Back to top

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Az egyik panelbeszélgetésben azt vitatták meg, hogy a stratégia megvalósításával milyen lesz az élelmiszerlánc, valamint hogy ez a gyakorlatban mit jelent majd a gazdálkodóknak, az élelmiszer-előállítóknak, -kereskedőknek és a fogyasztóknak.

Claire Bury, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóságának főigazgató-helyettese azt mondta, jelenleg azon dolgoznak, hogyan mérjék a célok teljesítését, illetve hogyan ültessék át a gyakorlatba a májusban kitűzött ambiciózus célokat.

A stratégia zöldebb és fenntarthatóbb élelemtermelést tesz lehetővé, és arra számítanak, hogy az élelmiszer-biztonságot és az állatjólétet egyszerre fejleszti, a gazdák méltányos bevételre tehetnek szert általa, illetve csökkenti az élelmiszer-pazarlást.

A Bizottság készen áll a párbeszédre a nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy mindenki ugyanabba az irányba mozduljon – tette hozzá. A következő lépésekről Claire Bury azt mondta: a Termelőtől a fogyasztóig stratégia jogszabályi keretének kidolgozása 2023-ra esedékes. Elismerte, hogy ez távolinak tűnhet, azonban a Bizottság ezalatt a célok mindegyikének megvalósítására javaslatot tesz és konkrét lépéseket dolgoz ki, és már a tagállamokkal is megkezdték az egyeztetést.

Wolfgang Burtscher, a Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatóságának vezetője a beszélgetésben azt mondta, hogy a gazdák fontos szereplők az élelmiszerlánc egészére kiterjedő stratégiában. Hangsúlyozta továbbá: figyelembe vették, hogy a gazdák eddig is számos lépést tettek a termelés fenntarthatóvá tétele érdekében.

Wolfgang Burtscher felhívta rá a figyelmet, hogy a következő költségvetési időszak Közös Agrárpolitikájának reformja nagy hatással lesz a stratégia céljainak végrehajtására, de már az eredeti KAP-reform-javaslatban is számos olyan cél szerepelt, amelyek a stratégiában visszaköszönnek.

A koronavírus rávilágított a sebezhetőségünkre

Az Európai Bizottság 2020 májusában mutatta be a Termelőtől a fogyasztóig (From farm to fork) stratégiát. Eszerint 2030-ra a felére kell csökkenteni a növényvédőszer- és ötödével a műtrágyahasználatot, továbbá 2030-ra a felére kell csökkenteni a haszonállat-tenyésztésben és az akvakultúra ágazatban használt antimikrobiális szerek forgalmát. Ezen felül a Bizottság elő kívánja segíteni az ökológiai gazdálkodás térnyerését az EU-ban, hogy 2030-ra az európai mezőgazdasági területek 25 százalékán biogazdálkodás folyjon.

„A koronavírus-válság rávilágított, hogy milyen sebezhetőek vagyunk, és hogy mennyire fontos volna az emberi tevékenység és a természet egyensúlyának helyreállítása. A Biodiverzitás- és a Termelőtől a fogyasztóig stratégia az európai zöld megállapodás központi elemei. Céljuk, hogy új egyensúlyt teremtsünk a természet, az élelmiszer-termelési rendszerek és a biológiai sokféleség között. Végső soron az a célja, hogy óvjuk az emberek egészségét és jólétét, egyúttal az EU versenyképességét és ellenálló képességét is javítsuk” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a stratégiáról.

Arra a felvetésre, hogy ha a stratégiában foglalt célok elérése nem kötelező, akkor a tagállamok nem feltétlenül kötelezik el magukat mellettük, újból kiemelte, hogy ezeket a célokat a KAP is támogatja, és rendelkezésre állnak a megvalósításukhoz szükséges eszközök. A tagállamokat azzal is próbálják segíteni, hogy ez év végéig az egyes tagállamok erősségeit és gyengeségeit figyelembe vevő ajánlásokat fogalmaz meg számukra a Bizottság.

Lars Holmquist, a Tetra Pak termékmenedzsmentért és kereskedelmi tevékenységekért felelős helyettes vezetője azt mondta, hogy a vásárlók adottnak veszik a csomagolt élelmiszereket, de a koronavírus megmutatta, milyen kritikus fontosságú az élelmiszerláncban a csomagolás és a csomagolt élelmiszer célba juttatása.

A Tetra Pak is támogatja a Termelőtől a fogyasztóig stratégiát, mert a vállalat fontosnak tartja, hogy az előttünk álló kihívásokhoz igazítsuk az élelmiszer-termelés rendszerét.

A vállalat következő évtizedre szóló üzleti stratégiájának központi eleme, hogy a tápláló és biztonságos élelemhez való hozzájutást úgy biztosítsák, hogy eközben a fenntarthatóság szempontjaira is tekintettel vannak, mondta Lars Holmquist. Azonban, tette hozzá, ehhez szilárd jogi keretekre van szükség az élelmiszerpolitikában – különösen a koronavírus-járvány tükrében –, olyanra, amely az élelmiszerek csomagolását létfontosságúnak ismeri el az élelmiszerlánc és az értéklánc egésze szempontjából.

Patrick Trötschler, a német Bodensee Alapítvány helyettes vezetője évekig kutatta, hogyan lehetne fenntarthatóbbá tenni az agráriumot. Beszédében kifejtette: a Termelőtől a fogyasztóig stratégia végre egyértelmű – és régóta várt – jelzés Brüsszeltől arra vonatkozóan, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart meg kell változtatni.

Régóta világos, hogy meg kell változtatnunk Európában az élelmiszertermelést, és a fenntarthatóság lehet az európai mezőgazdaság egyik kulcsszava.

A megvalósításához megfelelő keretet teremt ez a stratégia, hangsúlyozta. Ő is úgy véli, hogy a stratégia önmagában nem elegendő, a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformjára is szükség van hozzá.

A Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozót október közepén tartották, az eseményt követően létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

Kínai tulajdonba került a Rabe

A patinás német talajművelőgép-gyártót, a Rabe-t (korábbi nevén Rabewerk) – amely hazánkban is jól ismert minőségi talajművelő gépeiről, és legutóbb a francia Gregoire Besson tulajdonában volt –, az elmúlt év végén felszámolták, és már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy egy kínai vevő képes lesz megmenteni.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.

A NAK javasolja a vendéglátóipari beszállítókra is kiterjeszteni a támogató intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is. A kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása nem megengedett.

Elborzasztó körülmények egy sütőipari üzemben

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat – többek között penészes helyiségeket, eszközöket – tártak fel egy Csongrád-Csanád megyei sütőipari üzemben november közepén a Nébih szakemberei. A sütőüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az általános szennyezettség, továbbá a jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.