Back to top

Kevés vagy sok a burgonya?

Nehéz egyértelmű választ adni, ezért európai és hazai piaci trendeket, állapotokat vázolt Murai György. Mint az Agrico Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, az idei szezon Európában rosszul indult, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban két hónapon keresztül szinte egy csepp esőt sem kaptak a földek.

A következő időszak viszont az elvártnak megfelelően folytatódott, időben jöttek a csapadékos periódusok, optimális helyzet alakult ki. Ennek eredményeként az átlagosnál valamivel jobb termést takaríthattak be. Nem döntögetnek csúcsokat, de mindenki elégedettnek látszik. Legalábbis a mennyiséggel. Az árakat nézve, a feldolgozóipari szegmenset tekintve alacsonyak, az étkezési esetében viszont nem tragikus a helyzet.

Murai György: Korai biztosat mondani a piacról
Fotó: viniczai

„Nehéz jósolgatni, különösen a franciák esetében, akik nem mindig festenek reális képet a valós helyzetükről”- hívta fel a figyelmet a szakember, volt olyan szezon, amikor azt híresztelték, hogy fogytán a burgonya, miközben a tárolóik tele voltak, s így értek el január-februárban magas árakat.

Az idei étkezési burgonya ára itthon 55-60 forint körül alakul. Ez akkor igaz, ha valaki egyszerre, nagyobb mennyiséget szeretne eladni. Aki viszont „csepegteti”, ennél magasabb árat is el tud érni, különösen ha jó a minőség.

Az alacsony étkezési burgonyaáraknak köszönhetően csökken a termelői kedv. Jóval alacsonyabb a jövedelmezőség, mint volt a 100-120 forintos burgonya idejében. Mindez előrevetíti, hogy vetőburgonyából kisebb lesz a kereslet, mint az elmúlt két szezonban. Fel kell készülni arra, hogy sokan visszaültetik az étkezési burgonya apróbb frakcióit, ezzel próbálva csökkenteni a kiadásait. „Ez anyagi szempontból érthető, de szakmai szemszögből nem jó taktika”- mutatott rá Murai György, hogy ez a döntés látszatmegoldást eredményez, amikor majd a betakarításra kerül a sor, szembe kell nézni a gyengébb minőséggel, az alacsonyabb mennyiséggel.

Pedig már most körvonalazódik, hogy a vetőburgonya ára is a kialakult helyzethez igazodik, s alacsonyabb lesz.

Mindig érdemes vigyázó szemünket Lengyelországra vetni, ahol nőtt a burgonya vetésterülete, ráadásul egy jó éven vannak túl. Mennyiség tekintetében mindenképpen kiemelkedő helyzetben vannak, de a minőség is lényegesen magasabb, mint évekkel korábban. Náluk ugyan a sárga burgonya dominál, de van annyi piroshéjú is, amivel a magyar piacon zavart tudnak okozni. Fel kell arra készülni, hogy megjelennek a hazai boltokban.

A lengyel burgonyának nem szabhatunk határt
Fotó: viniczai

Nyugaton 18 eurocent - és hozzá a szállítási költség – az étkezési krumpli ára, nagy kérdés, hogy versenyképesek tudnak maradni a hazai termelők a hazai piacon? A szakember véleménye szerint, ha nem 50, hanem 80 forintért veszik meg a gazdától, az már elfogadható árszint.

A magyar burgonyások közül sokan rákényszerülnek arra, hogy korán, szinte a földről értékesítsenek.

Ennek oka lehet a gyengébb minőség – s, hozzá a nem megfelelő tárolási körülmények -, így nem bírnak ki hosszabb időt, míg a vásárlók kosarába kerülnek. Vagy egyszerűen bevételre van a termelőnek szüksége, hogy a likviditását tartani tudja. Azokat a napokat éljük, amikor a betakarítást követően sok krumpli jelenik meg a piacon, ha ez lecseng, akkor fognak feljebb menni az árak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Árutőzsde: Ismét emelkedő jegyzések

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Nyilatkozatban foglaltak állást az új közös agrárpolitikáról közép-kelet-európai agrárszervezetek

A visegrádi országok agrárkamarái – köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara –, a Cseh Mezőgazdasági Szövetség, valamint a Román Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért közös nyilatkozatban fogalmazták meg az új Közös Agrárpolitikával kapcsolatos elvárásaikat, javaslataikat.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

A kukorica 80 százalékát betakarították Zala megyében

A 29 ezer hektáron termelt kukorica csaknem 80 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti termésátlag 8,6 tonna - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Év végi teendők a kertben

A tevékeny hónapok elteltével eljött az ideje, hogy a hidegebb napokon begyújtsuk a kandallót, és a meleg szobában ülve összegezzük az idei kerti szezon tapasztalatait és tervezgessük a jövő évit. Mielőtt teljesen hátradőlnénk a karosszékben egy-egy nyáron eltett finomság társaságában, még gondoskodjunk a kerti ágyásaink téli felkészítéséről.

Bajban vannak az európai borászatok, az EU-tól várnak támogatást

A szőlő-bor ágazatnak az Európai Uniótól egyre nagyobb támogatásra van szüksége télen a koronavírus-járvány miatt. Az újonnan bevezetett szigorító járványügyi intézkedések miatt – kijárási korlátozások, vendéglátó egységek bezárása - a túléléshez több segítségre van szüksége az ágazatnak – tette közzé a Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezete.

Országszerte fagyok jönnek

Bár az elmúlt egy hét során az ország nagy részén nem sok csapadék hullott, inkább csak szitálás, illetve gyenge eső fordult elő, de a talajok nem sokat száradtak, szikkadtak, továbbra is igen sáros felszín nehezíti a mezőgazdasági munkákat a keleti országrészben, és a Dunántúlon is többfelé.