Back to top

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Csak a nőstény szúnyogok táplálkoznak vérrel, erre a tojásaik fejlődéséhez van szükségük, de a túlélésük elsősorban nektárokon múlik, akárcsak más rovarfajoknak.

A vérszívó szokásuk az emberek számára a legveszélyesebb állattokká teszik ezeket a rovarokat, melyek nagyjából félmillió embert ölnek meg évente olyan betegségeket terjesztésével, mint a malária, náthaláz és a sárgaláz.

A kutatás során a tudósok felcserélték a nektárból és a vérből készült táplálékot a vizsgált szúnyogoknál azáltal, hogy egy olyan keveréket adtak nekik, melyet négy vegyületből fejlesztettek ki és az íze hasonló a vérhez. Glükózt, nátrium-kloridot, szódabikarbónát és adenozin-trifoszfátot tartalmazott, ezáltal energiát biztosítottak a sejteknek.

A kutatócsoport megfigyelte, hogy ivás során a fecskendőhöz hasonló szájuk a szúnyogoknak egyaránt megegyezik, amikor vérrel vagy éppen nektárral táplálkoznak.

A génmanipulált rovarok fluoreszkáltak, amikor az idegsejtek aktívak lettek, ezáltal lehetőség nyílt arra, hogy megfigyeljék, melyik idegsejtek világítanak a táplálékfogyasztásuk közben.

A vérfogyasztástól az idegeknek csak egy része vált aktívvá, beleértve az igazi vért és a tudósok által előállított szintetikus keveréket is. „Ha a szúnyogok nem képeseket a vér ízét érzékelni, akkor az emberek vérével sem fognak táplálkozni, ezért elméletben nem képesek továbbítani a vírust” - mondta Veronica Jove, a felmérés egyik vezetőkutatója.

Leslie Vosshall a Rockefeller Egyetem orvostudományi intézményének laboratóriumi vezetője hozzátette, hogy ez a kutatás akár olyan szúnyogriasztó kifejlesztéséhez is vezethet, mely összezavarhatja a rovarok ízlelését..

Azt is hozzátette, hogy talán sohasem fogjuk teljesen megérteni milyen az emberek íze a szúnyogok számára.

A szúnyogoknak ez az egyedülálló képessége hasonló ahhoz, ahogy a méhek ultraviola színekben látják a virágokat, amik az emberi szem számára láthatatlanok vagy, ahogy a denevérek hallják azokat a hanghullámokat, melyeket mi nem hallunk.

„Ezeket a képességeket az emberi érzékelés keretein belül semmihez sem tudjuk hasonlítani” – tette hozzá.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Újabb áttörés a Jordán-vírus elleni rezisztencianemesítésben

Korábban már említettük, hogy az egyik nagy nemesítőcég nagy sikert ért el a paradicsomot megbetegítő veszélyes vírus elleni rezisztencianemesítésben, röviddel később pedig egy másik ismert nemesítő is óriási áttörést jelentett be.

Új mobilalkalmazás méri a növényvédelmi termékek környezeti hatását

Egy olyan új mobilalkalmazás vált elérhetővé, amely segíti a termelőket a növényvédelemben és abban, hogy alkalmazkodóképesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termelési rendszereket alakítsanak ki.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

A törpemalacok és a kutyák viselkedését hasonlították össze etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb kutatásuk során azt hasonlították össze, hogy mennyire keresik a családban élő fiatal kutyák és a törpemalacok az ember közelségét egy új környezetben.

Az igazi őstermelők: a levélvágó hangyák

A Dél-Amerika trópusi vidékein élő levélvágó hangyák már évmilliók óta úgy szerzik meg a táplálékukat, hogy gombát termesztenek. Ez a szimbiózis mindkét fél számára a túlélés záloga. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint ennek az ősi együttműködésnek a kulcsa, a hangyák olyan kifinomult gazdálkodási módszere, mely az éghajlatváltozással szemben ellenálló termés előállítását tette lehetővé.

Gyógyító bacilusok - természetes biotermékek malacoknak

A modern világban a nagyüzemi sertéstenyésztés – például az egészségügyi okokat tekintve – mindig is kihívást jelentett az élelmiszeripar számára. Bár a malacokban a kémiai gyógyszerek enyhíthetik a hasmenés tüneteit, ám nem kezelik a kiváltó okot.