Back to top

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Mindössze 300 példánya él hazánkban a gellowaynek, holott húsa kiváló és nagyszerűen tudja hasznosítani a vizenyős területek legelőit is. Így van ez a Dáva és Somogyudvarhely mellett legelő gulya esetében is, amelynek látványossága és kuriózuma is egyben a gelloway szarvasmarha. 

MMG - Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

A 18.században élt William McCombie  skót, angus és rövidszarvú tenyésztő így vélekedett: 

„A galloway kétségtelenül sok, nagyszerű képességgel rendelkezik. Páratlan a szegényes adottságú vidékeken, mint amilyen a mi Aberdeenünk, ahol nem is tudna más megélni. Nincs is más fajta, mely többet érne egy fontjánál az első osztályú gallowaynek.”

Gelloway marha
Fotó: BNE
Leggyakoribb színei a fekete (mahagóni színű szőrvégekkel), dun (sötétbarna), fehér (fekete pigmentfoltokkal, fekete fülekkel, szájjal és lábakkal), belted (fehér övvel).

Bár nincs írásos bizonyíték, amely alátámasztja a feltételezést, de azt gondolják, hogy a holland lakenvelder fajta az, amely az öves mintáját és jó tejelő képességét adja.

Évszázadokon keresztül Skóciában fejték. Erős szelekciós nyomásnak volt kitéve az öves minta rögzítése érdekében. A fajta XVII – XVIII. században került be a Skócia és Német-Alföld között folytatott kereskedelem révén.

A galloway fajta jellemzői:

A galloway az extenzív, úgynevezett robosztus húsmarhafajták közé sorolható. Kis, maximum közepes testnagyságúnak tekinthető, genetikailag szarvtalan. A természeti körülményekkel szembeni nagyfokú tűrőképesség, a legelő és takarmányozási feltételekkel szembeni igénytelenség jellemzi. Alkalmas a természeti táj ökológiai potenciáljának megerősítésére. Kitűnő ellenálló képességű, éven át szabadban tartható.

A fajta előnyös tulajdonságai, használhatóság:
Kettős rétegű bundájuk, középhosszúságú első és sűrű alsó szőrzetük a legkedvezőtlenebb éghajlati viszonyok mellett is elegendő védelmet nyújt és így egyformán tűri a hideget, szárazságot, esőt vagy havat.
Az igénytelenség és edzettségi állapot révén különös jelentőségük van a természeti környezet megóvásában, leharapják a kákát, kórót, a fenyért és egyéb bozótot. A növényzet kímélő és a fokozatos lerágása révén elősegítik a növényzet fajtaszaporodását.

A nedvesebb, ingoványosabb területeken, a gyepen alig tesznek kárt taposásukkal, mert testtömegükhöz és testmagasságukhoz képest a csülök felülete nagy.

Utólegeltetésre vagy másfajú állatokkal (például lovakkal) való együttlegeltetésre is alkalmasak.
A hústermelésük közepes, takarmányhasznosításuk kitűnő, a hús minősége az intermuszkuláris zsír arányos beágyazódásával jó márványozottságot, rendkívüli ízletességet garantál. A fajta kitűnő példája lehet a környezetvédelmi, természetmegőrző szerepet is szolgáló tenyésztés és hústermelés harmonizált megvalósulásának.

Gelloway marhák
Fotó: BNE

Termékenység anyai tulajdonságok: 
A galloway bikák rendkívül termékenyek a többi fajta bikáival szemben. A galloway fajta 95,5%-os választási százalékkal rendelkezik. A borjú rendkívül ellenálló már születéskor. Csak az élő leválasztott borjúnál lehet profitra számítani. Nagyon jó borjúnevelő képességgel jellemezhetőek, kiváló minőségű a tejük és óvják borjaikat. Épület nélkül tarthatóak egész éven át, jól tűrik kettős rétegű bundájuknak köszönhetően a kedvezőtlen éghajlati viszonyokat is.

Legelő kímélés hasznosítás: 
Erősen ázott, lejtős területeket is kíméletesen lehet velük legeltetni. Testnagyságukhoz képest széles patáik a más fajták által okozott 10%-os taposással szemben csupán 1%-os kárt okoznak. A teljes legelőt lelegelik, a fűféléket, a sást, a gyomot, a csalánt és a zsenge bogáncsot is elfogyasztják.

Magas minőségű hús:
Rendkívül ízletes, sovány, márványozott húsminőség jellemzi, valamint sokszor 73%-os húskihozatal, mellyel nemzetközi viszonylatban is carcass versenyek győztese. A fajta átlagra a 60% fölötti húskihozatal a jellemző.

Kiváló minőségű, egészséges húsmarha:
Az extenzív körülmények között tartott marhák húsának magas a linolsav-tartalma, amelyet az emberi szervezet nem tud megtermelni, ezért mesterségesen kell az étrendbe felvenni. A linolsav csökkenti a veszélyes típusú LDE-koleszterin szintet, megakadályozza a trombózist és védi a koszorúereket. Kanadai kutatásokban kimutatták, hogy magas az esszenciális zsírsavak, omega-6 (linolsav) és az omega-3 (linolénsav) tartalma, ezek egymáshoz viszonyított aránya 3:1.

Forrás: 
mhagte.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Ez a pásztorok kedvenc kutyája

Amíg lesznek pásztorok, megmaradnak a sinkák is – vallják a Hortobágyon arról a több emberöltő óta a juhászok, gulyások által használt és alakított szívós kutyafajtáról, amelynek „pedigréjét” nem papíron, hanem a fejükben őrzik a pusztában élők.

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz.

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Erdei gombára rálelni is élmény

Erdei gombát keresni, hát még rátalálni nagyszerű dolog. Enni is jó, ráadásul egészséges – mondja a hévízi Benkő Lajos, aki nemcsak a piacon ellenőrzi a gombákat, hanem ismeretterjesztő túrákat szervez és vezet, hogy oktassa a résztvevőket.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.