Back to top

Szemes cirok és szója a KITE fajtaajánlatában

A koronavírus-járvány miatt nem az eredeti formájukban rendezte meg őszi fajtabemutatóit a KITE Zrt., helyette videófelvételen mutatták meg mindazt, amit ilyenkor meg lehet. Annak ellenére, hogy mi még semmiféle covidos megbetegedésről nem hallottunk a mezőgazdaságban, eléggé szigorú előírásokat tartatnak be az ágazatban. Lehet, hogy ezért is vagyunk mentesek a betegségtől.

Viszont a személyes találkozás minden jóindulat ellenére sem igen pótolható, és talán ennél is fájdalmasabb, hogy mindazok munkája, akik egész évben erre készültek, egy pillanat alatt semmissé vált. Pedig a fajtabemutatók azok az alkalmak a növénytermesztésben, amikor a szakma legkiválóbb eredményeit tárják az érdeklődők elé. Erre ezúttal sajnos, csak képernyőn keresztül kerülhetett sor.

Hagyományainkhoz híven mi azért személyesen is megtekintettük a KITE Zrt. őszi bemutatóit.

ES Navigator: kiváló állóképességű, kiemelkedő termőképességű, alacsony növésű szója
Jellemző, hogy az esőmentes augusztus és szeptember után éppen akkor érkezett meg az égi áldás, amikor végignéztük a még a parcellákon álló fajtákat. A KITE Zrt. szakembereinek véleményére támaszkodtunk a megítélésükben, elsősorban Honti László fejlesztőmérnöknek tartozunk köszönettel a kalauzolásért. Az online bemutatóban az előveteményekről és a tápanyagellátásról Battó Gábor fejlesztőmérnök, a talajművelésről Szűcs Sándor marketingmenedzser tájékoztatta az érdeklődőket. A szemes cirok és a szója vetéséről és a John Deere 1725 vetőgép teljesítményéről Kolozsvári István marketingmenedzser tájékoztatása alapján foglaljuk össze a tudnivalókat.

A szója előveteménye a cirok volt. Az őszi szántás után tavasszal készítettek neki sekély magágyat. Sávtisztítóval dolgoztak, így a kultúrnövény jó állapotú nedves talajba kerülhetett.

A tápanyagellátást precíziós talajminta-vételezés előzte meg, és ez alapján ősszel 32 kilogramm nitrogént, 96–96 kilo­gramm foszfort és kálit juttattak ki, azonkívül kiadtak még 36 kilogramm ként, mindezt komplex műtrágya formájában. Megfelelő talajnedvesség esetén akár egy menetben is elkészíthető a magágy – feltéve, hogy rendelkezésünkre áll a megfelelő vetőgép. Jelen esetben adott volt a John Deere függesztett vetőgépe. Ha nincs ilyen vagy hasonló, akkor még egy műveletet közbeiktatnak, például a Köckerling Allrounder tökéletesen megfelel. A John Deere nyolcsoros 1725-ös vetőgépe nagy precizitással és a szokásosnál nagyobb sebességgel dolgozik. A vetőmag útja a magtartálytól a magárokig folyamatosan kontrollált, kötött pályán mozognak a szemek, amivel maximális vetési pontosságot lehet elérni.

Az automatikus sorelzárás megszünteti a rávetést, a differenciált input­anyag-kijuttatás pedig lehetővé teszi vetési zónák kialakítását.

A vetőgép szerkezetéből és tömegéből adódóan 16 kilométeres órán­kénti sebesség mellett is képes precízen tartani a mélységet, amivel a gép napi teljesítménye eléri a 80 hektárt.

A KITE Zrt. mind a szójára, mind a cirokra szemenkénti vetéstechnológiát dolgozott ki. Ebben az évben a vállalat mezoparcellás kísérleteiben minden szójafajtát négy különböző sortávolságban vetettek, ebből kettőt, a 33,2 és 50 centiméteres sortávot gabonavető géppel, másik kettőt, a 38 és 76,2 centiméterest kukoricavető géppel helyezték a talajba. A szója esetében 350 ezer csíra volt a hektáronkénti csíraszám.

A fajták közül négyet mutattak be, amelyek nemcsak feltétlenül versenyképesek, hanem valamilyen egyéb tulajdonságuk is kiemeli őket a többi közül.

Az ES Navigator egy szuperkorai érésű, tripla nullás szójafajta. Tenyészideje 108-110 nap, ennek ellenére a hektáronkénti termőképessége 4-4,5 tonna között van. Fehérjetartalma 37 százalék, tehát elég nagy. Hüvelyei túlérve sem pattannak fel, így a szemek nem peregnek ki, ezért a betakarítás késése sem okoz katasztrófát. A növény kiváló állóképességű, amiben közrejátszik alacsony termete. Az ES Navigátort 18-30 centiméteres sortávolságra ajánlják vetni.

Az RGT Speeda egy korai érésű, szimpla nullás szójafajta. Francia nemesítésű, tenyészideje 125-135 nap között van. Rekordnagyságú ezer­magtömegének köszönhetően hek­táronkénti hozama 4-5 tonna között van, fehérjetartalma eléri a 43 százalékot.

