Back to top

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Annak ellenére, hogy borostyán megjelenése van, a narancsbort nem narancsból állítják elő.

Ez a fajta bor akkor kapja meg különleges színét, amikor a fehérszőlő leve érintkezik a héjával.

A héjon erjesztett fehérborok különlegesek, a piacon egyelőre kevésbé ismert italok. Pedig Grúziában, a borászat őshazájában a mai napig ezt az ősi technológiát használva készülnek a borok. 

Ízvilágának nagyon széles a választéka akárcsak más borok esetében, de általában valahol a fehér és vörös közé sorolják, valamint csakugyan lehet száraz, édes, testes vagy pikáns.

Ennek a piaci rést megcélzó bornak a rajongói már fogyaszthatják kedvenc italukat a Silver Lining bárban Hackneyben. A kelet londoni étterem átalakult egy narancsbort felszolgáló bárrá, ahol több mint 50 féle üveggel kínálnak ebből a különlegességből. A bárban ételeket is felszolgálnak az italokon kívül, mint például francia sajtokat, szardellát és füstölt mandulát.

A többi bárhoz és étteremhez hasonlóan a Silver Lining is áldozatául esett a karantén idején történt bezárásnak.

Sarah Maddox, vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy „a karantén alatti zárva tartásunk időt adott arra, hogy tervezzünk és a nyitást valami olyannal csináljuk, ami iránt igazán lelkesedünk”.

Illusztráció
„Jelenleg még az erre szakosodott létesítményekben is mindössze egy vagy két narancsbor található az itallapon, éppen ezért folytatjuk a közös munkát a fantasztikus borászainkkal, hogy széles választékát tudjuk bemutatni a narancsboroknak.”

Februárban a narancsbort az egyik "leggyorsabban növekvő kategóriába" sorolták a boriparban.

Alex Hunt. a Berkham Wine beszerzési igazgatója elmondta a The Morning Advertisernek, hogy „ez egy növekvő trend, amit látunk – bár jelenleg kétségkívül nagyon alacsony bázissal rendelkezik – a narancsborok körül."

A narancsborok hazai fogadtatásáról tavaly írtunk hosszabban a Borászati Füzetekben.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

A 2020-as Év bortermelője Borbély Tamás!

A Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője Magyarországon választás 2020-as győztesének bejelentése a járványhelyzetre tekintettel az idei évben online sajtótájékoztató keretében történt. Az eredményhirdetésen személyesen vett részt a díjra esélyes öt borász. Az esemény különlegessége, hogy idén 30. alkalommal került átadásra a legrangosabb hazai borászati elismerés.

5 dolog, amit nem tudott a tokaji aszúról

Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is megismerni.

Megkétszereződtek a termőföldárak kilenc év alatt

Az elmúlt kilenc évben reálértéken kétszeresére nőtt a termőföldek ára Magyarországon. Az évek óta tartó drágulási trend tavaly sem tört meg, mérsékeltebb ütemben, de folytatódott az árnövekedés, egyedül a szőlők átlagára csökkent – derült ki a Takarék Jelzálogbank országos felméréséből.