Back to top

Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

Erről az október 21-én tartott nádudvari közgyűlésen döntöttek, a NAGISZ Zrt. központjában. A tranzakció keretében a NAGISZ-csoport meghatározó részesedését birtokló Csillag Csemege Kft. magánszemély tulajdonosai üzletrészük 100 százalékát eladták, és velük egy időben a NAGISZ Zrt. kisrészvényeseinek döntő többsége is értékesítette részvényeit. A tranzakció során minden részvényt azonos feltételekkel vásároltak meg. Az ügyletet a Gazdasági Versenyhivatal előzetesen vizsgálta, és az OTP Bank önkéntes kötelezettségvállalására figyelemmel jóváhagyta.

Az érdekeltek hangsúlyozták, hogy a NAGISZ-csoport eredményes működtetése ezután is a jelenlegi menedzsmentre feladata marad. A működtetés során a PortfoLion Zöld Alap irányítása alá tartozó többi társaság tevékenységével összehangolva, azok gazdasági érdekeit és a tevékenységük közötti szinergiákat is figyelembe véve önállóan tervezhetik meg és hajthatják végre a Zöld Alap által jóváhagyott üzleti stratégiájukat.

A közgyűlés elfogadta Kovács Lajos, Csirkés László, Móra Tibor Ferenc, Csendes Ferenc és Polgár Csaba igazgatósági tagok lemondását és az új igazgatóság tagjává választották Benedek Fülöpöt (OTP), Szabó Istvánt (OTP Agrár), Németh Miklóst (OTP) és Molnár Andrást (OTP).

Kovács Herman és Benedek Fülöp
Az új felügyelőbizottsági tagok mandátuma 2023. május 29-ig tart. Felügyelőbizottsági tag lett Horváth Mihály (OTP), Dancs Gyula (OTP), Csirkés László (NAGISZ) és Barkó József (OTP Debrecen). A közgyűlés úgy döntött, Kovács Herman igazgatósági tag jogosult a vezérigazgatói cím viselésére, önállóan, teljes felelősséggel irányítva az operatív feladatokat és gyakorolva a munkáltatói jogokat. Az új szervezet elnökévé Benedek Fülöpöt választották.

A HAGE Zrt. ugyancsak október 21-én tartott közgyűlésén lemondott választott funkcióiról Csirkés László, Polgár Csaba és Kovács Lajos. Ezt követően megválasztották új igazgatósági tagnak és elnöknek Benedek Fülöpöt, a többségi tulajdonos NAGISZ Zrt.-t ő képviseli. Az igazgatóság tagja lett Molnár András, Szabó István, Németh Miklós és Kovács Herman. A közgyűlés 2022. május 29-ig tagjává választotta Kovács Hermant, egyben feljogosította őt a vezérigazgatói cím használatára. A HAGE Zrt. új felügyelőbizottságát Horváth Mihály, Dancs Gyula, Csirkés László és Barkó József alkotják.

A HAGE Zrt. igazgatósága az eddigi öt helyett ezentúl hét tagból áll, a felügyelőbizottság pedig öt helyett négyből.

A tranzakció a NAGISZ-csoport és az OTP-csoport PortfoLion Magyarország között zajlott le. A NAGISZ-csoportról érdemes tudni, hogy 70 éve nemcsak Kelet-Magyarország, hanem hazánk egyik meghatározó mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozása.

Illusztráció
Tizenegy különböző feladatra terjed ki a tevékenysége. Fő termékei közé tartozik a hízott élő sertés, a pulyka-tenyésztojás és a napos pulyka, a tyúk tenyésztojás és a naposcsibe. A társaság „Nádudvari” márkanév alatt különböző feldolgozott hús- és tejtermékeket gyárt. Ugyancsak a NAGISZ-csoporthoz tartozik az Alföldi Sertésszövetkezet, van takarmányágazata, szarvasmarha-ágazata, építőipari és beruházási ágazata, és számos egyéb tevékenységet is végez.

Az új többségi tulajdonos, a PortfoLion Magyarország egy budapesti központú regionális kockázatitőke-befektető. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb bankcsoportja, az OTP részeként fektet be mind korai fázisban lévő, mind érett vállalkozásokba.

Benedek Fülöp, az újonnan megválasztott elnök felhívta rá a figyelmet, hogy szakmai és nem pénzügyi befektetőként vállalkoztak erre a tranzakcióra.

A PortfoLion, mint az egyik legaktívabb tőkebefektető, a kizárólagos kezelésében lévő Zöld Alapon keresztül 2018 vége óta keres és hajt végre elsősorban többségi részesedést nyújtó befektetéseket mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozó és más agráriumhoz kapcsolódó társaságokban.

Részletes tudósításunkat a jövő heti Magyar Mezőgazdaságban olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdaasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

Ez a pásztorok kedvenc kutyája

Amíg lesznek pásztorok, megmaradnak a sinkák is – vallják a Hortobágyon arról a több emberöltő óta a juhászok, gulyások által használt és alakított szívós kutyafajtáról, amelynek „pedigréjét” nem papíron, hanem a fejükben őrzik a pusztában élők.

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz.

Izoflavonok a vírusfertőzések ellen

Az Illinoisi egyetemen zajló kutatás szerint a napi rendszerességgel szójával táplált sertések feltehetően jobban védettek a vírusok ellen. A kutatók ezt a hatást a szójában természetes körülmények között megtalálható izoflavonoknak tulajdonítják.

Minőségi hibákat tárt fel a Szupermenta száraz macskaeledel tesztje

Ismét egy különleges termékkör, a száraz macskaeledelek vizsgálatát végezte el Szupermenta programjában a Nébih. A 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak. Minőségi kifogás miatt 17, jelölési hiányosság miatt 1 terméknél indult hatósági eljárás. Megnyugtató azonban, hogy biztonsági szempontból mindegyik száraz macskaeledel termék megfelelő volt.

Automatikus fejés DeLaval fejőrobotokkal

Egy közelmúltban megjelent, robotok, drónok és mesterséges intelligencia mezőgazdasági alkalmazásával foglalkozó kutatás szerint az állattenyésztésben is egyre elterjedtebb a robotizálás: az automatikus fejés 25 éve létezik. A technológia világszerte megtalálható és bizonyított a tejtermelő gazdaságokban.

Kizárólag laborhúst szolgálnak fel egy izraeli étteremben

Tel-Avivban megnyílt az első olyan étterem a világon, ahol laboratóriumban előállított csirkehúst szolgálnak fel. A vendégek étkezhetnek, és megnézhetik, hogyan készül a fő összetevő.

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.

Döntéstámogató rendszerek az állattartásban - online rendezvény

2020. november 19-én második alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár technológiai rendezvénye – ezúttal online. Az eseményen az állattartásban használt döntéstámogató rendszerekről tartanak izgalmas előadásokat a témában jártas meghívott szakértők, innovátorok és vállalkozók.

Már elérhető a nemzetközi madárinfluenza-helyzetkép

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2016-os madárinfluenza-járvány óta tematikus aloldalon számol be a vírus terjedésével és megfékezésével kapcsolatos aktualitásokról. A hivatal honlapján mostantól elérhető a nemzetközi madárinfluenza-helyzetkép is.