Termesztését 24-76 cen­timé­teres sortávolsággal ajánlják, hektáronként 300-550 ezer csírát javasolnak vetni.

ES Foehn: intenzív körülmények között 12 tonnánál is többet terem hektáronként
Az ES Professor egy dupla nullás korai fajta, 125-130 napos tenyészidővel. Felső hüvelyei csokrosan helyezkednek el, féldeterminált fajta. Megdőlésre nem hajlamos, fehérjetartalma 40-44 százalék közötti, ezermag­tömege általában meghaladja a 200 grammot.

Az ES Pallador középérésű, tenyészideje 135-145 nap. A szakemberek szerint ez a fajta generációváltást hozott a szójatermesztésben, mert akár 6 tonnás átlagtermésre is képes. Az ES Pallador kizárólagos forgalmazója a KITE. A standard fajták átlagához képest több mint 20 százalékos többletet mutatott a Nébih fajta-összehasonlító vizsgálatában. A talajtól mérve 14-21 centiméter magasan helyezkednek el az alsó hüvelyei, emiatt rendkívül biztonságosan takarítható be. Fehérjetartalma 42 százalék, javasolt vetéskori sortávolsága 25-75 centiméter, hektáronként 400-430 ezer csírával.

A szemes cirok az utóbbi években vált izgalmas növénnyé. Ha az előnyeiről akarunk szólni, röviden megtehetjük: ugyanakkora hozam eléréséhez a tenyészidejében csupán feleannyi vízre és tápanyagra van szüksége, mint a kukoricának.

A KITE Zrt. azoknak ajánlja a cirok termesztését, akiknél a gyenge talaj vagy szárazság miatt a szemes kukoricáé nem gazdaságos.

Jó termőhelyen – mint ezúttal a nádudvari kísérletben – az ES Foehn és az RGT Ggusztav 10 tonnánál is többet produkált hektáronként. Mindkettő piros szemű fajta. Az utóbbi időben a Tranzit Food Kft. víziszárnyasoknak, az ebesi Kurucz Farm Kft. sertéseknek termeltet cirkot. E két fajta magjában nem található méreganyag. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a betakarítás után kint maradó cirokszárak újrasarjadnak, amit tilos legeltetni, mert azokban már megjelennek mérgező ciánvegyületek.

A ciroktermesztésnek egyelőre a hatásos gyomirtás a rákfenéje, de kultivátorozással ezen is lehet segíteni. A KITE Zrt. 76,2 centiméteres sortávolságra vetette a szemes cirkot, hektáronként 200-250-300 ezer csírával.

RGT Ggustav: könnyen betakarítható, pergésre nem hajlamos, 10 tonnánál nagyobb az átlagtermése
Látványnak valóban gyönyörű a KITE két cirokhibridje. Az ES Foehn középkorai, gyenge és átlagos termőhelyeken is nagy biztonsággal terem. Alacsony, generatív jellegű növény, így könnyű betakarítani. Kelési erélye az átlagosnál jobb, megdőlésre és pergésre nem hajlamos. Magja tanninmentes.

76 centiméteres sortáv esetén hektáronként 200-220 ezer tővel ajánlott vetni, 50 centiméteres sortávnál 240-250 ezer tővel.

Az RGT Ggustav szintén szemes hasznosítású hibridcirok. Ez is könnyen betakarítható, pergésre nem hajlamos, alacsony termetű hibrid. Magtermése ugyancsak tanninmentes. Nagyon jó alkalmazkodóképességű, aszály- és szárazságtűrő hibridcirok. Kiváló a szárszilárdsága, elvétve sem lehetett megdőlt cirokszárat látni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges talaj - Egyre inkább felértékelődik

A 21. század legjelentősebb megoldandó feladatai között első helyen az energia, a tiszta ivóvíz iránti igény kielégítése és az egészséges talaj megóvása áll.

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

Precíziós gazdálkodás - A cél: a tábla legkisebb részén maximalizálni a jövedelmezőséget

A vírusválság miatti idei rendkívüli események még inkább rávilágítottak arra, mekkora jelentősége lehet az okos megoldások alkalmazásának a hazai agráriumban. Az Agrárszektor Konferencia egyik szekciójának fő témáját az adta, milyen precíziós és digitalizációs eljárásokkal találkozhatnak a hazai gazdálkodók.

A növénykárok jelentős részét a tavaszi fagy és a jégeső okozta

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állították a gazdákat. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a károk jelentős többségét a jégeső és a tavaszi fagy okozta a mezőgazdaságban. A vagyoni jellegű károk biztosításában tudatosabbak lettek a magyar gazdák

Megkétszereződtek a termőföldárak kilenc év alatt

Az elmúlt kilenc évben reálértéken kétszeresére nőtt a termőföldek ára Magyarországon. Az évek óta tartó drágulási trend tavaly sem tört meg, mérsékeltebb ütemben, de folytatódott az árnövekedés, egyedül a szőlők átlagára csökkent – derült ki a Takarék Jelzálogbank országos felméréséből.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.