ beszámolt, az idei Távdobó Országos Bajnokságnak a Maconkai-víztározó melletti rét adott helyet, ahol két kategóriában – pontyfogó és feeder – mérték össze tudásukat a versenyzők. Előbbi szakágban 12-en, utóbbiban pedig 8-an neveztek, s álltak rajthoz a 220 méter hosszú pályán.

A cél egyszerű volt: a horgászoknak a lehető legmesszebbre kellett repíteniük botjaikkal a meghatározott súlyt. Ehhez persze nem csak erő és kiváló dobótechnika, hanem a bot, az orsó és a zsinór tökéletes összhangja is szükségeltetett.

A pontyozó kategóriában egyébként nem kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható, hanem épített botokkal is lehetett indulni, azonban minden esetben meg kellett felelni az adott kritériumoknak: hosszuk legfeljebb 4 méter lehetett, s minimum 5 vezetőgyűrűvel kellett rendelkezniük, tesztgörbéjük pedig nem haladhatta meg a 4,5 librát. A feeder kategóriában csak kereskedelmi forgalomban kapható botokkal lehetett versenyezni; hosszuk legfeljebb 430 centiméter lehetett, illetve elvárás volt a minimum 10 vezetőgyűrű is, a dobósúly tekintetében azonban nem volt megkötés.

Fotó: mohosz.hu
Ők egyébként 100 grammos megtöltött feeder kosárral és minimum 0,18 milliméteres zsinórral, a pontyozók pedig 130 grammos ólommal és legalább 0,25 milliméter átmérőjű zsinórra dobhattak egyaránt bolti forgalomban kapható, fix dobbal szerelt peremfutó orsókkal. Erre minden versenyzőnek háromszor volt lehetősége; zsinórszakadás vagy gubanc esetén plusz egy dobással próbálkozhattak.

A lézeres távolságmérőkkel felszerelkezett bírók az érvényes, adott kritériumoknak megfelelő dobások két leghosszabbjának átlagát írták a versenyzők adatlapjára.

Pontyfogó bottal a legnagyobb dobás 200 méteres, feederrel pedig 181 méter hosszú volt. Az előbbi kategória versenyzői közül Medgyesi Zsolt, utóbbiak sorából pedig Fiola György állhatott a dobogó legfelső fokára.

Forrás: 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

Az év utolsó hónapjának növénye: a pálmaliliom

A Holland Virágiroda a Yuccát, másnéven pálmaliliomot választotta december hónap növényének. A következő évtől a Virágiroda szakít a sok éves hagyománnyal, többé nem havonta fogja megnevezni a célzott reklámkampánnyal támogatott növényeket, hanem szezononként állít össze trend kollekciókat.

Somlói arany a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Aranyérmet nyert az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) a Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője, de a somlói borászat két ezüstöt is elhozott. A CSWWC nemcsak a legnagyobb, de a legszigorúbb nemzetközi verseny is, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek.

Sokan a tilalom ellenére sem hagynak fel a halászattal

Noha a drámaian lecsökkent halállomány védelme érdekében 10 éves halászati tilalmat vezettek be a Jangcén, a kínai rendőrségnek folyamatos munkát jelent az illegális halászat elleni küzdelem: idén eddig közel 4 ezer esetben kellett intézkedniük.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

Változnak a munkahelyválasztás szempontjai a fiatalok körében

A munkahelyválasztás szempontjai közül az alapbér mértéke áll az első helyen, és új szempontként jelent meg a munkahely biztonsága, a továbbtanulás támogatása - közölte a PwC Magyarország felmérésének eredményeit.

Az energiatakarékosság titka a megfelelő időzítés

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói a Max Planck Állatviselkedéstani Intézet, a Konstanzi Egyetem és a Pekingi Egyetem tudósaival együttműködve, robothalak segítségével vizsgálták a rajban úszó halak mozgását. Kutatásuk eredményei bizonyították azt a korábbi feltevést, hogy a halak energiát spórolnak a rajban úszással.